Organisatie Climate Adaptation Summit gebruikt DGBW om kennis op te halen
De Climate Adaptation Summit zou in oktober plaatsvinden. Een congres in Nederland met bezoek van leiders uit de hele wereld. Toen kwam corona. De summit gaat dus niet door en is uitgesteld tot 25 januari 2021. Toch is dat geen reden om daarop te zitten wachten. De organisatie van de Summit schakelde razendsnel, organiseert in oktober een mini-bijeenkomst en houdt de DGBW scherp in de gaten. De organisatie van de Summit geeft een update van de stand van zaken.
De Climate Adaptation Summit 2021 vindt misschien zelf pas op 25 januari plaats, maar de organisatie gebruikt de aankomende maanden juist om kennis op te halen bij verschillende partijen. Dat is niet alleen belangrijk om de Summit nog beter te kunnen richten op concrete activiteiten, vragen en uitdagingen, maar vooral ook om partners te mobiliseren. Klimaatadaptatie is immers niet een afgebakend onderwerp, het zit in de haarvaten van nagenoeg elk beleidsterrein. Om echt weerbaar te zijn tegen klimaatverandering moeten allerlei systemen en kaders aangepast worden, ook hoe we bouwen. En dat is een boodschap die niet alleen in Nederland wordt verkondigd, maar mondiaal. Zenden, delen en ophalen Er wordt niet alleen maar een boodschap uitgezonden, de Summit is er ook om juist kennis en voorbeelden te delen, best practices op te halen en te kijken wat de uitdagingen zijn. Door deze met elkaar te verbinden wereldwijd adaptatie actie opschalen, dat is het doel. De Climate Adaptation Summit is een mondiale, grotendeels digitale conferentie over klimaatadaptatie die vanuit Nederland wordt georganiseerd met online deelname van overheden, bedrijven en organisaties van over de hele wereld. Met deze online conferentie steunt Nederland de internationale ambities op het gebied van klimaatadaptatie.
Gevolgen zijn al voelbaar
Overal ter wereld zijn de gevolgen van klimaatverandering voelbaar. Terwijl er grote inspanningen worden geleverd om verdere verandering van het klimaat tegen te gaan, zal er tegelijkertijd ook veel moeten gebeuren om de wereld weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Een ambitieuze, wereldwijde aanpak voor klimaatadaptatie is nodig. Mondiale, nationale, regionale en lokale samenwerking is essentieel om iedereen te beschermen tegen het veranderende klimaat en hierbij de meest kwetsbare landen en mensen niet uit het oog te verliezen. Juist daarom is het zo belangrijk om samen te werken: voor het ophalen van specifieke kennis en het uitdragen van het belang om verdere klimaatverandering te voorkomen en in te spelen op de veranderingen die we reeds merken.
Lange geschiedenis De term Climate Adaptation behelst onder meer het wapenen tegen het opwassende water. Nederland heeft daar een lange historie in. Het is dan ook één van de redenen dat deze Summit in Nederland zal plaatsvinden. Ons land heeft internationaal een sterke positie op het gebied van klimaatadaptatie. Dit komt door onze lange geschiedenis in de strijd tegen water, met een sterke reputatie op het gebied van waterveiligheid als gevolg. Maar ook de Nederlandse kennis en expertise op het gebied van voedselzekerheid, duurzame steden en ruimtelijke ordening wordt wereldwijd gewaardeerd. Daarnaast is Nederland goed in het bij elkaar brengen van mensen. Het smeden van coalities en koppelen van allerlei partijen. Want juist dat is nodig om te komen tot de transformatie die we nodig hebben om de wereld in het komende decennium weerbaar te maken tegen het veranderende klimaat. Daarvoor moeten we kennis delen en blijven leren van andere landen.
Meer dan water “Hoewel Nederland een centrale rol heeft op dit onderwerp, alom geprezen wordt en goed gewapend is tegen het stijgende water, heeft ons land juist nog veel te leren. Voor Nederland is water een domein waar we al veel kennis van hebben, maar klimaatverandering brengt niet alleen overstromingen met zich mee. Het gaat ook om toenemende hitte en droogte. Thema´s die ook, en misschien wel juist, in de gebouwde omgeving van belang zijn. En dat is iets dat we delen met onze buurlanden en Europa. Het past bij de Nederlandse ambitie om wereldwijd adaptatie actie te versnellen om dan ook te kijken naar de gebouwde omgeving”, luidt het statement van de organisatie van de Climate Adaptation Summit.
Voor Nederland is water een domein waar we al veel kennis van hebben, maar klimaatverandering brengt niet alleen overstromingen met zich mee
Organisatie van de Climate Adaptation Summit
Initatief genomen
Nederland heeft in 2018 in aanwezigheid van minister-president Rutte en op initiatief van de toenmalig minister van Infrastructuur en Waterstaat, de Global Commission on Adaptation (GCA) geïnitieerd, bestaande uit 31 hoogwaardigheidsbekleders van landen, bedrijven, kennisinstellingen en internationale organisaties. Het doel is om in twee jaar tijd de mondiale ambities en activiteiten op het gebied van klimaatadaptatie te versnellen en op te schalen. De commissie wordt voorgezeten door oud-secretaris generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon (foto rechts), IMF-directeur Kristalina Georgieva en Bill Gates als voorzitter van de Bill & Melinda Gates Foundation. En daarom is Nederland ook gastland van het Global Center on Adaptation, een internationaal opererende organisatie die politiek, actie en kennis op adaptatie bij elkaar brengt.