DGBC in 2038
Na een terugblik op 15 jaar DGBC is het ook goed om vooruit te kijken. Het blijft natuurlijk altijd gissen, maar hoe ziet de wereld er over 15 jaar uit? Welke rol speelt DGBC in 2038? Leden van de Raad van Advies, het bestuur en medewerkers van DGBC doen hun voorspellingen. In het kort schetsen zij hun beeld van de toekomst van de gebouwde omgeving in Nederland en schijnen ze hun licht over de grootste veranderingen die zullen plaatsvinden.
Anke van Hal, Chair Sustainable Building bij Nyenrode Business Universiteit en lid Raad van Advies DGBC
“Als ik van een optimistisch scenario uitga, dan gaat de gebouwde omgeving richting het beeld dat de Rijksadviseurs een paar jaar geleden schetsten met hun toekomstbeeld ‘Panorama Nederland’. Want ik denk dat het nu ontbreekt aan een lonkend perspectief in veel communicatie over duurzaamheid. Als het toekomstbeeld werkelijkheid wordt dan heeft het verbinden van opgaven een plek gekregen in het denken en doen van de bouwwereld, maar ook in andere sectoren. En is er veel meer sprake van innovatie dan nu. Maar ik verwacht eerlijk gezegd niet dat het zo ver zal zijn over 15 jaar. Ik verwacht dat DGBC, net als nu, een verbindende rol blijft spelen met een focus op innovatie.”
Anna Verbrugge, Junior projectmanager bij DGBC
“Ik hoop dat Nederland rond 2040 minder gepolariseerd is en klimaatverandering gezamenlijk als een probleem wordt gezien dat ook gezamenlijk opgelost kán worden. De rol van DGBC zal zijn om bedrijven en burgers die in de gebouwde omgeving willen verduurzamen maar het nog niet lukt, op weg te helpen en obstakels weg te nemen. Ik verwacht dat de energietransitie richting Paris Proof soepel doorloopt, en dat het behouden en versterken van de biodiversiteit de nieuwe focus is geworden. Daarbij kijkt DGBC bewuster naar de functie, locatie en rol die gebouwen en gebieden hebben. DGBC zet partijen aan verder te kijken en hun verantwoordelijkheid te nemen in de keten, organisatie en omgeving. Zij het groen, sociaal, of economisch. Tot slot hoop ik wat betreft de gebouwde omgeving dat we steden krijgen met meer natuurlijke bochten en bomen, meer autovrije zones, meer stadstuinen, meer spontaan contact en meer gedeelde ruimten en spullen (denk aan klusgereedschap).”
Bas van Holten, Base Investments en bestuurslid DGBC
“In de komende 15 jaar gaat er ongelofelijk veel veranderen. De geschiedenis leert ons dat we ons nauwelijks een voorstelling kunnen maken van de snelheid van veranderingen en al helemaal niet als dit exponentiële groei betreft. Ik vind het fijn om te denken we deze versnelling succesvol hebben ingezet om ons grote klimaatprobleem op te lossen. We zijn dan dus Paris Proof. Helaas zijn we er dan nog niet en zal er nog veel werk zijn voor DGBC en haar partners. Het grootste thema zal denk ik dan nog zijn hoe we omgaan met het gebruik van onze aarde. We zullen nog meer dan nu beseffen dat we zuinig moeten zijn met grond, grondstoffen en onze biodiversiteit. Doordat we duidelijke, circulaire keuzes hebben gemaakt, kan de welvaart groeien op een manier die past binnen het One Planet gedachtegoed: “We want to create a world where people enjoy happy, healthy lives within the natural limits of the planet, leaving space for wildlife and wilderness.”
