Tv-kok Hugo Kennis
Van vergeten groenten op je bord tot een kas op kantoor
Back to the future & back to nature! Voor het gebouw van de toekomst halen we inspiratie uit het verleden en de natuur. Oude technieken en ingrediënten steken we in een nieuw jasje. Op het gebied van voeding zien we vergelijkbare trends. Van vergeten groenten op je bord tot een kas op kantoor. Daarover vertelt tv-kok Hugo Kennis tijdens het Nationaal BREEAM Congres 2024.
Hugo Kennis is acteur, presentator en kok. Hij volgde een koksopleiding en studeerde Horecamanagement in Eindhoven en Tilburg. Zijn tweede passie ontwikkelde hij aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, waar hij naar de Musical- en Theateracademie ging. Na het succes bij 24 Kitchen gaat Kennis sinds kort ook voor RTL aan de slag met producten uit zijn eigen Amsterdamse moestuin in zijn nieuwe programma ‘Groene Handen’.
Wist je dat...
Gezonde en duurzame voeding ook onderdeel is van BREEAM-NL
Gezondheid is een belangrijk thema binnen BREEAM-NL en daarin speelt ook verantwoorde voeding een rol. Met welke maatregelen scoor je punten voor het certificaat, je lichaam en de planeet? Duurzame huisvesting & bedrijfsvoering De richtlijn BREEAM-NL Duurzame huisvesting & bedrijfsvoering biedt handvatten om jouw organisatie integraal te verduurzamen. Gezonde voeding aanbieden wordt gewaardeerd. Dat kan met eenvoudige maatregelen als meer verse producten en groenten en fruit binnen handbereik. Een financiële stimulans helpt ook: bijvoorbeeld een lagere prijs voor gezonde maaltijden in de kantine. En het ligt misschien voor de hand, maar minder gefrituurde en suikerrijke snacks levert natuurlijk ook punten op. Minder voedselverspilling Ruim een kwart van de voeding die wereldwijd wordt geproduceerd belandt uiteindelijk in de prullenbak in plaats van op je bord. Tijdens de productie, maar ook in de keuken wordt enorm veel voedsel verspild. De Nederlandse overheid wil voedselverspilling tegen 2030 met 50 procent verminderen. Koninklijke Jaarbeurs geeft het goede voorbeeld en komt in actie tegen voedselverspilling. Wat kun jij doen en hoe waardeert BREEAM-NL dit? Een simpele stap is het scheiden van groenafval. Daarnaast kun je maatregelen nemen om overmatige inkoop van voedsel te voorkomen. Denk aan goed overleg met de cateraar of kiezen voor producten die langer vers blijven of juist lang houdbaar zijn. Lokale voedselproductie In en om gebouwen, maar ook op gebiedsniveau liggen genoeg kansen voor lokale en duurzame voedselproductie. In BREEAM-NL Gebied is er zelfs een specifieke credit voor: BRO 9 Lokale voedselproductie. Om punten te halen moet je laten zien wat de mogelijkheden voor lokale voedselproductie zijn en dit grotendeels in de praktijk brengen. Dit betekent dat het voedsel binnen 1 km wordt geproduceerd en binnen maximaal 10 km van het gebied wordt verwerkt. Verticaal tuinieren met kruiden voor in de kantine of samen groenten verbouwen in de volkstuin, het kan allemaal. Op het dak van het Ruby Emma Hotel in Amsterdam staat een kas en de verse ingrediënten worden gebruikt in het restaurant. En tussen de kantoren in Park 20|20 is bijvoorbeeld een gemeenschappelijke moestuin aangelegd. Zo’n ontmoetingsplaats levert ook voordelen en punten op voor sociale cohesie. Niet voor niets wordt een gemeenschappelijke moestuin ook gewaardeerd in de categorie Gezondheid binnen BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Woningen 2023.