De Raad van Advies over LEAD - ACT - CHANGE

Dutch Green Building Council heeft sinds begin 2021 een Raad van Advies. Deze raad bestaat uit DGBC-partners die samen met het bestuur van DGBC, de directie ondersteunt als adviseur en sparringpartner.

De Raad van Advies bestaat uit:

  • Frank Foreman, Directeur Portefeuille Strategie & Management, Rijksvastgoedbedrijf
  • Stephan de Bie, Programmamanager Duurzaamheid, Vesteda
  • Lizzy Butink, Duurzaamheidsmanager, a.s.r. real estate
  • Anke van Hal, Hoogleraar Duurzaam Bouwen, Nyenrode Business Universiteit
  • Onno Dwars, CEO, Ballast Nedam Development
  • Thomas Leenders, Head of Public & Government Affairs Benelux & Europe, Signify
  • Nicole Maarsen, Co-founder Home.Earth en voormalig Directeur vastgoedbeleggingen bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance
  • Elsbeth Quispel, Head of Real Estate Strategy & Innovation, Cushman & Wakefield
  • Mark van Rijt, voormalig Director Brand, Marketing & Communications, ABN AMRO
  • Paul de Ruiter, Directeur/Architect, Paul de Ruiter Architects

We vroegen hen tijdens korte duo-gesprekken hoe zij tegen het thema LEAD - ACT - CHANGE aan kijken.

Frank Foreman, Directeur portefeuillestrategie en portefeuillemanagement bij Rijksvastgoedbedrijf

Stephan de Bie, Programmamanager Duurzaamheid bij Vesteda

“We zijn de eerste generatie die de klimaatverandering ervaart, maar we zijn ook de laatste generatie die er iets aan kan doen”

“LEAD - ACT – CHANGE betekent voor mij het voorbeeld geven, zodat anderen zullen volgen”, antwoordt Frank. “Ik ben 39 jaar marineofficier geweest, dus het leiderschap heb ik wel meegekregen in mijn carrière. ‘Leading from the front’, zeggen de Engelsen. Dat vind ik een mooie uitdrukking. Dus niet alleen zéggen, maar daadwerkelijk doen. Wanneer je niet zelf het voorbeeld geeft, is het heel lastig om anderen mee te krijgen. Als Rijk hebben wij een leiderschapsrol te vervullen richting andere overheden. En dat doe ik in mijn huidige omgeving. Ik probeer aanstekelijke voorbeelden te creëren van waaruit we dingen anders moeten doen dan vroeger met onze portefeuille en met onze organisatie.” “Ik denk dat het begint bij een duidelijke, intrinsieke, gemotiveerde visie”, vult Stephan aan. “Dus waar wil je naartoe? En om dat eindpunt te realiseren, ga je nadenken: wat moet er anders. Wat mij persoonlijk motiveert, is dat je ziet dat de wereld aan het veranderen is. We zijn de eerste generatie die de klimaatverandering ervaart, maar we zijn ook de laatste generatie die er iets aan kan doen. En dat toont wel aan dat de urgentie heel hoog is, en dat we echt moeten aanpoten. Vastgoedbeleggers en woningcorporaties zoeken elkaar steeds meer op. Dat hoort allemaal bij LEAD - ACT – CHANGE; dat je individueel het leiderschap moet pakken, maar ook dat je het gezamenlijk moet doen.”

“Verduurzaming gaat stapsgewijs”

"We moeten niet wachten op dé ultieme oplossing als het gaat om verduurzaming, reageert Lizzy. “Verduurzaming gaat stapsgewijs. Je kunt niet in één keer van 0 naar 100. Als je maar aan de gang gaat, en een voorbeeld bent voor anderen, dan ontstaat vanzelf dat vliegwieleffect. Het past ook heel goed bij het credo van a.s.r.: ‘Dit is de tijd van doen’. Dus gewoon hup aan de gang! Je moet positief zijn en rekening houden met wat een ander beweegt, want anders krijg je mensen niet mee. Ik concentreer me op wat we wel kunnen doen, en wat er wel goed gaat.”

“Je hebt lef, zorg en samenwerking nodig”, antwoordt Mark. “Met deze principes werkte ik ook bij ABN AMRO. Het zijn drie gedragingen die ik hierop heel erg van toepassing vind. Het vergt meer leiderschap wanneer niet iedereen in hetzelfde spoor zit, en niet allemaal dezelfde dingen doet. Je begint vaak met een klein clubje, en dat vergt veel lef. Dat erkennen is heel belangrijk. Je maakt het jezelf hiermee niet altijd even makkelijk, want je hebt wel altijd een paar barrières te doorbreken. Je moet ook vaak mensen overtuigen, of een omgeving weten te creëren zodat je uiteindelijk wel door kan. En dán ontstaat er een soort beweging. Nu duurzaamheid een plek heeft gekregen, moet leiderschap anders worden ingedeeld. Je moet veel meer samenwerkingsgericht al die dingen aan elkaar zien te knopen. Dat is bij grote ondernemingen momenteel dé uitdaging.”

Lizzy Butink, Duurzaamheidsmanager bij a.s.r. real estate),

Mark van Rijt, voormalig Director Brand Marketing & Communication bij ABN AMRO

Paul de Ruiter, directeur van Paul de Ruiter Architects

Onno Dwars, CEO bij Ballast Nedam Development

“Je kunt beter een goed kantoorgebouw neerzetten dat iets duurder is, maar wel veel gezonder”

“LEAD - ACT – CHANGE? Dat doe ik al de hele tijd”, reageert Paul. “Je moet iets verzinnen, dan acteren en vervolgens verandert er iets. Om dingen te veranderen heb je duurzame opdrachtgevers nodig; bevlogen mensen. Het voordeel is dat ik een reputatie heb, dus opdrachtgevers komen naar mij toe met een duurzaamheidsvraag.”

