Altera kiest met De Groene Kaap voor binnenstedelijke biodiversiteit
Dit is een goed voorbeeld van ‘futureproof’ wonen
Best bijzonder voor een vastgoedbelegger in woningen en winkels, maar Altera opende onlangs haar eerste hotel. Een insectenhotel welteverstaan. Het typeert het duurzame en biodiverse karakter van het nieuwbouwproject waar het onderdeel van is. De Groene Kaap is een groot wooncomplex in een spannend gedeelte van Rotterdam; Katendrecht. CEO Jaap van der Bijl en CIO Erwin Wessels van Altera vertellen erover.
Het is ook geen knullig insectenhotel, benadrukt Erwin Wessels, maar een serieus bouwwerk, prominent gesitueerd in de binnentuin van het nieuwe wooncomplex. Die binnentuin kent verschillende niveaus, met verschillende bomen en gevarieerde beplanting. Erdoorheen slingert een wandelroute. “Die neemt je mee naar een uitkijkplaats vanwaar je mooi zicht hebt op de binnenhavens van Rotterdam”, vertelt Wessels. Blije bewoners en insecten Afgelopen zomer, de eerste zomer na de oplevering, stond het groene hart van het complex voor het eerst in bloei. Een feest voor de bewoners van de nieuwe woningen. En voor de gebruikers van het insectenhotel natuurlijk. Want die insecten zorgen voor een belangrijk deel voor het onderhouden en laten bloeien van het nieuwe stadspark. Verder is gedacht aan vleermuizen en de vogels in het gebied, door nestkastjes te verwerken in de gevels. “Dit alles maakt het een bijzonder gebied”, aldus de CIO van Altera. Futureproof wonen Naast aandacht voor biodiversiteit is er in De Groene Kaap ook gedacht aan klimaatadaptatie. Zo houdt de binnentuin het water langer vast na hevige regenbuien. En is er een wateropvangsysteem onder alle openbare gebieden. Met de zonnepanelen én de energiezuinigheid van de woningen is De Groene Kaap volgens Jaap van der Bijl een goed voorbeeld van ‘futureproof’ wonen.
Leren werkt juist zo aanstekelijk. En van leren word je beter
Goed vooruitkijken In 2018 startte de ontwikkeling van De Groene Kaap, twee jaar daarvoor al het eerste denkwerk. “Dan moet je vooruit durven kijken”, vertelt Van der Bijl. Altera wilde een woonaanbod creëren waar alle Rotterdammers wat aan hebben, nu en in de toekomst. Het is een groot complex van 450 woningen, waarvan 356 huurwoningen, in verschillende segmenten. “Het moet goed passen in het stedelijke weefsel”, licht de CEO toe. Met het profiel van Katendrecht, in het verleden een rauw gebied in Rotterdam, is dat best uitdagend. Maar het resultaat is goed en duurzaam, concludeert Van der Bijl. Beleggers kiezen voor groen Niet alleen over het type woningen en de doelgroepen, maar over de duurzame ambitie van het project is voorafgaand aan de ontwikkeling goed nagedacht. Natuurlijk, klimaatadaptatie en biodiversiteit stonden vijf jaar geleden ook al op de maatschappelijke agenda, maar niet zo prominent als nu het geval is. “Bij onze beleggers was daarom nog wel enige scepsis over het financiële rendement van de duurzame investeringen”, weet Van der Bijl nog. “Ze hadden vragen. En terecht. Het is de taak van onze beleggers om vragen te stellen. Over de ontwikkeling van het gebied. Over de duurzaamheid van het complex. En het is onze taak die vragen, doordat we onze research hebben gedaan, goed te beantwoorden. En onze strategie duidelijk te maken.”
Hoe biodiversiteit op de agenda komt Van der Bijl en Wessels zijn blij dat ze destijds de handen op elkaar kregen voor het groene karakter van het project. “Achteraf jammer dat dit toen niet bij veel meer projecten in Nederland is gebeurd”, vindt Van der Bijl. Inmiddels is dat veranderd. “Nu is er wetgeving en beleid, zoals het Nederlandse klimaatakkoord. Dat was er vijf jaar geleden nog niet. Regelgeving helpt want niet voldoen aan regels brengt risico’s voor beleggers met zich mee. Dat moet je dus niet doen. En door meer te doen dan de regels voorschrijven, kun je je onderscheiden. En creëer je een heel aantrekkelijk woningaanbod, zoals De Groene Kaap. Na De Groene Kaap Altera plukt de vruchten van de investeringen in onder andere biodiversiteit. Erwin Wessels: “We hebben er veel van geleerd. Hoe je een groene binnentuin aanlegt in een tamelijk verstedelijkt gebied bijvoorbeeld. Dat is niet eenvoudig. Maar we kunnen de opgedane kennis en ervaring benutten.” Altera ontwikkelt nu een vergelijkbaar project in Zaandam, ook natuurinclusief. En bij een woningbouwproject in Almere is Altera ook verantwoordelijk voor het openbare buitengebied.
‘Als het werkt, rollen we het uit’ Altera heeft de smaak te pakken. Alle bestaande eengezinswoningen in de portefeuille zijn recent voorzien van zonnepanelen. Er zijn regentonnen geplaatst. Er wordt geëxperimenteerd met de thuisaccu I-Well, watercirculatiesysteem Hydraloop en vocht opnemende en verkoelende bestrating. Dit laatste met hulp van innovatieve studenten van TU Delft. En bij Altera zijn medewerkers aangetrokken met duurzaamheid als specialisme. Wessels: “Als het werkt, rollen we het uit. We hebben gemerkt dat het ook financieel heel kansrijk is, als je het maar slim doet.” Jaap van der Bijl vult aan: “Je moet onderweg zijn, aan de slag, leren, doen. Dan worden de mogelijkheden ook steeds beter. Als je geen stappen zet, dan blijft de afstand tot je doelen groot. En als je niet vertrekt, dan heb je ook niks geleerd. En leren werkt juist zo aanstekelijk. En van leren word je beter.” Aantrekkelijk voor hotelgasten Terug naar het insectenhotel, meer dan menshoog. Ontworpen en vervaardigd door een hierin gespecialiseerd bedrijf. Uit verschillende houtsoorten opgetrokken, om het aantrekkelijk te maken voor allerlei verschillende hotelgasten/insectensoorten. Erwin Wessels besluit: “De binnentuin is op gezette tijden openbaar toegankelijk, dus ga er absoluut een keer kijken. Het is de moeite waard.”
Over Altera Altera, opgericht in 2000, investeert voor meer dan 50 institutionele beleggers in woningen en winkels in Nederland. De vastgoedportefeuille van Altera is zo’n 2,7 miljard euro groot. ESG is – naast het realiseren van een solide financieel rendement – één van de hoekstenen van het bedrijf. Zo heeft Altera haar strategie aangesloten op de Sustainable Development Goals. Niet voor niets wordt de woningportefeuille van Altera op de GRESB benchmark beoordeeld als de beste van de wereld. Dat is uiteraard goed voor de belegger, maar Altera let bij het ontwikkelen van vastgoed in eerste instantie op het comfort voor de bewoner of de gebruiker. Dat staat voorop.