6 vragen aan Edwin van Eeckhoven
De eerste BREEAM-NL Assessor
Foto : Bertine van Brakel

Edwin van Eeckhoven Eigenaar van C2N
Zelf had hij er tot aan dit interview niet bij stilgestaan, maar Edwin van Eeckhoven was 15 jaar geleden de eerste BREEAM-NL Assessor. Een titel die ze hem niet meer kunnen afnemen. Het vroegtijdig omarmen van het meetinstrument bleek een schot in de roos, want ook vandaag de dag is BREEAM-NL niet weg te denken uit zijn werkzaamheden. “Op de Zuidas zijn er weinig BREEAM-NL projecten waarin wij geen rol hebben gespeeld.”
Van Eeckhoven is samen met Hans van Brakel eigenaar van C2N, het adviesbureau dat hij in 2004 oprichtte samen met Bertine van Brakel. Met C2N ondersteunt Van Eeckhoven organisaties in het verbeteren van de financiële en duurzame prestaties van hun vastgoed, onder andere via BREEAM-NL.
Hoe ben je destijds met BREEAM-NL in aanraking gekomen? “Het was in 2009, waarin we van een Engelse relatie bij AIG – een verzekeraar in het Verenigd Koninkrijk, die destijds veel investeerde in Oost-Europa – een presentatie kregen. BREEAM was daar al een begrip om de duurzaamheidsprestaties van gebouwen te meten. In Nederland deden we rondom dat thema vaak maar wat. Iedereen had zijn eigen definitie en dat helpt natuurlijk niet echt. Het idee dat je duurzaamheid kon definiëren, meetbaar maken, managen en op projecten kon toepassen vonden wij als projectmanagers gelijk interessant. Daarnaast zit ondernemen in ons bloed, dus zoiets nieuws wilden wij graag omarmen. Ik heb mij vervolgens ingeschreven voor een driedaagse cursus in het Duitse Essen en zodoende zat ik bij de eerste batch BREEAM International Assessoren. Ik had toen alleen geen idee dat ik de eerste in Nederland was, haha.”
Hoe was het om in die beginjaren met BREEAM-NL te werken? “Bij de start van BREEAM-NL was het nog veel pionieren. We hebben onze bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de BREEAM-NL beoordelingsrichtlijn. In het begin waren het vooral nieuwbouwprojecten, maar op een gegeven moment kwam daar ook BREEAM-NL In-Use bij. Rudy van der Helm liep destijds stage bij ons en werkte aan de vertaling van de UK-manual naar een Nederlandse beoordelingsrichtlijn. De projecten namen toe en werden steeds groter. Eigenlijk was het niet heel anders dan nu. Er was direct al veel focus op energie. Maar tegelijkertijd was de holistische kijk er toen ook al. Er zijn altijd categorieën en wegingen geweest; daar is niet veel aan veranderd. BREEAM-NL Nieuwbouw ontwikkelde zich in het begin wel traag. Opdrachtgevers vonden het duur, en er was ook nog geen druk vanuit EU-wetgeving en financiering. Maar koplopers zijn vaak nieuwsgierig en intrinsiek gemotiveerd, en zo hadden we al snel een aantal opdrachtgevers die ermee aan de slag wilden. Een van die partijen was WDP, een specialist in logistiek vastgoed, voor wie wij nog steeds veel werken.”

Het idee dat je duurzaamheid kon definiëren, meetbaar maken, managen en op projecten kon toepassen vonden wij als projectmanagers gelijk interessant

Wat kan je je herinneren van het eerste BREEAM-NL project waarin je je tanden hebt gezet? “WDP ontwikkelde een logistiek gebouw in Wijchen. Ik kan me goed herinneren dat ik soms tot diep in de nacht met WDP aan de telefoon zat om te zorgen dat we bepaalde dingen konden oplossen. Het was echt pionieren, want we deden dit allemaal voor het eerst. Maar ik kijk er met veel plezier en trots op terug. Uiteindelijk werd het BREEAM-NL Very Good certificaat overhandigd op PROVADA. Dat was een mooi moment.” Nu we het toch over mooie momenten hebben. Wat zijn jouw BREEAM-NL hoogtepunten van de afgelopen 15 jaar? “The Edge was echt een mijlpaal, met 10 jaar geleden de hoogste BREEAM-NL score ter wereld. Dat zorgde ook voor een stroomversnelling bij de BREEAM-NL projecten en ook bij aannemers en leveranciers in Nederland. Zelfs vandaag de dag krijgen we nog vragen over The Edge. Dat is veelzeggend. The Pulse of Amsterdam is een ander project waar ik met bewondering naar kijk. Dat bevindt zich nu in de afrondende fase en beschikt over een BREEAM-NL Nieuwbouw Outstanding ontwerpcertificaat. Maar ook buiten de projecten zijn er bijzondere momenten. Dat mijn collega Lizette van der Feer in 2019 door de BRE in Engeland werd uitgeroepen tot “The Assessor of the Year” is speciaal. Maar waar ik misschien het meest trots op ben is ons algehele portfolio. Zeker op de Zuidas zijn er maar weinig projecten waar wij niet bij betrokken zijn geweest. Daarnaast verduurzamen we inmiddels complete portfolio’s .”
Hoe vind je dat BREEAM-NL zich heeft ontwikkeld? “Het heeft echt bijgedragen aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Door de updates blijven de beoordelingsrichtlijnen actueel en ambitieus. Onduidelijkheden worden met de nieuwe versies gaandeweg ook steeds weer weggenomen. Daarnaast worden er ook steeds actuele thema’s in opgenomen. Zo is er de afgelopen jaren veel oog voor biodiversiteit, circulariteit en klimaatadaptatie. Dat vind ik een goede ontwikkeling. Rondom het thema energie is het inmiddels een kwestie van doen. Bij die andere thema’s merk je dat er meer ontwikkeling nodig is en dat gebeurt gelukkig ook. Toen ik begon als BREEAM-NL Assessor was het een nichemarkt. Nu zie je dat BREEAM-NL mainstream is. Zonder duurzaam gebouw voldoe je niet aan de compliance van financiers en het Klimaatakkoord van Parijs. En dat is het mooie van BREEAM-NL: je toont aan wat je op duurzaamheidsvlak hebt gerealiseerd.”
Is er nog iets dat je wilt meegeven aan toekomstige BREEAM-NL Assessoren? “Zorg dat je over de juiste kennis beschikt. Het is enorm belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Je moet voldoende weten van bouwtechniek en het proces eromheen om goed je rol te kunnen pakken. Dat geldt eigenlijk nog meer voor de BREEAM-NL Experts. Die zijn in mijn ogen belangrijker, die moeten het doen. Als de BREEAM-NL Expert zijn werk goed doet en integraal lid is van het ontwerp- of realisatieteam, hoeft de BREEAM-NL Assessor alleen nog maar het akkoord te geven.”
Foto : Bertine van Brakel