Programmaraad Circulariteit
De Programmaraad Circulariteit bestaat op dit moment uit zeven invloedrijke marktpartijen die zich volop inzetten om circulariteit in de gebouwde omgeving meetbaar en inzichtelijk te maken. De leden van de Programmaraad zijn aanjagers in woord én daad. Dat laten ze niet alleen zien door het gesprek aan te gaan met overheid, branchegenoten en klanten, maar ook in het delen van hun visie. DGBC vroeg hen naar hun voornemens en goede voorbeelden uit de praktijk.
ABN AMRO
In 2025 opent de nieuwe duurzame thuisbasis voor ABN AMRO-medewerkers aan de Foppingadreef in Amsterdam Zuidoost. Het kantoorpand van de bank wordt grondig getransformeerd tot een plek waar medewerkers en buurtbewoners samenkomen. Christa Beaufort en Chris Schuthof vertellen waarom ABN AMRO dit project is gestart.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Het circulair maken van je producten, ga daar maar eens aanstaan! Samen met veel andere bedrijven is ook ASSA ABLOY Entrance Systems goed op weg. “Maar we zijn er nog niet. We hebben veel gesproken over circulariteit, maar nu is het tijd om tot actie over te gaan. Daar leren we met onze samenwerkingspartners het meest van, vele kleine stappen leiden tot een grote beweging.”
AM
De potentie van een circulaire bouw- en vastgoedsector is gigantisch. De sector is nu sterk milieuvervuilend en grondstofintensief. De investeringen zijn groot en er gaat veel kapitaal in om. Er is dus veel potentie voor circulaire businessmodellen. Tegelijkertijd zijn er grote barrières om te veranderen.
ROCKWOOL
Van nature circulair. Dat typeert de steenwolproducten van ROCKWOOL® als het gaat om hun milieu-impact. Ze zijn gemaakt van de onuitputtelijke grondstof basalt, hebben een lange levensduur van wel 75 jaar, zijn oneindig vaak te recyclen met behoud van oorspronkelijke kwaliteit. ROCKWOOL heeft vanaf begin jaren ’90 haar recyclingfabriek in gebruik en nieuwe steenwolproducten maken tot wel 50% gebruik van recycled materiaal in de vorm van briketten.
Kuijpers
Duurzaamheid is al lange tijd ’heel normaal’ bij Kuijpers. Het staat voorop in de manier van ondernemen en in opdrachten die we uitvoeren. “In 2013 formuleerden we al de ambitie om alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren”, vertelt Esther Loman, MVO-coördinator. “De markt was niet meteen zo ver. De jarenlange aandacht voor onze duurzaamheidspropositie, kennisuitbreiding en voorlopersrol op dit vlak hebben ertoe geleid dat we staan waar we nu staan: klanten vertrouwen op ons als partner in hun verduurzamingsambitie.”