Alle marktpartijen in de Werkgroep Logistiek
De Werkgroep Logistiek is onderdeel van het project Paris Proof van DGBC. In de werkgroep zitten allerlei partijen uit de logistieke keten, van investeerders en beleggers tot overheid en adviesbureaus. Allemaal partijen die een bijdrage leveren aan zonnepanelen op daken of die daken zelfs zelf bezitten. En allen met een helder doel: de Parijse Klimaatdoelstellingen zo snel mogelijk behalen. Op deze pagina lees je een selectie van de inspanningen waar werkgroepleden aan bijdragen. Maar eerst een overzicht van de betrokken partijen bij de installatie van zonnepanelen op een gebouw met een logistieke functie.
Wie heb je nodig voor een zonnedak?
Tientallen, honderden of zelfs duizenden zonnepanelen installeren op een dak is grote, kostbare en tijdsintensieve investering. Het gebeurt dan ook maar zelden dat er slechts één partij bij dit proces betrokken is.
Ook de samenstelling van een gebouw dwingt vaak tot samenwerken. Zelden is de eigenaar ook de gebruiker van het pand. Opnieuw een situatie die verschillende partijen dwingt samen te werken.
Maar niet alleen het gebouw zelfs vraagt om samenwerken, bij het installeren van zonnepanelen op een dak zijn veel verschillende partijen betrokken: van gebouweigenaar tot verzekeraar en van installateur tot subsidieverstrekker.
De energieleverancier
Eneco: zonnepanelen als duurzaam fundament
“Al in 2007 was voor Eneco duurzaamheid de enige optie”, vertelt Dave de Lang van de energieleverancier. “En daarom zet de Eneco volop in op zonnepanelen op daken. Maar we zien dit wel als onderdeel van de grotere opgave voor de sector.” De panelen zijn echter wel een belangrijk onderdeel voor de energieleverancier. Zonnepanelen op daken zijn als het ware de nieuwe fundering van duurzaam vastgoed.
De gebouweigenaar
Prologis: gebruik energie verantwoordelijk
Prologis heeft een brede visie op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Een verantwoordelijk gebruik van energie speelt een belangrijke rol binnen dit proces, waaronder het realiseren van zonnepanelen op daken. Daarom worden vier gebouwen van Prologis voorzien van zonnedaken. Resultaat: meer dan 120 duizend vierkante meter zonnepanelen met een opbrengst van 18 megawatt.
Ook werkgroeplid M3E Subsidie Advies werkte mee aan deze projecten. M3E verzorgde tijdens dit project advies als BREEAM-NL Expert en de subsidieaanvragen.
Bekijk de video van Prologis via onderstaande link.
De vastgoedontwikkelaar
HVBM: ruimte optimaal benutten
Grond in en rond Tilburg is momenteel erg populair onder disctributiecentra. De grond is daardoor schaars. Ontwikkelaar van logistiek vastgoed HVBM nam de daarom de uitdaging aan om een nieuw distributiecentrum voor warenhuis De Bijenkorf en Ingram Micro duurzaam te ontwikkelen.
Met zulke schaarse grond vraagt het om zorgvuldige overweging wat je op daarop neerzet. Het werd een ‘distributiecentrum dat heel duurzaam is en waar de mens centraal staat’.
De vastgoedbelegger
Montea: win-win voor huurders, eigenaars en klimaat
Namens de internationale vastgoedbelegger Montea zit Martine de Groene, asses en propertymanager, in de Werkgroep Logistiek. Om haar werk in dat verband uit te leggen binnen de eigen organisatie en klanten, schreef Montea een artikel over haar werk voor het Deltaplan Duurzame Renovatie op montea.com.
Over de Werkgroep Logistiek
Grote opdrachten om klimaatdoelstellingen te behalen
De logistieke sector is een veelvraat op het gebied van energie. De Werkgroep Logistiek heeft dan ook grote opdrachten om de klimaatdoelstellingen te bereiken. Dat gaat niet vanzelf, want gek genoeg is er geen energielabel verplicht voor deze sector. De Werkgroep Logistiek zet zich om energiedoelstellingen en -beleid op de agenda van de overheid te zetten. Daarnaast ligt de focus op gebouwen van tien tot 25 jaar, die zijn sowieso aan renovatie toe.