RED Company, drijvende kracht achter Floating Office Rotterdam
Nanne de Ru, Eigenaar en CEO RED Company
Hij woont er inmiddels zelf al 23 jaar en dus noemt hij zich ook een ‘trotse Rotterdammer’. Nanne de Ru, eigenaar en CEO van ontwikkelaar RED Company is daarom extra trots dat hij op een van de meest dynamische plekken in de stad Floating Office heeft ontwikkeld.
In de Rijnhaven ligt namelijk sinds kort een drijvend kantoor. En niet zo maar eentje. Het is een kantoor dat ook nog eens bijzonder duurzaam is. Bij de bouw speelden thema’s als energiebesparing, circulariteit en klimaatbestendigheid een grote rol. Niet voor niets is het straks de thuisbasis van het VN-klimaatcentrum Global Centre on Adaptation (GCA). Cool en koel De Ru vertelt enthousiast over de totstandkoming van het project en legt uit dat het bouwen van een kantoor op het water nog best wat uitdagingen met zich meebrengt. “Door eb en vloed verschilt de Maas soms wel twee meter in hoogte. Het complex ligt aan grote meerpalen. Daardoor beweegt het mee met de getijden, maar in het gebouw merk je nauwelijks dat je op het water bent.” Zoiets creëer je niet in een handomdraai. Het fundament moest stabiel drijflichaam worden, vertelt De Ru. “We hebben daarom gebruik gemaakt van betonnen bakken, die aan elkaar zijn gekoppeld.” Die ingenieuze constructie zorgt ook gelijk voor een duurzame koeling van het gebouw. “Met behulp van betonkernactivering is het in feite een koellichaam. Doordat de watertemperatuur in de haven vrij constant is, wordt op die manier met koelvloeistof het gebouw koel gehouden.” Duurzame maatregelen Maar daar blijft het niet bij. De Ru somt een aantal indrukwekkende maatregelen op: “Alles boven het drijflichaam is van hout, tot aan de liftschacht toe. Het modulaire grit maakt het gebouw echt uniek. Er is sprake van droge verbindingen en dus kun alles ook vrij eenvoudig weer uit elkaar halen.”
Daarnaast is het kantoor zelfvoorzienend en energieneutraal. “Op de lange zijde aan de zuidkant van het gebouw zorgen zonnepanelen voor zoveel energieopwekking dat er zelfs sprake is van overproductie en aan de noordzijde is er een groen dak om de biodiversiteit te behouden en te bevorderen.
"Alles boven het drijflichaam is van hout, tot aan de liftschacht toe. Het modulaire grit maakt het gebouw echt uniek."
Nanne de Ru, CEO RED Company
Ik ben er trots op dat we voor het hoogst haalbare gaan, een Outstanding certificaat
Trots En dit alles werd gerealiseerd in nog geen tien maanden. De Ru vervolgt: “Dat was soms wel even spannend, maar het is een kwestie van een goede afstemming met alle betrokken partijen. Het scheelt ook dat we alle leveranciers al hadden uitgezocht, daardoor konden we Floating Office Rotterdam bouwen als een bouwpakket.”
Dat bouwen ging overigens ook met BREEAM-NL in het achterhoofd, vertel De Ru. “We hebben zelf een BREEAM Assessor in huis en zijn bekend met de methodiek. Ik ben er trots op dat we voor het hoogst haalbare gaan, een Outstanding certificaat.” DGBC Festival De bijzondere totstandkoming van het gebouw en de duurzame ambities maken dat het gebouw ook bij DGBC in de smaak valt en er op donderdag 7 oktober het DGBC festival organiseert. Dat is overigens een maand nadat het gebouw werd geopend door Koning Willem-Alexander en Ban Ki-Moon, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Voor de aanwezigen tijdens het DGBC festival heeft De Ru alvast een advies om toe te werken naar een duurzaam gebouwde omgeving: “Wees ambitieus en zorg dat innovatie en praktische uitvoerbaarheid elkaar niet bijten. Als je die elementen goed op elkaar afstemt is er heel veel mogelijk. Daar is Floating Office Rotterdam een voorbeeld van.”