Introductie

Logistieke vastgoed als de energiebron van de toekomst

Wind- en zonnestroom zijn belangrijke energievormen van de toekomst. Waar wind vooral op zee wordt 'gevangen', ligt de focus van opwek van zonne-energie voorlopig op het land. Maar ruimte is in Nederland schaars, dus moeten we goed nadenken waar we die zonneparken installeren.

Gaan we die miljoenen vierkante meters PV-panelen installeren op groen land, of benutten het ‘grijze’ potentieel in Nederland? Logistieke centra, distributiegebouwen en panden met op- en overslagfuncties zijn vaak enorm in vierkante meters met bijna net zoveel dak- als vloeroppervlak.

De toekomst

Logistiek vastgoed als energiebron heeft dus toekomst, sterker nog: het is ook al de realiteit. Het is vaak ook de enige manier voor gebouweigenaren van logistiek vastgoed om te verduurzamen. De panden zijn vaak al energie-efficiënt en bieden weinig kansen op energiebesparing. Daarom ligt de kans tot verduurzamen voor logistieke gebouwen op het dak.

Gelukkig denkt de overheid ook zo over. De SDE-subsidies van de afgelopen jaren hebben het aantal zonnepanelen op daken van logistieke gebouwen enorm doen toenemen. Waar een dak vol PV-panelen in het begin alleen was weggelegd voor een duurzame idealist, is het nu gewoon een succesvolle businesscase.

Toch zijn er voor gebouweigenaren nog genoeg drempels: is het gebouw stevig genoeg? Hoe ziet de volgende subsidieronde eruit? Is die businesscase voor iedereen haalbaar? En wat gebeurt er met mijn verzekeringspremie?

Praktijkverhalen

In deze verhalenbundel lees je een aantal antwoorden op die vragen. Verhalen uit de praktijk, van allerlei betrokken partijen. Allemaal met hetzelfde doel: de gebouwde omgeving versneld verduurzamen. Maar ook allemaal marktpartijen die een succesvolle businesscase nodig hebben om die verduurzaming te versnellen.

Deel deze pagina