Groene leiders geven het ‘stokje’ door
Fotobijschrift: Fiona van 't Hullenaar (rechts) neemt in 2019 de Green Leader Award in ontvangst uit handen van de vorige winnares Anneke de Vries
Fiona van 't Hullenaar
Het gaat er juist om dat je belangen kunt vermengen
Nieuwe opzet Green Leader Estafette zorgt voor bijzondere gesprekken
“Het is een prachtig symbool”, zegt Fiona van ’t Hullenaar, de eerste loper van de Green Leader Estafette met het estafettestokje in haar handen. “Dit werk is namelijk een marathon en dat doe je met z’n allen. Je kan niet in je eentje rennen, rennen, rennen. Op een gegeven moment word je moe, dan geef je het aan een ander en die gaat weer verder rennen.”
Fiona van ’t Hullenaar, directeur Vastgoed & Campus bij de Universiteit Utrecht, is de startloper van de verkiezing die DGBC, PropertyNL en PROVADA samen organiseren. Zij mag starten, omdat ze in 2019 de Green Leader Award won. De estafette is een nieuw initiatief en daarmee een vervolg op die verkiezing. Gesprek op PROVADA Tijdens de online editie van PROVADA in juni spraken DGBC-directeur Annemarie van Doorn en Fiona van ’t Hullenaar uitgebreid over groen leiderschap. De directeur Vastgoed & Campus van de Universiteit is uitgesproken als ze op het onderwerp ingaat: “Als je dit soort werk doet voor persoonlijke eer en glorie, kom je niet ver. Het gaat er juist om dat je belangen kunt vermengen. Een soort mutual gain approach. Kan je goed communiceren en luisteren en ben je in staat om zonder oordeel te kijken naar de belangen van een ander, dan kom je er.” Extra stapje “Weet je wat het is, het gaat in dit soort werk toch om het extra stapje”, gaat van ’t Hullenaar verder. “En mensen zetten geen extra stapje voor een trut die aan het einde van een gaaf project er zelf mee gaat rennen. Dat doe je gewoon niet, dat zou ik zelf ook niet doen. Als er ruimte is voor iedereen, als je kunt zien wie waar welke bijdrage heeft geleverd en dat kunt verbinden tot een geheel, dan heb je een teameffort. Erkenning, waardering en doorzettingsvermogen zijn ontzettend belangrijk.”
Eigenschappen die Van ’t Hullenaar ziet in de volgende groene leider van de estafette. Do Janne Vermeulen is architect-directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Van ‘t Hullenaar noemt zichzelf ‘een onwijze fangirl’ van Vermeulen. “Ik vind haar verbindend, verkennend en vragend. Ze heeft het totaalpakket.”
En mensen zetten geen extra stapje voor een trut die aan het einde van een gaaf project er zelf mee gaat rennen
Fiona van 't Hullenaar
Tweede loper De tweede ‘loper’ van de estafette schoof de volgende dag aan tijdens de digitale PROVADA. “Wat ik leuk vind, is om met de projecten die wij doen enthousiasme te creëren om innovaties in duurzaamheid verder te brengen. Dat drijft mij”, zegt Vermeulen over zichzelf.
Op de vraag van Van Doorn hoe ze die drive niet alleen bij zichzelf vindt, maar ook haar organisatie in beweging krijgt, prijst ze eerst haar medewerkers. “Meekrijgen van ons team kost geen moeite. Juist in ons team zitten mensen die zelf al daarvoor een drive hebben.” Maar daarna stipt ze onbewust toch een belangrijk element aan van haar groene leiderschap: “We hebben laatst intern ook een duurzaamheidsweek georganiseerd. En dan kom er allerlei ideeën, excursies en lezingen voorbij. En dat schip stuurt zichzelf.” Voorbeeld Daarbij helpt het als goede voorbeelden worden getoond, is de architect van mening. “Wij proberen steeds een stap verder te komen. Voorbeeldprojecten inspireren, ook de medewerkers.” Twee projecten die Vermeulen daarvoor uitlicht zijn nog te bouwen woontoren HAUT Amsterdam (‘internationaal veel aandacht voor’) en het gerenoveerde Atlasgebouw van de TU Eindhoven (‘dat hebben we enorm verduurzaamd’). Dat zijn dan ook projecten die weer bijzondere eigenschappen behelzen. HAUT is een gebouw van 73 meter hoog van een massief houten constructie, terwijl het Atlasgebouw een living lab is: “Dat zorgt voor innovatie, het is een voorbeeld van je oor te luister en als er dan een vonkje begint te branden, helpen om dat door te trekken het ontwerp in.”