Bastiaan Versteeg, Projectmanager bij DGBC
“In 2038 ben ik 42 jaar oud. In de wereld is begrip en respect voor de natuurlijke balans die excessief is verstoord door de mensheid op deze aarde. In belangrijke besluiten wordt standaard gekeken naar de lange termijn effecten met als doel de natuurlijke balans behouden of herstellen. De gebouwde omgeving heeft historisch gezien een hoge negatieve impact gehad op het verstoren van deze balans. DGBC heeft de wereldwijde planetaire en sociale grenzen vertaald naar meetbare en toetsbare prestatie-eisen voor gebouwen en gebieden. Samen met inmiddels tienduizend partners laten zij zien dat de ontwikkelde routekaarten waarmee we de natuurlijke balans herstellen niet alleen voordelen heeft voor het herstel van de natuur en biodiversiteit, maar ook zorgt voor duursamenhorigheid. Met elkaar voor elkaar.”
Hellen van der Plas, CEO Signify Benelux en bestuurslid DGBC
“Er zal de aankomende jaren nog veel energie bespaard moeten worden. Want wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken. Er is in principe genoeg energie voorhanden, alleen niet op het juiste moment of de juiste locatie. We moeten met elkaar oplossingen vinden voor een slim energiesysteem. En als we die hebben dan moeten ze goed met elkaar samenwerken. Dus geen benadering vanuit silo’s, maar een integrale benadering. Verduurzaming gaat nooit over één innovatie. Juist een goed energiemanagementsysteem en regelgeving voor al die innovaties gaat het verschil maken; dat gaat zorgen voor uiteindelijk nul procent uitstoot. En dat is werkelijkheid over 15 jaar. DGBC zal als geen ander dé next level aanjager blijven voor duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Samenwerkingen richting hun leden, overheden en wetenschap blijven stimuleren, want die spelen een belangrijke rol om doelen te behalen.”
Jaap Gillis, Directeur ECOnomic Real Estate B.V. en oud-bestuursvoorzitter DGBC
“Nadat Paris Proof gelukt is, gaan DGBC en haar partners zeker een nog belangrijkere rol spelen bij het bevorderen van groene gebouwen, duurzame stadsontwikkeling en het verminderen van de ecologische voetafdruk van de bouwsector. Over 15 jaar zouden technologische vooruitgangen zoals slimme gebouwen, geavanceerde energie-efficiënte systemen en digitale oplossingen voor duurzaam ontwerp en bouw wellicht wijdverspreid zijn. Artificial Intelligence en Machine Learning zullen worden ingezet voor geavanceerdere gebouwautomatisering, voorspellend onderhoud en energiebeheer. Circulaire bedrijfsmodellen zullen meer prominente verschijningen worden. Een grote kans voor DGBC en haar partners in de komende 15 jaar is, dat certificeringssystemen zoals BREEAM-NL voor circulaire gebouwen zullen evolueren en nog meer wijdverbreid zullen worden. Ook zal er een groter bewustzijn zijn onder professionals in de bouwsector, beleidsmakers en het publiek over het belang van circulariteit.”
Martijn Vlasveld, Managing director en head of ESG bij Edmond de Rothschild REIM en lid Raad van Advies DGBC
“Toen ik 15 jaar geleden begon met het werken aan verduurzaming, was de film ‘An Inconvenient Truth’ twee jaar geleden uitgekomen en was er nog geen DGBC, waren er nog geen energielabels (voor winkels), was BREEAM-NL nog niet wijdverspreid in Nederland en waren we helemaal nog niet met ‘Paris Proof’ of ‘net zero’ bezig. De afgelopen 15 jaar is er dus enorm veel veranderd. Niet alleen aan het klimaat, maar ook aan de feitelijke verduurzaming van de gebouwen. Zeker na de afgelopen zomers en stijging van de energieprijzen, weet iedereen dat ledverlichting, goede isolatie, warmtepompen en zonnepanelen nodig zijn om gebouwen energiezuinig te maken. Over 15 jaar is het bijna 2040 en zullen er veel initiatieven zijn die we ons nu nog lang niet kunnen voorstellen. In ieder geval zullen veel gebouwen al vergaand geïsoleerd zijn, is een groot deel van Nederland gasloos en bouwen we energiepositief. Ook hebben vele steden al maatregelen genomen om de opwarming van de binnenstad tegen te gaan met vergaande extra vergroening en worden alle steden dus veel leefbaarder, mede dankzij DBGC.”
