DELTAPLAN DUURZAME RENOVATIE
Sectorale Routekaart Woningen
Deze routekaart beschrijft de ontwikkelingen in de woningsector, de kansen en scenario’s om aan de doelen in het Klimaatakkoord te voldoen en de barrières die een versnelling in de weg staan. De routekaart is opgesteld door de werkgroep Woningen uit het Deltaplan Duurzame Renovatie van DGBC. In de werkgroep zijn partijen uit de keten vertegenwoordigd die ruime ervaring hebben met ambitieuze vastgoedprojecten in de woningsector. De werkgroep en partners van DGBC willen zelf het voortouw nemen om deze transitie vorm te geven, door voorbeeldprojecten in kaart te brengen, klimaatdoelen naar voren te halen en concrete voorstellen te doen voor het wegnemen van knelpunten.
Van Parijs naar Den Haag
In 2015 is in Parijs door wereldleiders het Klimaatakkoord van Parijs opgesteld. Dit is een doelstelling om de opwarming van de aarde af te remmen en maximaal met 1,5 graad Celsius toe te laten nemen. Vier jaar later is in Nederland het Klimaatakkoord geïntroduceerd. Deze twee akkoorden hebben een duidelijk doel: het versnellen van het terugbrengen van de CO₂-uitstoot. Maar dat gaat nu niet snel genoeg. De emissie lag in 2018 nog vrijwel op het niveau van 1990. Reden voor Urgenda om een rechtszaak tegen de overheid aan te spannen. Urgenda won deze rechtszaak en daardoor is de overheid er extra op gewezen dat er een grote inhaalslag noodzakelijk is om de doelen te halen.
Technische en sociale uitdaging
Een inhaalslag die ook voor de gebouwde omgeving geldt. Opvallend genoeg doet de gebouwde omgeving het beter dan het Nederlandse gemiddelde met een daling van achttien procent op de directe CO₂-emissies (aardgas) ten opzichte van 1990. Maar dat is nog lang niet genoeg. In 2030 moet binnen de EU een reductie van 55 procent zijn bereikt met uiteindelijk in 2050 een CO₂-neutrale energievoorziening. De energietransitie voor de sector Woningen is bovendien niet alleen een technische uitdaging, met oplossingen zoals betere isolatie, meer lokaal opwekken en slimmer energiegebruik, maar ook een sociale uitdaging. Het raakt het thuis van mensen, hun comforteisen en bovenal: hun portemonnee.
Opbouw van de Routekaart Woningen
De routekaart is een zogenoemd ‘levend document’ dat wordt doorontwikkeld en aangepast naarmate acties zijn uitgevoerd en nieuwe inzichten zijn opgedaan. Vanuit de acties wordt verwezen naar verschillende hoofdstukken, waarin als eerste een marktanalyse van de sector is gemaakt. Ook komt de visie op de sector aan bod, inclusief energiebesparing. Ook andere thema’s worden besproken zoals nieuwe samenwerkingsvormen en de toekomst van binnensteden, bijvoorbeeld met betrekking tot het opwekken van hernieuwbare energie. Aan de hand van de huidige energetische en financiële situatie van de woningsector presenteert deze routekaart besparingsscenario’s en de bijbehorende kosten.
Strekking Routekaart Woningen
De nadruk in deze routekaart ligt op de bestaande woningbouw: wat moet daar gebeuren om de CO₂-doelen te halen? Voor nieuwbouw is DGBC van mening dat deze projecten voldoende kansen hebben om gelijk al energieneutraal gebouwd te worden en daarmee de opgave voor de bestaande voorraad niet te vergroten. De routekaart is opgesteld door een werkgroep uit de DGBC-achterban met voornamelijk institutionele beleggers. Kansen en belemmeringen met de daarna verbonden acties spelen bij deze partijen. Bij de doorrekening van de sector is wel de hele woningvoorraad meegenomen, inclusief corporatiebezit, particuliere eigenaren en particuliere verhuurders.
Het format voor deze routekaart volgt de lijn die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in het Klimaatakkoord is uitgezet voor sectorale en portefeuille-routekaarten voor maatschappelijk vastgoed. DGBC heeft dit format doorgetrokken naar de commerciële sectoren in de utiliteitsbouw en in dit stuk: de woningbouw.