Made in Holland

Delft als innovatieknooppunt

Met Andy van den Dobbelsteen

Auteurs: Auke Bullema & Bart van der Vaart

“Innovatie zit in het dna van de TU Delft. We leiden ingenieurs op en een goed ingenieur neemt geen genoegen met ‘kan niet’, maar zoekt naar oplossingen.” Aan het woord is Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Bouwkunde aan die TU Delft. “Wij bedenken niet wat niet mogelijk is, we zoeken juist naar wat wel mogelijk is.”

Van den Dobbelsteen heeft een logische verklaring voor de vele innovatieve start-ups in en rond Delft. “We zijn een universiteit die proactief aan de slag gaat. Zo worden onze studenten opgeleid. Daardoor heerst er altijd een techno-optimisme.” De hoogleraar somt de teams op die meedoen aan innovatiewedstrijden, van zonneauto’s tot een onderzeeër. “We maken oplossingen die maakbaar zijn, daar onderscheiden wij ons in.”

Oplossingen die ook nodig zullen zijn om Nederland groener uit de coronacrisis te laten terugkeren. Een doel waar Van den Dobbelsteen in gelooft, ‘maar dan moeten we niet terugvallen in de oude situatie, zoals na de financiële crisis’, is hij van mening. “We moeten alles wat dichter bij huis zoeken en niet alles van ver hiernaartoe halen. De Metropoolregio Den Haag – Rotterdam is het niveau waar we op moeten denken. Een ongelooflijk complex gebied met een aantal vitale functies, maar ook grote bedreigingen. Maar ook de slimste bedrijven en instellingen zijn hier gevestigd.”

Veel van die slimme bedrijven en instellingen zijn in Delft gevestigd. De hoogleraar kent er veel, ‘maar het zegt ook veel dat ik ze niet allemaal ken, terwijl ik er diep in zit.’ De term techno-optimisme komt weer ter sprake als het over de Delfste innoveerders gaat. Daarmee doelt Van den Dobbelsteen op de insteek dat er altijd een oplossing is voor een probleem. Het is een term waar de ingenieurs van MOR, PHYSEE, Basilisk en Field Factors zich in herkennen. “En dan niet op naïeve wijze, maar juist realistisch”, vervolgt de hoogleraar. “Dat blijkt niet alleen uit het aantal start-ups hier, maar de successen die ze boeken. Deze start-ups hebben bestaansrecht.”

Field Factors

Op de vraag of regenwater in ons land optimaal benut wordt antwoordt hij stellig. “Nee, absoluut niet.” Wilrik Kok maakt zich als commercieel directeur bij Field Factors hard voor klimaatadaptieve steden. “De roep dat het anders moest hebben wij omarmd." Een belangrijke uitkomst van die omarming is de zogeheten Bluebloqs-technologie, waarmee regenwater op een vernuftige manier wordt hergebruikt.

Basilisk

Dat beton een vitaal product is in de bouwwereld, is een understatement. Jaarlijks wordt er 7,4 miljard kubieke meter beton geproduceerd. Daarmee is het zonder twijfel het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Toch kleven er ook nadelen aan het gebruik. Het is niet heel duurzaam en na verloop van tijd ontstaan er scheuren in beton. Voor die twee nadelen heeft het Delftse Green Basilisk inmiddels een oplossing.

We moeten alles wat dichter bij huis zoeken en niet alles van ver hiernaartoe halen

Andy van den Dobbelsteen TU Delft

PHYSEE

Een plek om je bedrijf te vestigen kies je niet zomaar. Het moet natuurlijk strategisch gelegen zijn. Maar ten opzichte van wat is die strategische ligging van belang. Uitvalwegen, afzetmarkt, personeel? Voor het Delftse PHYSEE is Delft de plek om te werken, vertelt Technology Architect Pim Rutgers: “Dit is de deep tech ontwikkelhub van Nederland. Echt high science. Dat heb je in Nederland alleen in Eindhoven en Delft. En we hebben een goede band met de TU Delft.”

MOR

Innovatie en duurzaamheid gaan al jaren hand in hand op de TU Delft. Ieder jaar ontstaan er weer bijzondere initiatieven onder studenten die de wereld een klein beetje groener en leuker maken. Zo ook afgelopen jaar, toen MOR (Modulair Office Renovation) het levenslicht zag. MOR nam deel aan de Solar Decathlon Europe 2019 in Hongarije, een wereldwijde competitie voor universiteiten, met als doel om de meest duurzame en grondstofzuinige woning te bouwen.

Deel deze pagina