Paul de Ruiter, Architect en lid Raad van Advies DGBC
“In 2038 zijn de klimaatdoelen voor 2030 – 55 procent minder uitstoot dan in 2016 – behaald. De doelstellingen voor 2050 zijn inmiddels verder aangescherpt: in plaats van klimaatneutraal is het streven nu een CO₂-negatieve economie. Om deze doelstelling te behalen zijn er bergen aan werk te verzetten, maar het bedrijfsleven is vastberaden om de wereld beter achter te laten dan hij was. Een nauw samenwerkingsverband tussen de overheid, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven zorgt ervoor dat de CO₂-negatieve economie binnen handbereik is en dat we de aarde op termijn kunnen afkoelen. De rol van de DGBC en haar partners is de afgelopen 15 jaar belangrijk geweest om de gestelde doelen voor 2030 te bereiken. Ze stimuleert innovatie in verduurzaming, faciliteert kennisdeling en helpt bij het vaststellen van ambitieuze maar haalbare regulering. Voor de toekomst blijft deze rol onveranderd. DGBC viert haar 30-jarige bestaan als het belangrijkste duurzaamheidsinstituut voor de Nederlandse overheid om beleid te bepalen.” (Foto: Ruben Esser)
Ronald Huikeshoven, Managing director AM en bestuurslid DGBC
“In de gebouwde omgeving gaan maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid, gezondheid en sociale cohesie hand in hand. Samen met andere stadsmakers willen we hierbij een positieve impact realiseren. Dat doen we als AM nu al heel concreet door klimaatpositief te ontwikkelen: met een minimale CO₂-footprint van nieuwe gebouwen en positieve impact in het gebied. Daar hoort wat ons betreft ook het vergroenen van gebouwen en gebieden bij en duurzame mobiliteit. Gezondheid is bij ons geen bijzaak maar een ontwerpprincipe en ook op sociale impact zetten we ons in. Samen met andere partijen werken we met DGBC toe naar een meetbare en impactvolle sociale agenda voor de vastgoedsector. Samenwerking is randvoorwaardelijk om tot een positieve gebouwde omgeving te komen voor mens en natuur, klimaat en gezondheid. We agenderen, inspireren en activeren andere partijen voor een positieve verandering van de sector. Samen met DGBC en haar brede achterban definiëren we niet alleen duurzaamheid, maar leiden we de weg naar een gebouwde omgeving die ons verbindt met de planeet en elkaar.”
Rutger Schuur, CIO Parkbee en voorzitter bestuur DGBC
“De afgelopen 15 jaar is DGBC met haar partners voortrekker in duurzaamheid geweest. DGBC heeft veel bereikt; wie had 15 jaar geleden gedacht dat duurzaamheid zo'n belangrijk thema zou worden in de gebouwde omgeving? Er is een grote stap gezet, maar nog steeds een lange weg te gaan. Van de 10 miljoen gebouwen in Nederland zijn er nog steeds miljoenen die verduurzaamd moeten worden. CO₂-reductie was altijd de kern van de duurzaamheidsdoelen. Ik verwacht dat die focus de komende 15 jaar breder zal worden, waardoor ook andere thema's belangrijk worden. Het hergebruik van materialen, teneinde gebouwen circulair te maken. De klimaatadaptatie van de gebouwde omgeving. De rol van een gebouw in zijn sociale omgeving. Maar bovenal zullen we, door alle partijen in de gebouwde omgeving te verbinden, moeten doorgaan met het creëren van meer Paris Proof gebouwen.”
