Tom Wilson
"Duurzaamheid draait om het maken van de beste lange termijn keuzes"
BREEAM-NL is sinds 2009 de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. De van oorsprong Britse methode is door Dutch Green Building Council (DGBC) vertaald naar de situatie in Nederland. In gesprek met Tom Wilson, Head of Delivery bij Building Research Establishment (BRE), de Britse organisatie achter BREEAM. Hoe kijkt hij terug op het 15-jarige jubileum en welke uitdagingen liggen er nog? “We kunnen veel meer doen met minder.”
Een van de belangrijkste hoogtepunten voor Wilson is de focus op circulariteit in de Nederlandse markt. "In de afgelopen jaren is er een echte groei geweest van duurzaamheid in de Nederlandse gebouwde omgeving. Er zijn veel voorbeelden te noemen van iconische, duurzame gebouwen in Nederland, zoals Floating Office en het Depot in Rotterdam. Vooral op het gebied van circulariteit is Nederland een drijvende kracht geweest. BREEAM-NL heeft bij dit specifieke onderwerp zowel in Nederland, als via BREEAM wereldwijd, het voortouw genomen en de markt vooruitgeholpen."
Implementeren en monitoren Tijdens het Nationaal BREEAM Congres op 28 maart staat het thema ‘Back to the Future’ centraal. Hoe kijkt Wilson zelf naar de toekomst? “Grotendeels weten we al wat we moeten doen om de beste beslissingen voor de toekomst te nemen: namelijk ons richten op een laag energie- en waterverbruik en een lage CO₂-voetafdruk bij vastgoedprojecten.”
De uitdaging op dit moment ligt volgens Wilson vooral bij het monitoren van de prestatie en dus het gebruik van het vastgoed. "We hoeven niets nieuws uit te vinden, zoals een flux capacitor in de film ‘Back to the Future’. De focus moet liggen op het consequent toepassen van de technologieën die we tot onze beschikking hebben en juist gaan opschalen, om zo de technologieën toegankelijker en goedkoper te maken, bijvoorbeeld circulair beton. Het is al uitgevonden, maar nog niet erg gebruikelijk en behoorlijk duur. Effectieve oplossingen zijn altijd welkom, maar monitoring, beheer en onderhoud zijn essentieel.”
Trends Wilson ziet enkele trends uit het verleden terugkeren, zoals bouwen met hout. "Dit is zeker iets dat in opkomst is, maar er zijn grenzen aan het aanbod. Wat naar mijn mening een effectievere oplossing is, is het renoveren van de bestaande gebouwvoorraad en meer focussen op hergebruik en circulariteit. We hebben een periode doorgemaakt van afbreken en nieuw bouwen, maar er is de afgelopen jaren een andere mentaliteit ontstaan. Deels omdat bouwmaterialen duurder zijn geworden, maar ook omdat mensen zich meer bewust zijn geworden van de impact van materialen en waar ze vandaan komen. Het is goed dat we ons bewuster zijn van de uitstoot van materialen en uiteindelijk kunnen we meer doen met minder."
Vooral op het gebied van circulariteit is Nederland een drijvende kracht geweest
Verander je mentaliteit Wilson concludeert: "Voor mij draait duurzaamheid allemaal om het maken van de beste lange termijnkeuzes. Wat maakt een goed leven? We moeten onze mentaliteit veranderen van het kopen van meer spullen naar investeren in betere kwaliteit en ervoor zorgen dat je spullen (of gebouwen) veel langer meegaan. Laten we niet het grotere doel uit het oog verliezen, accepteren dat dit betekent dat we dingen op een iets andere manier doen dan we gewend zijn, om ervoor te zorgen dat we gelukkig zijn en bijdragen aan oplossingen. En dat kan gelukkig zonder tijdreizen."