De Europese Commissie heeft in maart 2020 een nieuw actieplan voor de circulaire economie (Circular economy action plan, oftewel CEAP) aangenomen. Het is één van de belangrijkste bouwstenen van de EU Green Deal. Het actieplan kondigt verschillende initiatieven aan die zich richten op de gehele levenscyclus van producten. Deze initiatieven zitten momenteel allen in een andere fase. Via bovenstaand menu kom je bij de toelichting van deze initiatieven. Het actieplan richt zich op de manier waarop producten worden ontworpen, bevordert processen die bijdragen aan de circulaire economie, moedigt duurzame consumptie aan en heeft tot doel ervoor te zorgen dat verspilling wordt voorkomen en dat gebruikte hulpbronnen zo lang mogelijk worden behouden.
De kracht achter CEAP
De transitie van de EU naar een circulaire economie vermindert de druk op natuurlijke hulpbronnen en stimuleert duurzame groei en nieuwe banen. Het is ook een belangrijk middel om de doelstelling van CO2-neutraliteit van de EU voor 2050 te behalen en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen. Met CEAP worden zowel wetgevende als niet-wetgevende maatregelen geïntroduceerd, die verschillende gebieden raakt op EU-niveau en waar optreden een echte toegevoegde waarde oplevert.
CEAP richt zich daarbij op de volgende doelen:
- Maak duurzame producten de norm in de EU.
- Geef consumenten en publieke kopers meer macht.
- Focus op de sectoren die de meeste hulpbronnen gebruiken en waar het potentieel voor circulariteit groot is, zoals elektronica en ICT, batterijen en voertuigen, verpakkingen, kunststoffen, textiel, bouw en gebouwen, voedsel, water en voedingsstoffen.
- Zorg voor minder afval.
- Maak circulariteit toegankelijk voor mensen, regio’s en steden.
- Geef leiding aan de mondiale inspanningen op het gebied van de circulaire economie.
CEAP heeft betrekking op de gehele keten. Van bouwers tot producent en van gebouwgebruiker (consument) tot afvalverwerker. Alle partijen die in de de bouw- en vastgoedsector betrokken zijn, krijgen ermee te maken.
CPR, ESPR, DPP en Green Claims Directive
CEAP bestaat uit de volgende vier onderdelen: - Construction Products Regulation (CPR) - Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) - Digital Products Passport (DPP) - Green Claims Directive
In de aparte hoofdstukken gaan we dieper in op elk van deze maatregelen.
Visie DGBC
''Als DGBC richten we ons op duurzame gebouwen, en niet per se op de oplossingen die specifieke producten en oplossingen daarin bieden. Maar deze producten maken wel samen een duurzaam gebouw, in ontwerp, realisatie, maar ook in gebruik én hergebruik. De ESPR en CPR bieden handvaten om hier nog beter op te meten en sturen: van inzicht in de milieu-impact van de bouwproducten en digitale informatie voor gebruik tot repareerbaarheid én hoogwaardig hergebruik.'' - Ruben Zonnevijlle, Programmamanager Circulariteit