Claire van Staaij en Leontien de Waal over hun start bij ABN AMRO
Nieuwe sector bankers maken duurzaamheid ‘simple, stupid’ voor hun klanten
In de periode dat Nederland zich weer voorzichtigjes aan richting kantoor begeeft, stuwen de nieuwbakken sector bankers vastgoed en bouw van ABN AMRO de bezettingsgraad op hun kantoor flink omhoog. Claire van Staaij en Leontien de Waal zijn er het liefst zo vaak mogelijk. Om elkaar te leren kennen. Om de sfeer en cultuur van hun nieuwe werkomgeving te ervaren. En om zich razendsnel de duurzame uitdagingen van ABN AMRO eigen te maken.
“Ja, superleuk om samen te starten”, reageert Leontien meteen. Voorheen waren de functies van sector bankers bouw en vastgoed belegd bij één persoon. Maar omdat het twee verschillende werelden zijn – ‘een bouwer die een fundering maakt, is toch echt iets anders dan een belegger in vastgoed’ – besloot ABN AMRO twee vacatures te plaatsen toen hun voorganger vertrok. Een goede keuze, vinden de twee. Claire en Leontien zien ieder voor hun eigen sector een aantal belangrijke uitdagingen. Daarover later meer. Een warm bad, met veel duurzaam ondernemerschap Eerst hun eerste indruk van de sfeer en de cultuur. Heel prettig. Een warm bad. En ondanks de afstand die door corona nog steeds aanwezig is, zijn collega’s welwillend om Claire en Leontien te helpen bij het aangaan van die duurzame uitdagingen. De ambitie van ABN AMRO is ‘banking for better for generations to come’. Vanuit deze ambitie besteedt de bank aandacht aan duurzame thema’s; klimaatverandering, circulaire economie en sociale impact. Waarbij zeker klimaatverandering en circulaire economie heel wezenlijk zijn in de sectoren bouw en vastgoed.
“Je merkt dat duurzaamheid door de hele bank verweven is, het zit overal!”, vertelt Claire. “Dat heeft een groot voordeel. Iedereen met een goed idee krijgt de ruimte om aan de slag te gaan. Dat stimuleert ondernemerschap en initiatief. Bovendien zorgt het voor een fijne dynamiek.” De ruimte voor eigen initiatief kan soms ook een uitdaging zijn; versnippering en proefballonnetjes hangen in de lucht.
Claire en Leontien willen als verbindende schakel de goede initiatieven aan elkaar koppelen. En klanten en de bank ook daadwerkelijk verder helpen. De Waal geeft aan op zoek te gaan naar ‘meekoppelkansen’. In gewone mensentaal: waar profiteren duurzame initiatieven van elkaar? “Die samenhang is erg belangrijk.”
Allebei een werkverleden bij een bank Claire en Leontien hebben ruime werkervaring, in hun sector, en ook in het bankwezen. Sector banker bouw Leontien werkte eerder bij Rabobank in een vergelijkbare functie. Ze is daar onder andere betrokken geweest bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten rondom de energietransitie en duurzaam en circulair bouwen. Daarna stapte ze over naar ontwikkelende bouwer Van Wijnen, waar ze manager Continu Verbeteren werd en een aantal verbeterprogramma’s opzette voor het bedrijf. En nu verenigt Leontien deze twee ervaringen en competenties in haar nieuwe functie. “Ik zit in allerlei gremia om duurzaamheid en circulariteit in de bouwsector verder te brengen. Dan is het mooi dat je beide kanten van de medaille kent. We realiseren ons onvoldoende dat op papier uitgewerkte mooie ideeën in de praktijk soms heel moeilijk uitvoerbaar zijn. Bijvoorbeeld afval scheiden op een binnenstedelijke bouwplaats. Vind er maar eens ruimte voor. Dat zul je dus anders moeten organiseren.” Hallo hond Sector banker vastgoed Claire kent een werkverleden bij een andere bank. Ze heeft bijna twintig jaar in diverse rollen gewerkt voor de vastgoedfondsen van ING Real Estate Investment Management. In haar laatste rol daar was zij de afgelopen zes jaar mede verantwoordelijk voor het wereldwijde corporate vastgoed. Haar laatste wapenfeit: het nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam Zuidoost. “Toen was de cirkel rond”, blikt Claire terug. Ze voelt zich positief uitgedaagd in haar nieuwe rol bij ABN AMRO. “Een heel brede rol, met weinig kaders en veel vrijheid.” Over vrijheid gesproken. Er loopt plots een hond de interviewruimte binnen. Even snuffelen. En weer weg.
