Voorwoord
'Samen bouwen aan een wereld die goed is voor mens en klimaat'
"Met veel plezier deel ik ons jaarplan. We realiseren ons steeds meer dat DGBC een grote verantwoordelijkheid heeft. Onze producten en instrumenten, de kennis die we naar buiten brengen, de richting die we opgaan. We hebben invloed op onze partners en zeker ook breder. Steeds vaker werken we samen met de overheid, brancheorganisaties en kennisinstellingen en wordt ons gevraagd te helpen bij het verder brengen van hun duurzaamheidstrategie. Intern hebben we het vaak over de rollen van DGBC. Zijn wij nu een certificerende instelling, een aanjager, begeleider, beoordelaar, opleider of juist eenverbinder? En zijn we wellicht ook activistisch of zouden we dat meer moeten zijn? Als we dan naar die rollen kijken, is er dan nog eentje die eruit springt in termen van betekenis? Vraag het aan onze collega’s, eenieder zal een andere rol noemen. Of maakt juist die combinatie van rollen ons bereik zo groot?
Wat we zeker weten is dat men DGBC graag ziet als gids. Niet zo gek, want eerlijk is eerlijk, er komt veel op de bouw- en vastgoedmarkt af qua regelgeving en richtlijnen. Ik ga ze hier niet allemaal noemen, maar neem nu de EU Taxonomie waar we allemaal mee te maken krijgen. DGBC is er volop mee aan de slag gegaan, want het beoordelen van gebouwen op duurzaamheid, dat is toch onze ‘core business’.
Gelukkig worden we hierin ook erkend en brengt de wereld van de EU Taxonomie ons ook weer op hele nieuwe terreinen. Zoals op die van de accountants. Tenslotte moeten zij hun stempels zetten om aan te geven dat partijen voldoen aan de EU Taxonomie. En daarin werken ze graag met ons samen, omdat BREEAM tenslotte al een bewijs is dat je een groene vastgoedportefeuille hebt.
Systeemverandering noemen we dit ook wel. En ja, dat is enorm belangrijk. Toch hebben wij intern ook wel de discussie of onze wereld er uiteindelijk echt duurzamer door wordt door al die regelgeving. We willen de wereld controleren en zorgen dat iedereen voldoet. Maar leidt dit er niet juist toe dat mensen en bedrijven het minimale gaan doen? Om maar te ‘voldoen’? Onze overtuiging is hoe meer regelgeving en richtlijnen, hoe meer we ook echt leiderschap nodig hebben. En ook echte, concrete doelen. Zoals de Sustainable 6 Development Goals (SDG), die ons een meer moreel kompas bieden en onze wereld echt beter en eerlijker kunnen maken. Laten wij samen verder op weg gaan en bouwen aan een wereld die goed is voor mens en klimaat. En zeker, regelgeving helpt. Maar laten we hier niet op wachten en steeds blijven gaan voor het hoogst haalbare. Stop talking, start walking!"