Biodiversiteit
Streven naar een natuur-inclusieve leefomgeving
De ecologische footprint van de gebouwde omgeving heeft zowel lokaal als mondiaal impact op biodiversiteit en ecosystemen. Idealiter zou de gebouwde omgeving een positieve bijdrage moeten leveren aan biodiversiteit en ecologie op alle schaalniveaus. Dat is nu bepaald niet het geval. Bij industrialisatie en innovatie in de bouw hebben biodiversiteit en ecologie niet de aandacht gekregen die nodig was. Door de bouw van steden en infrastructuur werd natuur verdrongen en doorsneden. De urgentie is groot om de mondiale draagkracht van het ecosysteem niet verder aan te tasten, en de grondstoffen die we verbruiken efficiënter in te zetten en te reduceren. DGBC wil zich inzetten om daar kennis, tools en instrumenten voor te ontwikkelen. Zo werken we bijvoorbeeld Met NL Greenlabel samen in het aanbieden van eenduidige labels en richtlijnen.
Doelstellingen 2023
1. Agenderen biodiversiteit
Behoud en ontwikkeling van biodiversiteit in de gebouwde omgeving
2. Koppelkansen benadrukken
Bevorderen dat klimaatadaptief + natuurpositief een logische combinatie wordt
Wat gaan we doen?
- Nationaal puntensysteem-instrument ontwikkelen t.b.v. natuurinclusief bouwen (‘groene tap’)
- Groene klimaatadaptieve maatregelen in FCAB opnemen
Kennisproducten
In samenwerking met NL Greenlabel ontwikkelen we de whitepaper 'Waarde van Groen'. We zetten ons samen in voor meetmethoden die breed gedragen worden. We zien de labels van NL Greenlabel en DGBC dan ook als aanvullend op elkaar.
Diensten
Puntensysteem-instrumenten / groene tap met natuur-inclusieve maatregelen, opstart pilot met 10 gemeenten.
Events
•Verkenning Internationaal Stedenbouwkundig Congres 1924 revisited 2024
•Green Building Talk Natuur-inclusief Bouwen (april 2023). Deze editie spraken we over natuur-inclusief ontwerpen binnen de gebouwde omgeving voor het verhogen van diversiteit van dieren en planten.