CIRCL Het typeert hun nieuwe werkomgeving CIRCL; heel anders dan een traditioneel bankgebouw. Circulair paviljoen CIRCL is voor een belangrijk deel van de tijd hun nieuwe werkplek. Ze kenden het gebouw al van eerdere werkbezoeken en duurzame kennissessies. Nog altijd een duurzaam visitekaartje vinden ze het, en het toonbeeld van circulariteit. De inhoudelijke uitdagingen voor de toekomst Even afgeleid door de hond; waar waren ze? Hun rollen. En wat zijn de inhoudelijke uitdagingen voor de komende periode? Aan welke duurzame knoppen gaan Claire en Leontien draaien? Bouw en vastgoed zijn belangrijke pijlers binnen de bank. En duurzaamheid is een speerpunt. Genoeg werk aan de winkel dus.
Je merkt dat duurzaamheid door de hele bank verweven is, het zit overal
De rol van prefabricage en robotisering in de bouw Als sector banker bouw wil Leontien onderzoeken welke rol industrialisatie en prefabricage kan spelen in de bouwsector, daarbij rekening houdend met het thema biobased bouwen. Er ligt een grote uitdaging om sneller, duurzamer en goedkoper te bouwen. Ook de kansen van robotisering neemt ze daar in mee. “In die onderzoeken en publicaties letten we goed op wat onze klanten hier aan hebben, en hoe wij hier als bank in kunnen meedenken, mee-ontwikkelen en meefinancieren”, geeft ze aan. Alle opgedane kennis wordt gedeeld met de markt, net zoals dat werd gedaan met de ervaringen met de circulaire bouw van CIRCL. “Voor alles geldt een right to copy.” De duurzaamheidsparagraaf in taxaties Claire richt zich onder andere op de duurzaamheidsparagraaf in taxaties. En de invloed die taxateurs hebben op duurzaam vastgoed. “Taxateurs moeten niet alleen kijken naar locatie en opbrengsten. Ook duurzaamheid kunnen ze meewegen in hun taxaties. Dat is bijna een maatschappelijke verplichting.” Een ander aandachtspunt van Van Staaij is de wooncarrière van de 55-plusser. Wanneer er voor deze groep geen goed alternatief is, blijven ze wonen waar ze wonen en stokt mede hierdoor de woningmarkt.
Terug naar kantoor Voor de kantorenmarkt speelt voor Claire een actuele kwestie: hoe gaan we weer straks terug naar kantoor? Een bepaald percentage kantorenoppervlak gaat weer terug naar de markt, verwacht ze. Maar hoeveel? En hoe gaan we daarmee om? “Het is belangrijk dat je een scherpe visie hebt op die ontwikkelingen”, vertelt Claire. “We moeten ons goed blijven realiseren wat we doen in de gebouwde omgeving. Ontwikkelaars en beleggers volgen vaak de conjunctuur. Maar je kunt je afvragen of dat altijd verstandig of gezond is. En of de overheid niet een nog meer sturende rol in ruimtelijke ontwikkeling moet nemen.” Keep it simple, stupid Al dit soort trends dus, en de specialistische kennis van de markt en de sectoren, vat Leontien samen, die delen ze graag met de markt in de vorm van publicaties en onderzoek en uiteraard in gesprekken met klanten. Ook sluiten ze partnerschappen met koplopers in hun sector. “Via gesprekken met klanten en relaties geven we duiding op het herijken of aanscherpen van hun businessplannen.” Naast dat het voor een vastgoedfinanciering van de bank verplicht is om minimaal een energielabel C in 2023 te hebben, of in ieder geval een plan, stimuleren Claire en Leontien hun klanten richting een duurzamer gebouw, zowel in energetische zin als in materiaalgebruik. “We kijken daarbij integraal”, zegt De Waal. “Maar er geldt wel: keep it simple, stupid. We moeten het niet te technisch, ingewikkeld of hoogdravend maken.” Dat is een valkuil; koplopers meekrijgen is niet zo moeilijk, weet Leontien. Het gaat juist om die brede beweging naar een toekomstbestendige gebouwde omgeving. Claire besluit: “Wij zijn er voor die vertaalslag.”