ALLE ACTIES UIT DE ROUTEKAART

Acties in zes categoriën

De kansen en knelpunten voor energiebesparing in winkelvastgoed staan centraal voor deze routekaart. Ze zijn een directe oproep tot actie om bij te dragen aan de verduurzaming. De acties zijn geordend aan de hand van zes belangrijke impactcategorieën. De acties komen voort uit de routekaart. In de routekaart wordt meer achtergrond en detail over de acties beschreven.

Wet- en regelgeving

Het is zinvol en nodig om naast de bestaande wetgeving de komende jaren een versnelling te realiseren om het de klimaatdoelen te kunnen behalen. Retailvastgoed vraagt om specifieke oplossingen.

Techniek

Er zijn grote energiebesparingsmogelijkheden met bestaande technieken, waar onmiddellijk mee gestart kan worden. Dat neemt niet weg dat er technische innovaties binnen de retail sector zijn die het potentieel aan energiebesparing groter, makkelijker en goedkoper kunnen maken.

Data en monitoring

Een uniform en inzichtelijk datasysteem voor het monitoren van de energieprestaties kan een vliegwiel zijn voor de verduurzaming van retail gebouwen. Op basis van inzicht over de huidige situatie kunnen maatregelen worden bepaald.

Financiering

Deze categorie heeft te maken met de financiële aantrekkelijkheid van maatregelen. De werkgroep Retail zet zich in voor het voorkomen van te lange terugverdientijden en het terugkomen van investeringen in het gebouw in de waardebepaling van het vastgoed (taxatie). De werkgroep Retail werkt verder aan oplossingen voor de split incentive tussen verhuurder en retailer.

Communicatie

Communicatie gaat om het bereiken van de retail sector buiten de werkgroepleden, zoals de winkeliers, belanghebbenden en betrokkenen. Delen van voorbeelden en ervaringen helpen om samen richting een Paris Proof winkelvastgoed te bewegen. Hierin is uitleggen van nut en noodzaak en stimuleren dat mensen gaan bewegen essentieel.

Voorbeelden

Een goed voorbeeld doet volgen. De werkgroep zal voorbeelden uit heel Nederland verzamelen. Denk daarbij aan voorbeeldgebouwen, maar ook aan initiatieven zoals een slimme oplossing om een split incentive weg te nemen. De voorbeelden worden op de website van DGBC getoond, zodat de markt geïnspireerd raakt. Deze voorbeelden worden op www.parisproof.nl gepubliceerd.

Lees op de volgende pagina over de marktanalyse

Neem contact op e-mail: info@dgbc.nl Telefoon: +31 (0)88 - 55 80 100 Adres: Zuid Hollandlaan 7 2596 AL Den Haag

Partner worden van DGBC? Bekijk hier de voordelen Blijf op de hoogte Lees hier het laatste nieuws