Inleiding
DGBC in 2023
We bevinden ons in de ‘perfect storm’ van een energiecrisis, een financiële crisis, een wooncrisis, een klimaatcrisis en een sociale crisis. De opgave van verduurzaming wordt hierdoor steeds complexer door de veelheid van thema’s en het tempo van klimaatverandering. Er is een sterke toename van (Europese) richtlijnen die ons enerzijds helpen, anderzijds ziet men door de bomen het bos niet meer. Juist nu is de aandacht voor ons werk groot; hoe houden we het onderwerp ‘duurzaamheid’ (hoog) op de agenda en kunnen we de markt binnen deze crisis helpen de juiste richting in te gaan?
Dit doen we met elkaar
De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor bijna 40% van ons energieverbruik en bijna een derde van de CO₂-uitstoot in Nederland. Als sector hebben we een belangrijke sleutel in handen om Nederland sneller en grondiger duurzamer te maken. Juist hierom pakken wij een leidende positie en komen we nu in actie. Dat doen we met elkaar. En in samenwerking met de overheid. Zo ontstaat een ambitieus beleid en werken we aan een samenleving waarin duurzaamheid centraal staat.
We richten ons primair op klimaatmitigatie en klimaatadaptatie. Dit betekent dat onze focus ligt op het verminderen
van de impact van de gebouwde omgeving op klimaatverandering en op het aanpassen van de gebouwde omgeving aan de gevolgen van klimaatverandering.
Binnen ons werk willen wij, samen met onze achterban, ook een bijdrage leveren aan sociaal maatschappelijke vraagstukken om Nederland ook in dit opzicht ‘duurzaam’ te maken.
Onze visie is dat we juist NU aan deze toekomstbestendige gebouwde omgeving moeten werken en niet meer kunnen uitstellen.
Missie en visie
Visie
De stip op de horizon is helder en groen. Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is topprioriteit. Wij helpen mee de transitie naar een toekomstbestendige gebouwde omgeving te versnellen. Het is een omgeving waarin wij en de generaties na ons prettig en gezond kunnen leven, wonen en werken.
Missie DGBC vervult als onafhankelijke maatschappelijke organisatie een toonaangevende rol in de transitie naar een toekomstbestendige gebouwde omgeving. Daarbij ondersteunen we de branche in het aanjagen en toepassen van innovatieve oplossingen, verbinden we de markt en overheid en delen we kennis over CO₂- neutrale, circulaire, gezonde en klimaatadaptieve gebouwen en gebieden.
Onze werkwijze
meten – weten – doen
In onze werkwijze kiezen we voor een aantal principes. Deze worden later bij de uitwerking van de themagebieden verder concreet gemaakt.
Samenbrengen
We brengen partijen bij elkaar rond relevante onderwerpen en helpen de markt op weg
Concreet en meetbaar
We maken duurzaamheid concreet en meetbaar
Ontwikkeling en beheer
We ontwikkelen en beheren richtlijnen en instrumenten. Zo stimuleren we brede integrale duurzaamheid
Richtlijnen vertalen
We ‘vertalen’ de voor onze markt relevante richtlijnen die vanuit Europa en de Nederlands overheid op ons afkomen
Verbinden en vervullen
We verbinden en vervullen een gidsfunctie, helpen partijen de opgave overzichtelijk te maken
Kennisoverdracht
We zorgen voor de benodigde kennisoverdracht rondom duurzaamheidsthema's en leiden mensen op
Leiderschap
DGBC stimuleert leiderschap en versnelling op alle niveaus. De urgentie om in actie te komen is 100%:
Actieve samenwerking
We werken actief samen met onze achterban, de overheid, brancheverenigingen en met organisaties buiten DGBC
Focus op programma’s in 2023
DGBC zal zich de komende jaren richten op de volle breedte van verduurzaming van de gebouwde omgeving. Concreet betekent dit dat we een bijdrage willen leveren aan de impact op CO₂-reductie, de impact op biodiversiteit en sociaal maatschappelijke impact. Dat doen we via een aantal thema's.
Leiderschap en beïnvloeding
DGBC wil partner zijn van onze achterban, maar ook van de overheid, brancheorganisaties en van partijen die op aanverwante gebieden bezig zijn met verduurzaming. Wij zijn initiërend maar ook volgend, verbindend en sluiten aan. Dit betekent een sterke focus op wat er in de buitenwereld gebeurt, en dit waar mogelijk te vertalen naar onze eigen tools en activiteiten. Naast partnering op Nationaal niveau, willen we ook op Europees niveau ervaringen delen en input leveren aan de EU ten behoeve van de Europese Greendeal, de Renovation Wave en de EU directives.
Wie zijn de transitieversnellers en welke partijen in het systeem moeten gaan bewegen? Naast het zoeken van aansluiting bij vastgoed gerelateerde tools zoals GRESB en CRREM, is het van belang om nog meer de ‘taal’ van o.a. pensioenfondsen en CEO’s van eindgebruikers te snappen en hierop aan te sluiten. Zo wil DGBC nog meer de aansluiting gaan zoeken met de Environmental, Social and Corporate Governance (ESG), waar onder andere pensioenfondsen en beleggers mee werken en de Sustainable Development Goals (SDG’s). Je ziet dat steeds meer bedrijven (de eindgebruiker) in alle mogelijke sectoren en typen, hun MVO-beleid omzetten naar SDG’s.