BREEAM-NL gaat Back to the Future
Inspiratie uit het verleden voor een toekomstbestendige gebouwde omgeving
Michael J. Fox won laatst een oeuvreprijs. Zijn meeste bekende rol was natuurlijk Marty in Back to the Future. Met DeLorean reist hij terug in de tijd met de wil om een andere toekomst te realiseren. De toekomst kan er totaal anders uitzien door iedere keuze die je nu maakt. “Your future is whatever you make it, so make it a good one”, zei Doc in de derde film. En zo is het maar net. Met de houvast en richting die BREEAM-NL biedt, kunnen we nu stappen zetten naar de duurzame, groene, gezonde en circulaire gebouwde omgeving van de toekomst. Daarom is ‘Back to the Future’ het thema van het Nationaal BREEAM Congres 2024.
Welke toekomst kiezen we? We kunnen inspiratie halen uit het verleden, maar ver vooruitkijken helpt ook om de juiste keuzes te maken. Nadat spreker Merel Meerman het boek ‘Een goede voorouder’ van Roman Krznaric las, stelde ze zichzelf deze vraag: “Als we 70 zijn, kunnen we dan tegen onze kleinkinderen zeggen dat we goed bezig zijn geweest?”
Een initiatief van stichting Get it Done van dagvoorzitter Hanna Verboom illustreert een typisch dilemma van deze tijd. Denken we aan economische winst op de korte termijn of sociale en ecologische waarde op de lange termijn? De gemeente Amsterdam wil de Lutkemeerpolder transformeren tot een bedrijventerrein, maar stichting Get it Done zet zich in om een plannen voor een voedselpark waar te maken.
Gezonde voeding en een gezonde leefomgeving krijgen steeds meer aandacht. Tv-kok Hugo Kennis haalt inspiratie uit het verleden en de natuur. Net als architect Paul de Ruiter. Al in 1992 promoveerde de architect met het idee dat gebouwen energie moeten produceren in plaats van consumeren. Bijvoorbeeld met een ‘Chameleon skin’, een klimaatgevel die reageert op de omgeving en/of gebruikers.
Volgens spreker Tom Wilson (BRE) hoeven we niet altijd iets nieuws uit te vinden. “Een uitvinding als de flux capacitor is niet nodig. Beschikbare technologieën moeten we juist opschalen.” Maar om de laatste technieken aan de man te brengen of materialen uit het verleden in een nieuw jasje te steken, moet vooral onze perceptie daarvan veranderen, stelt archeoloog Maikel Kuijpers. “Hoe zorgen we ervoor dat bouwen met hout en aarde weer massaal wordt geaccepteerd?”