“Duurzaamheid is de norm, je wilt een stad bouwen die ook in de toekomst goed functioneert”

Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen en Energietransitie Gebouwde Omgeving) van Rotterdam

Je zou maar wethouder Bouwen en Energietransitie Gebouwde Omgeving zijn in Rotterdam. Dan sta je voor een flinke opgave. 50.000 woningen erbij tot 2040. En dan ook nog eens duurzaam gebouwd. Ondanks de drukte, zo net na het reces, kan hij tijd vrijmaken om er over te praten. Daarna moeten de handen snel weer uit de mouwen.

Het aantal nieuwe woningen is niet alleen groot, ze moeten ook worden ontwikkeld in bestaand stedelijk gebied. Dat maakt voor Kurvers de uitdaging extra complex. “Bovendien bouw je geen huis, maar een thuis. Er moeten ook voldoende plekken zijn om in de buurt te sporten, te winkelen, ergens een pilsje te drinken.” Kurvers moet ook rekening houden met demografische en economische ontwikkelingen. “Er komt een grote vergrijzingsgolf aan. Daarom moeten er meer levensloopbestendige woningen komen”, zegt hij. “Daarnaast proberen we de stad betaalbaar te houden voor het middensegment: de leraar, de politieagent, de zorgmedewerker en de havenarbeider.”

Wat we bouwen moet over vijftig jaar nog steeds goed functioneren. Het moet er goed uitzien. En de mensen moeten er zich thuis voelen, concludeert de wethouder. Kurvers vindt duurzaam bouwen daarom ook niet zo’n beladen onderwerp, of een extra moeite. “Duurzaamheid in de bouw is de norm geworden, want je wilt toekomstbestendig bouwen.” Houten woontoren Kurvers noemt een aantal projecten als voorbeeld om het ambitieniveau van Rotterdam te schetsen. Treehouse bijvoorbeeld, de tender is net gewonnen, wordt een houten woontoren naast het centraal station. Het gebouw, zo staat op de projectwebsite, is ‘geïnspireerd op het ecosysteem van een boom’. En ook het Internationaal Kenniscentrum voor klimaatadaptatie van de VN kiest voor een drijvend en duurzaam kantoor in de Rijnhaven.

"We kijken ook nadrukkelijk naar materiaalgebruik"
Wethouder Bas Kurvers
Je kunt niet ambities blijven stapelen, je moet ook durven kiezen

Rotterdam stelt ambitieuze duurzaamheidseisen aan projectontwikkelaars die in Rotterdam aan de slag willen. Er worden pilots uitgevoerd met houtbouw. De ontwikkeling van Feyenoord City moet zo duurzaam mogelijk. “We kijken ook nadrukkelijk naar materiaalgebruik. Op sommige plekken in de stad gaan we met materiaalpaspoorten werken”, aldus Kurvers. Hij vervolgt: “We willen ook de bouwlogistiek verduurzamen. Dus niet meer met dieselvrachtauto’s af en aan naar de bouwplaats in het centrum, maar we creëren zogenoemde ‘bouwhubs’ aan de rand van de stad. Daarnaast willen we dat het materieel steeds schoner wordt. Zo werken we aan zero emissie stadslogistiek.”

Creativiteit. En goede plannen. Dat heeft een moderne projectontwikkelaar en bouwer nodig in Rotterdam. “Gelukkig is daar geen gebrek aan. Die creatieve en goede plannen komen gevraagd en ongevraagd”, zegt Kurvers. Niet alleen ontwikkelaars denken mee, ook woningcorporaties zijn ambitieus. De wethouder vindt corporatie Woonstad Rotterdam een goed voorbeeld. “Woonstad renoveert een appartementencomplex in de wijk Pendrecht waar duurzaamheid als middel wordt gebruikt om het wooncomfort te verbeteren. Behalve pui-isolatie krijgen de bewoners ook een nieuwe badkamer.” Bewoners nemen soms ook zelf het initiatief, bijvoorbeeld in een zelfbouwproject in Kralingen. Daar konden particuliere kopers op hun eigen kavel aan de slag met duurzaam bouwen. “Intrinsiek gemotiveerde bewoners zie je de meest mooie woningen bouwen.” Durven kiezen Voor ieder gebied in de stad geldt een specifieke aanpak, maakt Bas Kurvers duidelijk. “Kijk, Rotterdam is in trek, maar niet in alle delen. Je kunt niet ambities blijven stapelen, je moet ook durven kiezen.” In bepaalde delen van de stad, bijvoorbeeld bij parken wordt gekozen voor natuurinclusief bouwen. In het centrum voor waterretentie. Daar moeten nieuwbouwplannen voorzien zijn van groene daken of druppelsystemen om het riool te ontlasten. Voor bestaande gebouwen heeft de gemeente een actieplan om daken beter te benutten.

Tot slot toch nog even informeren naar zijn volle agenda. Het is de eerste week na het gemeentelijke reces en Kurvers is ‘op een rijdende trein gesprongen’. En ja, duurzaam bouwen neemt een voornaam deel van zijn tijd in beslag. Het maakt zijn portefeuille ook zo mooi, vindt hij: “Ik ben niet alleen wethouder van bouwen en wonen, maar ook van energietransitie in de gebouwde omgeving. Die koppeling maakt het extra interessant.” Gemeente Rotterdam organiseert een sessie tijdens de Dutch Green Building Week: Klik op de link voor meer informatie.

Deel deze pagina