
Wegwerpwoningen
"We hebben onze mond vol van het niet willen doorschuiven van ‘de rekening’ naar toekomstige generaties. Ondertussen zijn we die rekening voor ons nageslacht flink aan het ophogen als we business as usual een miljoen woningen blijven toevoegen in laag Nederland, in bodemdalend Nederland of buitendijks Nederland. Voor toekomstige generaties betekent dat vermeerdering van ellende. Niemand wil het horen maar op de lange termijn zal ‘gecontroleerd terugtrekken’ uit de laagste delen aan de orde zijn. Dat terugtrekken wil je niet halsoverkop doen, ook al zo’n bittere les van deze zomer. Ruimte geven aan het water, als het water die ruimte niet al neemt. Rara welke gebieden daarvoor het meest in aanmerking komen.
"De langetermijnellende van bouwen in laag Nederland is nu nog niet zichtbaar"
Pomp 5 van het gemaal in IJmuiden doet het weer sinds deze zomer. Het zal niet iedereen zijn opgevallen dat we daar al een jaar een defectje hadden, omdat Rijkswaterstaat al snel 34 reservepompen had neergezet om het werk van Pomp 5 waar te nemen. De tijd dat water vanuit de bergen via rivieren naar zee stroomde, ligt in Nederland al een tijdje achter ons. Bij eb gaat het nog goed, maar bij vloed moeten we actief water wegpompen, en dat gebeurt bij IJmuiden op spectaculaire schaal. Inmiddels wordt er bij de Afsluitdijk een vergelijkbaar supergemaal gebouwd en zo zullen er de komende decennia steeds meer pompen bij komen. Dijken en pompen. Is dat een volhoudbare strategie? De vraag stellen is hem beantwoorden, maar aangezien we geen begin van een plan B hebben praten we daar liever niet over. Met het recente IPCC rapport over zeespiegelstijging op tafel kunnen we onze kop echter niet langer in het veen blijven steken. We moeten weer gaan nadenken over de lange termijn en over de grote lijnen. Noem het ruimtelijke ordening, gebaseerd op alle opgaven die we nu in beeld hebben. Niet alleen de opgaven van vandaag maar ook die van overmorgen. Nadenken op de schaal van heel Nederland, voor die dossiers waar dat nodig en nuttig is.
Als we dat nu al erkennen dan kunnen we daar rekening mee houden door elders (hoog en droog) of anders (circulair en verplaatsbaar) te bouwen. De langetermijnellende van bouwen in laag Nederland is nu nog niet zichtbaar. Met geruststellend geschreven masterplannen, convenanten klimaatadaptief bouwen en wat niet al, wordt een vlot van woorden gebouwd waarop de nieuwbouwwijk wel een tijdje blijft dobberen. En er valt voor woningkopers weinig te kiezen op andere plekken. Het zou allemaal best wat transparanter kunnen. Kunnen we voortaan een ‘Tenminste Houdbaar Tot-datumsticker’ op deze wegwerpwoningen plakken? Wel zo eerlijk naar huidige en toekomstige generaties."
Jan Kadijk, Manager Kennis en Innovatie bij DGBC