Werkgroep Kantoren
De werkgroep Kantoren is een brede vertegenwoordiging van partijen uit de keten: van beleggers, ontwikkelaars, adviseurs tot eindgebruikers. DGBC werkt samen met brancheorganisaties, zoals IVBN voor de institutionele beleggers en de eindgebruikers die tevens de FMN-expertgroep duurzaamheid vormen. De eerdere werkgroep Eindgebruikers heeft zich in 2020 aangesloten bij de werkgroep Kantoren.

Binnen het Deltaplan is de werkgroep Kantoren de groep die het normeren op het werkelijk verbruik, in plaats van op theoretische labels, met de Paris Proof-benadering in 2016 op de agenda heeft gezet.
De werkgroep volgt met deze Sectorale Routekaart op de producten die ook de andere sectoren opleveren vanuit het Klimaatakkoord. Deze Sectorale Routekaart brengt alle kansen en belemmeringen in kaart, toont koploperschap en werkt aan voorbeelden en tools.
Stimuleren Vervolgens worden andere organisaties en beleggingsfondsen gestimuleerd om ook aan de slag te gaan met een routekaart voor de CO₂-reductie van de eigen gebouwenportefeuille en zich aan doelen te verbinden. Ook vanuit andere sectoren, zoals de financiële dienstverlening, bestaat interesse om zich aan werkelijk verbruik of CO₂-doelen te verbinden. Door met een meerjarenplan in de vorm van een routekaart te werken, wordt bij het opstellen van de verduurzamingsacties en maatregelen zoveel mogelijk aangesloten bij zogenoemde 'natuurlijke momenten'. Denk daarbij aan bijvoorbeeld groot onderhoud of een transformatie.
DGBC zal daarbij tools opstellen voor deze opschaling, zoals een Beslisboom waarmee op grond van benchmarks en referentiegebouwen maatregelenpakketten kunnen worden uitgewerkt.
Yvette Watson - PHI Factory Werkgroepvoorzitter
Yvette Watson is mede-oprichter van PHI Factory, helpt organisaties te versnellen naar een circulaire economie en de voorzitter van de werkgroep Kantoren. Daardoor heeft zij een grote rol gespeeld in het tot stand komen van deze routekaart. Watson vertelt over het proces om deze routekaart op te stellen, de routekaart zelf en de financiering van de verduurzamingsopgave.
"Voor de sectorale routekaart Kantoren hebben we de werkgroep Kantoren en de werkgroep Eindgebruikers samengevoegd. Rond de tafel zit dus een zeer divers gezelschap: eigenaren, huurders, institutionele beleggers, financiële sector, adviseurs, aannemers en uitvoerders van het rijksbeleid. Met elkaar hebben we een ideaal neergezet over hoe de kantorenmarkt zich zou kunnen ontwikkelen."
Maak kennis met de mensen uit de werkgroep Kantoren
Frank Verwoerd
Head of Research & Market Intelligence at Colliers International
"Er komt veel bij kijken om Paris Proof-doelstellingen te bereiken en ik hoop dat deze routekaart het helderder maakt en uiteindelijk ook makkelijker maakt om beslissingen te nemen om te komen tot de uiteindelijke doelstellingen."
Floor van Dalen
Facility Advisor bij Vattenfall
"Als we aan de klimaatdoelstellingen van Parijs willen voldoen, we nu actie moeten ondernemen. Maar ook dat die stappen te overzien zijn, als we er maar nu mee beginnen."
Frank Verwoerd
'Koplopers in de verduurzaming werken als een belangrijke katalysator'

Frank Verwoerd is Head of Research & Market Intelligence bij Colliers International. Vanuit zijn functie heeft Verwoerd een goed beeld op het kantorenvastgoed in Nederland en kan hij goed aangeven waar 'we' staan op dit moment. Verwoerd geeft hieronder een reactie op het proces van de totstandkoming van de routekaart.
Hoe is de routekaart tot stand gekomen? Kan je een beschrijving van het proces geven?
"De routekaart is tot stand gekomen door veel inzichten te delen met veel verschillende mensen binnen het vakgebied. Op die manier hebben we in relatief korte tijd scherp gekregen wat er belangrijk is voor welke actor om te komen tot verduurzaming en dit meegenomen in de routekaart. Uiteindelijk een hele puzzel die gelegd moet worden, maar die nu gelukkig is gelegd. De belangrijkste boodschap van de routekaart is wat mij betreft stel duurzaamheidsambities vast of je nu als eigenaar betrokken bent of als gebruiker en werk hier stap voor stap naar toe zodat het financieel ook allemaal uit kan."
Als je deze routekaart moet samenvatten, wat is dan de centrale boodschap?
"Ik denk dat de routekaart eigenaren en gebruikers vooral veel inzichten zal geven en een duidelijke stip op de horizon. Er komt veel bij kijken om Paris Proof-doelstellingen te bereiken en ik hoop dat deze routekaart het helderder maakt en uiteindelijk ook makkelijker maakt om beslissingen te nemen om te komen tot de uiteindelijke doelstellingen. Daarbij hoop ik dat de koplopers in de verduurzaming als een belangrijke katalysator kunnen gaan werken voor de rest van de sector. Want het credo blijft toch altijd goed voorbeeld doet volgen, in deze ben ik daar ook echt heilig van overtuigd."
Hoe gaat deze routekaart kantooreigenaren, -gebruikers en beleggers helpen?
"Mijn rol in het creëren van de routekaart was vooral om een sectorspiegel te geven van zowel de beleggers als van de gebruikers. Niet elke eigenaar of gebruiker is hetzelfde en daarbij komt dat onder eigenaren er ook nog eens sprake is van een verschillende investeringshorizon. De ene belegger koopt een kantoor aan om deze binnen enkele jaren weer te verkopen. Terwijl de andere beleggers het liefst het kantoor voor de komende 20 jaar aanhoudt. Een uitgangspositie die omtrent duurzaamheid belangrijk is om te begrijpen om ook de routekaart voor elke belegger werkzaam te laten zijn. Toch ben ik van mening dat we met de routekaart er absoluut nog niet zijn. We hebben nog vele grote hordes te nemen om straks echt te kunnen zeggen, we gaan het halen. "