Maar als je wilt versnellen dan gaat het ook over nieuwe financiële modellen, meent hij. “Je kunt beter een goed kantoorgebouw neerzetten dat iets duurder is, maar wel veel gezonder. Dat is per definitie aantrekkelijk, maar dat verdient zichzelf ook terug door gezonde en productieve medewerkers. Het is onze taak om onze opdrachtgevers hierop te wijzen, en te verleiden om te investeren voor onze (klein)kinderen. Want die klimaatverandering gaat eerder komen dan we denken. Wij moeten nu duurzame gebouwen en steden gaan realiseren. Dat is ingewikkeld, maar absoluut niet onmogelijk. Het zit hem heel erg over de betaalbaarheid. En de betaalbaarheid van duurzaamheid gaat over lange termijn investeren, maar die verdient zich op korte termijn dubbel terug.” Goede voorbeeld “Wij moeten het goede voorbeeld neerzetten, en daar een leidende rol in spelen”, meent Onno. “Op die manier kunnen we laten zien dat versnellen makkelijk kan. Vervolgens moeten we bijdragen aan de maatschappelijke discussie om die verandering in de kaders, wet- en regelgeving, en financiering te bewerkstelligen om op grote schaal impact te hebben. Voor mij is een vastgoedproject een middel om te tonen je het grotere geheel kunt veranderen. Het is mijn ultieme droom om voorbij de grenzen van Nederland te gaan.”

“Laat zien dat je ook in je eentje een verschil kunt maken”

“De wereld is veel complexer geworden, en dat vraagt om een andere manier van leiderschap”, antwoordt Nicole. “Ik denk dat je continu moet kijken hoe je je energie optimaal kunt inzetten voor iets waar je energie van krijgt. Wat ik zelf heel leuk vind - en wat ook effectief lijkt te zijn - is inspirerend leiderschap. Als ik ga vertellen wat ik leuk en belangrijk vind, dan zie ik dat mensen aanhaken. Ik vind het leuk om mensen te raken en dat ze vervolgens denken: ‘Ze heeft gelijk; dat moeten wij ook doen!’ Bijvoorbeeld met ons programma ‘Geluk en Gezondheid’.”

Anke knikt: “Je moet uitgaan van wat mensen drijft, en niet omdat het van bovenaf is opgelegd. Het is zoeken naar de passie in mensen en naar de juiste mensen op de juiste plek. Wanneer je kunt laten zien dat je ook in je eentje een verschil kunt maken, dan werkt dat aanstekelijk. Iedereen wil goed doen; dat is een menselijke trek. Maar als het je directe eigenbelang in de weg zit, dan gaat het wringen. Dus als het je lukt om de weg te vinden die dat samenbrengt - dat is wat wij de ‘Fusie van Belangen’ noemen - dan kan er plotseling ontzettend veel.”

Anke van Hal, Hoogleraar Sustainable Building & Development bij Nyenrode Business Universiteit

Nicole Maarsen, Co-founder Home.Earth en voormalig Directeur vastgoedbeleggingen bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance

Elsbeth Quispel, Head of Real Estate Strategy & Innovation bij Cushman & Wakefield

Thomas Leender, Head of Public & Government Affairs bij Signify

“Ik geloof erin dat je vanuit een groot bedrijf impact kunt hebben”

“LEAD - ACT – CHANGE is de manier waarop ik mijn werk doe”, antwoordt Elsbeth. “Ik geloof ergens in en dan ga ik proberen om dat te regelen. In mijn huidige functie houd ik me niet uitsluitend bezig met duurzaamheid. Daardoor kan ik meer verandering bewerkstelligen binnen onze organisatie. Ik geloof erin dat je vanuit een groot bedrijf impact kunt hebben. Als wij vanuit de adviesdienst beleggers kunnen helpen bij het neerzetten van een duurzaamheidsstrategie, dit implementeren en daarover rapporteren, dan kunnen we echt heel veel bereiken. De vastgoedwereld is financieel gedreven, maar heeft een groot maatschappelijk belang. Ik blijf dat heel bijzonder vinden.” Thomas is het met haar eens. “Ik geloof niet in grote bedrijven die een bottom-up benadering hebben. Ik denk dat het gedragen moet worden door de top van het bedrijf; anders heeft het geen zin.” Toen hij een paar jaar geleden in Canada was, realiseerde hij zich dat er echt iets moet gebeuren op het gebied van duurzaamheid. “Ik reed daar op the Icefields Parkway en daar las ik op een bordje hoe ver de gletsjer zich had teruggetrokken. Ik schrok daar echt van. Toen ik later de kans kreeg om van baan te switchen, wilde ik per se aan het stuur zitten van de transitie, en niet op de achterbank. Want als ik het niet doe - als we het met elkaar niet doen - dan gaat die verandering nooit komen. Natuurlijk moet ons bedrijf winst maken, maar dat gaat prima hand in hand.”

Neem contact op e-mail: info@dgbc.nl Telefoon: +31 (0)88 - 55 80 100 Adres: Zuid Hollandlaan 7 2596 AL Den Haag

Partner worden van DGBC? Bekijk hier de voordelen Blijf op de hoogte Lees hier het laatste nieuws