Do Janne Vermeulen
Rafelrandjes Gevraagd naar waarden die voor haar belangrijk zijn, refereert Vermeulen weer naar het openhouden van oren en ogen: “Heel goed kijken en luisteren naar de wereld om je heen, dat is superbelangrijk. Dan krijg je signalen binnen. Dan ontdek je in een project een zaadje dat je kunt laten groeien. Als je een stad sociaal duurzaam wil ontwikkelen, is dat belangrijk. Dat je niet alleen kijkt naar architectonische hoogstandjes of efficiëntie, maar dat je probeert te kijken naar de rafelrandjes van de stad.” Inclusieve samenleving Dat is ook een eigenschap die Vermeulen terugziet in de derde leider in deze estafette: Arna Mačkić. “Een architect die kijkt naar inclusiviteit en duurzaamheid van steden en verdichting”, prijst Vermeulen haar bij het doorgeven van het estafettestokje. Mačkić is mede-oprichter van Studio L A. Die studio onderscheidt door bijzondere projecten waarbij niet wordt geschuwd om maatschappelijke kwesties in een nieuw perspectief te plaatsen. Maar Mačkić profileert zich breder. Onlangs zond BNNVARA op televisie de documentaire ‘Door de ogen van Arna’ uit. Een portret waarin te zien is dat Mačkić onvermoeibaar blijft vechten voor een inclusieve samenleving. Een strijd die voortkomt uit haar eigen verleden. Doorgegeven Door persoonlijke omstandigheden is Arna Mačkić nog niet in staat om het estafettestokje over te nemen. Wel heeft zij het stokje alvast doorgegeven: Bart Schoonderbeek van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Mačkić is erg onder de indruk van de werkwijze van Schipper Bosch die uitgaat van bestaande kwaliteiten, verschillende groepen een plek geven, aanpak van de publieke ruimte, denken op de lange termijn en de kwaliteit van de architectuur en programma. "Ik heb er vaak aan gedacht en toen de Green Leader Estafette op mijn pad kwam zag ik dit als een mooie kans om mijn waardering naar jullie uit te spreken. Ik hoop dat jullie het stokje willen overnemen!", schreef Mačkić aan de nieuwe loper. Het gesprek met Bart Schoonderbeek wordt in oktober uitgezonden.
Blijf meelopen De estafette is te volgen via www.greenleaderaward.nl en de websites van de drie organisatoren: www.dgbc.nl, www.propertynl.com en www.provada.nl. Daar ontdek je iedere keer wie de volgende drager van het ‘stokje’ wordt. Vervolg op de Green Leader Award Leiders die juist nu hun nek uitsteken voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving, verdienen een podium. Green Leaders die de crisis zien als een kans en dit ook kenbaar maken. Die anderen inspireren en uitnodigen samen te werken aan het verder verduurzamen van de bouw- en vastgoedsector. Met die gedachte ontwierpen de drie organiserende organisaties DGBC, PropertyNL en PROVADA een verkiezing die ‘coronaproof’ is. “Gezien de situatie waarin we nu zitten en het feit dat we groen leiderschap toch ontzettend belangrijk vinden, hebben gekozen voor de Green Leader Estafette”, vertelt DGBC-directeur Annemarie van Doorn.
Green Leader Estafette is een vervolg op de Green Leader Award die vier jaar op rij is georganiseerd. Deze award werd jaarlijks uitgereikt aan een leider in de bouw- en vastgoedsector die een doorslaggevende rol speelde bij het verduurzamen en het toekomstbestendig maken van de gebouwde omgeving. Kijk voor meer informatie op www.greenleaderaward.nl.