Klaar voor de start
De wereld van duurzaam bouwen staat nooit stil, en met alle nieuwe termen, wetten en voorbeelden is het soms wat lastig het overzicht te houden. Net als bij een sportwedstrijd is een goede voorbereiding het halve werk! Laat je inspireren en informeren met deze essentiële onderwerpen: van de nieuwste Europese regels tot concrete circulaire bouwprincipes. Met deze kennis ben je klaar om je goed te positioneren voor de volgende etappe in de duurzame transitie.
Europese regelgeving
Europese regelgeving is in beweging. Wat zijn de laatste veranderingen voor de bouw- en vastgoedsector? Lees je goed in met dit handige overzicht van de meest relevante wet- en regelgeving uit Europa, van CSRD tot EPBD IV. En wist je dat als je aan de slag bent met BREEAM-NL, dat je al een heel eind bent?
Voorbeeldprojecten
Woonwijken, appartementencomplexen en kantoren, steeds meer gebouwen worden Paris Proof, circulair en klimaatadaptief – een gebouwde omgeving die past binnen de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs en de planetaire grenzen. Laat je motiveren door inspirerende voorbeelden.
Duurzaam bouwen woordenboek
WENG, WEii, Adaptief vermogen, EPBD IV, EU Taxonomie... Duurzaam bouwen moet de norm worden. Maar om de stap naar een duurzame, circulaire en toekomstbestendige bouwsector te kunnen maken, is het belangrijk dat de kennis voor álle betrokkenen te begrijpen is en makkelijk te vinden. Het Duurzaam bouwen woordenboek legt veelgebruikte begrippen en afkortingen uit op het gebied van duurzaam, CO₂-neutraal, circulair, gezond en klimaatadaptief bouwen en ontwikkelen.
Meten en sturen op materiaalgebonden emissies
Er is al langer aandacht voor de CO₂-uitstoot die gepaard gaat met het energiegebruik van een gebouw. De laatste tijd is er ook meer oog voor materiaalgebonden emissies. Deze emissies worden bepaald door alles wat er in de productieketen van een bouwproduct of –materiaal gebeurt. Vanaf het moment dat de ruwe materialen uit de grond worden gehaald tot plaatsing, en in sommige methodieken zelfs wat er daarna mee gebeurt. Maar hoe meet en stuur je op deze emissies?
BREEAM-NL
Van ambitie naar duurzaam resultaat, Met BREEAM-NL krijg je inzicht in de werkelijke duurzaamheidsprestatie van je project. Niet alleen op het gebied van energie, maar in de volle breedte. Met een duurzaam gebouw of gebied bespaar je op je operationele kosten. Bovendien zijn duurzame projecten in trek bij huurders en gebruikers. Dat betekent dat een gebouw meer waard wordt. En dat je hogere huren kunt vragen. Die meerwaarde kan oplopen tot wel 20%. Een gebouw met een BREEAM-NL certificaat biedt ook subsidiekansen; er zijn verschillende subsidieregelingen waar je aanspraak op kunt maken. Ga jij ook aan de slag met BREEAM-NL?
Klimaatadaptatie
Een duurzame gebouwde omgeving is voorbereid op een veranderend klimaat. De gevolgen van klimaatverandering zijn al merkbaar, ook voor gebouweigenaren. Denk maar aan wateroverlast door hoosbuien, verzakkingen van panden en scheuring van rioolaansluitingen door droogte. Klimaatadaptatie is daarom cruciaal. Met het Framework for Climate Adaptive Buildings is er een eenduidige aanpak om fysieke klimaatrisico's voor gebouwen vast te stellen.
CO₂-neutraal en circulair ontwerpen
Hoe werk je met een CO₂-budget voor een ontwerp? En welke circulaire principes en oplossingen kun je toepassen? Deze paper helpt je bij het maken van duurzame ontwerpkeuzes. Het is meteen een goede voorbereiding voor het webinar op 3 oktober dat verder op dit onderwerp ingaat, met aan tafel Nina Aalbers (Architectuur MAKEN), Jan Willem ter Steege (Popma ter Steege Architecten), Dennis Hauer (Urban Climate Architects) en Karlijn Besse en Laetitia Nossek (DGBC).
WEii
WEii staat voor Werkelijke Energie intensiteit indicator. Het is kortweg de energieprestatie van een gebouw in kWh/m². De WEii-score wordt berekend op basis van het werkelijke, gemeten energiegebruik en de gebruiksoppervlakte van het gebouw. Zo krijg je direct inzicht in de werkelijke energieprestaties van een gebouw, in plaats van een theoretisch inzicht, zoals bij een energielabel. Bovendien maakt de WEii-score het mogelijk om gelijksoortige gebouwen met elkaar te vergelijken en geeft direct een beeld van hoe ver een gebouw verwijderd is van de Parijse klimaatdoelstellingen.