Leren, ervaren en groeien
"2020 is een bizar jaar. Iedereen die nu leeft zal zich dit jaar voor lange tijd herinneren. Wat je toen deed. Waar je was – ik vrees vooral thuis – en hoe je veelal lange dagen achter je bureau maakte. Velen mochten daarbij nog eventjes thuis voor leraar spelen. En dan hebben we het nog niet over diegene die helaas een dierbare of zichzelf in een ziekenhuis met corona zag belanden.
Zelf was ik vooral enorm blij dat de kinderopvang weer openging. Dat gaf rust. En corona gaf ook kansen. Tijdens de warme dagen ben ik regelmatig vroeger begonnen, zodat ik om 16:00 uur kon stoppen en meteen met vriendin en kind richting het strand kon (in Wijk aan Zee was het dan best goed te doen). Daar heb ik normaal doordeweeks nooit tijd voor omdat ik pas rond half 8 thuis ben.
In 2020 volgden de ingrijpende gebeurtenissen elkaar ook in een rap tempo op. Voor mijn gevoel zaten we in de beginmaanden eigenlijk nog volop in de boerenprotesten en de stikstof/PFAS-crisis. Mark Rutte zei over de stikstofcrisis: “De ergste crisis in de negen jaar dat ik premier ben.” Zijn woorden kwamen de Nederlandse huiskamers binnen op het moment dat er ergens in Wuhan op een dierenmarkt iemand voor het eerst besmet raakte met corona. Daar denkt hij nu vast anders over.
Bij DGBC hebben we de ontwikkelingen letterlijk aan ons raam voorbij zien komen. Gehuisvest aan het Malieveld in Den Haag zagen we demonstraties tegen de coronamaatregelen, maar eerder ook de trekkers en bouwers met zwaailichten voorbijrijden. Ik had daar zelf gemengde gevoelens bij. Ik leef met ze mee, want het is niet fijn om elke keer weer met veranderende wetgeving en steeds striktere maatregelen geconfronteerd te worden. En als je toekomst op het spel komt te staan dan wil je gehoord worden. Maar onze, en hun toekomst is ook afhankelijk van voldoende biodiversiteit en een verlaging van de broeikasgassen. De bouwers en de boeren zijn daarbij een onmisbare schakel die ook hun impact moeten reduceren.
Duurzaam bouwen is dan eigenlijk maar een eenvoudig klusje. Een varken kun je niet duurzaam ontwerpen (toch?), maar bij een gebouw kun je keuzes maken. Ontwerpen, bouwen, verbeteren, renoveren, verduurzamen, etc.. Het is een enorme opgave, maar ik heb er vertrouwen in dat het kan. En die ‘grote verbouwing van Nederland’ moet NU beginnen om voldoende bij te dragen aan onze klimaatdoelstellingen. Maar toch, wat dat betreft zie ik duurzaamheid als ‘seks op de middelbare school’. Iedereen praat erover, slechts een enkeling doet het echt en bijna niemand doet het helemaal goed.
Je moet het leren, ervaren en er vervolgens in groeien. Zo is het met duurzaamheid ook. En daarbij speelt voorlichting een belangrijke rol, een rol die DGBC voor de gebouwde omgeving graag op zich neemt. Goede voorbeelden geven en duurzaamheid stimuleren. Certificering helpt daarbij. Dit jaar zag BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 het levenslicht. Een belangrijke stap naar toekomstbestendige gebouwen. En er is meer: de afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan een E-learning, speciaal voor BREEAM-NL Experts en Assessoren. Daarmee ging een langgekoesterde wens in vervulling.
Ondanks dat er in Nederland nog een behoorlijke verduurzamingsopgave voor de boeg ligt voor de gebouwde omgeving, durf ik zonder twijfel te stellen dat wij in Nederland met BREEAM vooroplopen. Wat we in Nederland in huis hebben om de gebouwde omgeving te verduurzamen deelden we al tijdens de Dutch Green Building Week van dit jaar onder de noemer #MadeinHolland. Goede voorbeelden zijn belangrijk en die laten we nu ook vanuit BREEAM-perspectief in dit magazine zien: bijvoorbeeld met een kantoor als ING HQ, waarbij het welzijn van de werknemers echt centraal staat. Of het Biosintrum, een bijzondere ontmoetingsplek, geheel in lijn volgens de biobased economy, die uitnodigt om samen te komen. Uiteindelijk is dat waar het om draait. De BREEAM-certificaten, credits en bewijslast zijn slechts een middel. Toekomstbestendige gebouwen en gebieden die bijdragen aan het welzijn van mens en omgeving: dat is waar we dit voor doen. En ondertussen blijven we leren, net zoals op de middelbare school.” Edwin van Noort, manager Ontwikkeling en Beheer Dutch Green Building Council