Stefan van Uffelen, Eigenaar Meerwonen en oud-directeur DGBC
”Over 15 jaar is de urgentie om te verduurzamen nog verder toegenomen vanwege steeds grotere klimaatschade en vertragingen door geopolitieke spanningen en polarisatie. De laatste 20 procent is het meest uitdagend. Ik hoopte voor 2020 al op een spetterend eindfeest voor DGBC waar de doelen gehaald zijn in de gebouwde omgeving en de verdere verduurzaming onderdeel zou zijn geworden van regelgeving, maar DGBC blijkt blijvend relevant. Voor de partners blijft de verduurzaming een interessante en zinvolle business.”
Stephan de Bie, Programmamanager Duurzaamheid bij Vesteda en lid Raad van Advies DGBC
“In 2006 zorgde Al Gore met de documentaire ‘Inconvenient Truth’ wereldwijd voor meer klimaatbewustzijn. Mede hierdoor kwam het denken over klimaatverandering in een stroomversnelling terecht. In de komende 15 jaar zal dit niet anders zijn. Alle zichtbare gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme regenval en hitte, laten steeds meer mensen inzien dat er klimaatmaatregelen moeten worden genomen. De urgentie neemt elk jaar toe, waardoor de rol van DGBC en haar partners in de komende jaren steeds belangrijker zal worden. DGBC is de belangrijke verbinder van partijen, verzamelt informatie, maakt dit inzichtelijk en zorgt vervolgens voor het delen van deze kennis. De focus van DGBC zal steeds verder moeten verschuiven van nieuwbouw naar het verduurzamen van bestaand vastgoed, waar ook de grootste opgave ligt. De doelen van Parijs kunnen immers alleen worden behaald als er een balans wordt gevonden tussen de operationele en materiaalgebonden emissies. In mijn optiek is duurzaamheid overigens een hele brede opgave en omvat bijvoorbeeld ook fysieke klimaatrisico’s, biodiversiteit en gebruikerswelzijn. Het BREEAM-NL certificaat wordt nu veel gebruikt als eindtraject, maar kan een belangrijke rol vervullen als handvat en meetinstrument om vastgoed in die volle breedte te verduurzamen.”
Wim Wensing, CIO Amvest en één van de founding partners DGBC
“Duurzaamheid was in 2008, met de oprichting van DGBC, ook al voor Amvest belangrijk, maar staat vandaag de dag centraal. Dit gaat om veel meer dan alleen energie, maar ook over leefbare en fijne gebieden voor toekomstige generaties. Het is een gezamenlijke opgave. De afgelopen 15 jaar geleden is de urgentie, belang en breedte van het thema duurzaamheid enorm toegenomen. Het is meer dan ooit nodig dat er onafhankelijke organisaties zoals DGBC zijn, die partijen en kennis kunnen vertegenwoordigen, samenbrengen en zorgen dat partijen elkaars taal spreken. Mooie voorbeelden zijn de Paris Proof routekaarten in relatie tot CRREM. En het ‘Framework for climate adaptive buildings’ waarin met de markt en de experts een industriestandaard voor klimaatrisico’s wordt neergezet. De meetbaarheid en eenduidigheid van een dergelijk initiatief is voor ons belangrijk. Wij blijven ons de komende jaren voor een brede doelgroep inzetten voor toekomstbestendige woongebieden en portefeuilles, waarin duurzaamheidsthema’s een belangrijk onderdeel vormen.”
Tot besluit: hoe kijkt Annemarie van Doorn, algemeen directeur DGBC, naar de toekomst? Welke rol speelt de stichting volgens haar de komende jaren?
Van Doorn blikt vooruit in onderstaande video: "Wat ik heel graag de komende jaren met DGBC wil bereiken is dat het ons gaat lukken alle verschillende doelgroepen te helpen met verduurzamen. Ik hoop de komende 10 jaar nog veel meer het gevoel te hebben dat we dit met z’n allen doen en dat iedereen in de transitie meedenkt en meewerkt en zijn voordelen eruit haalt. Het draait om verbinding, veel meer de dialoog aangaan dan de discussie. Hoe kunnen wij elkaar nog meer helpen?”