World Port Center Rotterdam gaat voor duurzaam en gezond
Aan de Maas in hartje Rotterdam staat het iconische World Port Center. De 123 meter hoge kantoortoren is ontworpen door Norman Foster en opgeleverd in 2000. Na een recente verbouwing is het één van de weinige gebouwen in Nederland met een BREEAM-NL Excellent en WELL Gold certificering. Dankzij slimme maatregelen, integraal energieadvies en begeleiding door CFP Green Buildings, voldoet het pand aan de hoogste eisen voor duurzaam en gezond werken.
Juist de combinatie van deze certificeringen maakt dit project zo bijzonder, vertelt Lian van Uem (CFP Green Buildings). “Door slim te kijken naar de overlap tussen BREEAM-NL en WELL hebben we tijd en kosten bespaard en konden we impactvolle maatregelen doorvoeren.” Het team voerde een BREEAM-NL en WELL-scan uit, adviseerde de beheerder en eigenaar over energie, duurzaamheids- en gezondheidsmaatregelen en begeleidde de invoering daarvan. Meer welzijn en minder energiegebruik Die maatregelen variëren van technische en ecologische oplossingen tot slimme manieren om het welzijn van mensen te verbeteren. Het gebouw heeft nu energielabel A, is aangesloten op stadswarmte en de ligging maakt koeling met rivierwater mogelijk. Buiten zijn nestkastjes en insectenhotels toegevoegd. Overal in het pand vind je ontmoetingsplekken en watertappunten. Verder wordt het makkelijker gemaakt om je dagelijkse dosis vitaminen binnen te krijgen. ”In het restaurant is gratis vers drinkwater te vinden, met iedere dag een ander smaakje. Ook wordt gezond eten gestimuleerd. Groente en fruit is goed zichtbaar en er zijn quizzen om gezond eten te promoten.”

Maatregelen die beide certificeringen versterken zijn bijvoorbeeld het gebruik van eetbare planten en groen in het interieur

Verbinding tussen binnen en buiten De materialen en vormgeving van het interieur weerspiegelen de prominente plek aan het water en dragen bij aan duurzaamheids- en gezondheidsdoelen. De wandbekleding bij de liften doet denken aan rimpelend water. En vanaf de meeste werkplekken heb je uitzicht op de rivier. Zo zijn binnen en buiten op allerlei manieren met elkaar verbonden. Met de verbouwing heeft de begane grond een nieuwe indeling gekregen en komt er meer daglicht binnen. De receptie en kantoren op de begane grond zijn verplaatst om de verbinding met buiten te versterken.
Twee vliegen in één klap Door de BREEAM-NL en WELL-trajecten parallel te starten, kon CFP maatregelen implementeren die beide certificeringen versterken. Denk aan het gebruik van groen en eetbare planten in het interieur. “Zo sla je twee vliegen in één klap”, legt Van Uem uit. Ook duurzame verlichting en watertappunten zijn voorbeelden van maatregelen die op beide gebieden voordelen opleveren.
Van Uem raadt aan om al in een vroeg stadium in gesprek te gaan met de beheerder en eigenaar over te nemen energie-, gezondheids- en duurzaamheidsmaatregelen. “Daardoor konden we snel schakelen, opties bespreken en maatregelen laten uitvoeren door 1 partij. Wel is het belangrijk om vooraf te controleren of iets voldoet voor beide certificeringen. Het kan zijn dat BREEAM-NL net andere eisen stelt dan WELL, en je wil natuurlijk voorkomen dat je iets opnieuw moet doen om aan de eisen van beide methoden te voldoen. Door maatregelen slim te combineren bespaar je energie, tijd en geld.”