Business developer duurzaam vastgoed Merel Meerman
Hoe Rabobank bijdraagt aan een toekomstbestendige gebouwde omgeving
‘Hoe kan ik me nuttiger maken voor Rabobank en de maatschappij?’, vroeg Merel Meerman zich een jaar geleden af, nadat zij al ruim 10 jaar werkzaam was bij de bank. Als business developer duurzaam vastgoed draagt zij nu bij aan de transitie naar een toekomstbestendige gebouwde omgeving. Rabobank ondertekende het Paris Proof Commitment en verduurzaamt haar eigen kantoren continu. 10 panden hebben een BREEAM-NL certificaat. Via financiering stimuleert de bank klanten en medewerkers om hun panden en huizen energiezuiniger te maken.
Tijdens een talentenprogramma van Rabobank sprak Meerman met allerlei mensen die een duidelijke drijfveer hebben om de wereld een stukje mooier te maken. “Daar werd ik enorm enthousiast van. En ik stelde mezelf de vraag wat nou mijn drijfveren zijn. Ook het boek ‘De Goede Voorouder’ van Roman Krznaric inspireerde me om een bijdrage te leveren aan verduurzaming. We moeten veranderen voor de volgende generaties. Voor mijn dochter wil ik de wereld beter achterlaten. Als we 70 zijn, kunnen we dan tegen onze kleinkinderen zeggen dat we goed bezig zijn geweest?” Liever inconsequent goed dan consequent fout Meerman kreeg vervolgens een nieuwe functie als business developer duurzaam vastgoed en leverde haar leaseauto in. “Zelf andere keuzes maken begon met een experiment: 3 maanden geen auto meer rijden. Inmiddels zijn we 14 maanden verder en rij ik nog steeds geen auto. Ik word er super blij van zo een duurzame bijdrage te leveren. Tegelijkertijd wil ik ook niet heiliger zijn dan de Paus. Ik vlieg bijvoorbeeld nog wel. Ik ben liever inconsequent goed bezig, dan consequent fout. Dat inconsequente slijt namelijk vanzelf met de tijd.”
Energietransitie financieren In beweging komen is het belangrijkst, volgens Meerman. Ook al voldoen nog niet alle klanten en hun panden aan de duurzaamheidseisen die Rabobank stelt, graag gaat de bank in gesprek om te kijken hoe ze alsnog kunnen verduurzamen. “Ons doel is dat de gebouwen in onze commerciële vastgoedportefeuille tegen 2030 minimaal gemiddeld energielabel A hebben. Klanten die nu nog niet voldoen aan onze minimale eisen ondersteunen we om stappen te zetten. Dit stimuleren we bijvoorbeeld door betere tarieven voor gebouwen met een beter energielabel.”
Rabobank tekende het Paris Proof Commitment en rapporteert jaarlijks over de stappen op weg naar Parijs. Daarmee maakt zij bijvoorbeeld de CO₂-uitstoot van het gefinancierde vastgoed inzichtelijk. Tegelijkertijd neemt de bank anderen mee in de energietransitie. “Vanuit hoog in de toren is 400 miljoen beschikbaar gesteld voor klanten en medewerkers die bijdragen aan de transitie naar een duurzame toekomst. Particuliere klanten met een woninghypotheek met label F of G die aantonen voor een beter label te gaan, krijgen 1000 euro voor maatregelen om dat label te halen. Het MKB kan aanspraak maken op een duurzaamheidsbijdrage. Voor medewerkers is er een budget van 1250 euro om hun eigen huis te verduurzamen.”
Wist je dat..
...je met een BREEAM-NL In-Use en Nieuwbouw Woningen certificaat kan voldoen aan de criteria uit de EU Taxonomie?
...je vanuit een BREEAM-NL Assessment een rapportage kan generen waarmee je aantoont in hoeverre een project in lijn is met de EU Taxonomie ?
...de Europese doelen voor klimaatmitigatie en klimaatadaptatie grotendeels overeenkomen met de eisen in BREEAM-NL?
EU Taxonomie als tool Naast financiering is Europese regelgeving een belangrijke stimulans om te verduurzamen. Rabobank maakt deel uit van de DGBC-werkgroep EU Taxonomie om een bijdrage te leveren aan de interpretatie voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector. “We zien de EU Taxonomie als tool om de transitie verder in beweging te brengen. Bovendien gaat het greenwashing tegen en helpt het om duidelijke kaders te scheppen. We hebben het allemaal over hetzelfde: dit is wel en niet groen.”
Een obstakel is het verzamelen van de juiste technische gegevens en bewijsvoering van klanten. “Vooral voor MKB-klanten met een paar panden of 1 gebouw in hun bezit is het een zoektocht hoe we dit het beste vormgeven. BREEAM-NL kan helpen om aan te tonen dat vastgoed voldoet aan de criteria uit de EU Taxonomie. Voor kleinere partijen is certificeren niet altijd financieel haalbaar. Voor kleine ondernemers zou het mooi zijn als er een efficiënt en laagdrempelig proces is om een EU Taxonomie aligned stempel te krijgen." BREEAM-NL Excellent kantoor in Eindhoven Een heel team houdt zich bezig met de verduurzaming van kantoren van Rabobank. “We zetten met een aantal panden grotere stappen op het gebied van energiereductie, circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Zelf werk ik meestal op ons BREEAM-NL Excellent gecertificeerde kantoor in Eindhoven. Van dit paradepaardje gaat mijn hart wel sneller kloppen.” Er zijn ook plannen om het waterverbruik te verminderen en de milieu-impact van bouwmaterialen te verlagen. Rabobank hanteert criteria voor circulair inkopen uit de BREEAM-NL In-Use richtlijnen. “Een deel van ons kantoor in Utrecht is bijvoorbeeld circulair verbouwd. De plafonds zijn geïsoleerd met spijkerbroeken van collega’s en de muren met biobased materialen. Oude plafondplaten zijn teruggeplaatst en dat zie je mooi aan het geblokte motief. Daarnaast is er gebruik gemaakt van circulair beton dat voor 81 procent bestaat uit secundaire grondstoffen.”
Zelf werk ik meestal op ons BREEAM-NL Excellent gecertificeerde kantoor in Eindhoven. Van dit paradepaardje gaat mijn hart wel sneller kloppen
Werkelijk energiegebruik verminderen Behalve een duurzaam ontwerp, BREEAM-NL certificaat of goed energielabel is verantwoord gebruik van het gebouw belangrijk, vindt Meerman. “We moeten als gebruikers goed omgaan met het gebouw. Als het rustig is sluiten we een verdieping en stellen we verwarmingstijden en temperaturen anders in. Het wordt later warm en eerder koud op kantoor. Door verlichtingssensoren gaan de lampen alleen aan als er mensen in een ruimte zijn. We moeten verder kijken dan een theoretisch energielabel. Uiteindelijk gaat het erom dat het werkelijk energiegebruik vermindert.”