DELTAPLAN DUURZAME RENOVATIE
Sectorale Routekaart Horeca
In 2021 heeft het IPCC wederom getoond dat menselijke activiteiten en de verbonden uitstoot van broeikasgassen zoals CO₂ leiden tot de versnelde verandering van het klimaat. Vanuit het Klimaatakkoord van Parijs en de Nederlandse Klimaatwet is het doel gesteld dat Nederland in 2050 95% minder CO₂-uitstoot dan in 1990. Het doel is om zo de opwarming van de aarde te limiteren tot 1,5 graden Celsius en daarmee de versnelde klimaatverandering te verminderen.
De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor ruim een derde van de CO₂-uitstoot en hierin heeft de utiliteitsbouw een belangrijk aandeel, zowel door het operationele energiegebruik op de meter, als vanuit het energiegebruik door de toegepaste bouwmaterialen en inrichting, de embodied energy en CO₂. De urgentie om als horecasector bij te dragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving wordt in toenemende mate gevoeld. Ook de voorkeuren van consumenten zijn de afgelopen jaren veranderd; consumenten letten steeds meer op de duurzaamheid van een horecazaak. Hoewel in deze sector de focus vaak ligt op het menu en de producten, ligt in het reduceren van energie ook veel kansen voor de horecaondernemer. Door o.a. oorlog in de Oekraïne worden we bovendien extra op de kosten van energie en de noodzaak om te besparen gewezen.
Vanuit de werkgroep Horeca is deze routekaart opgesteld als richtinggevend document voor de gehele horecasector. De routekaart maakt duidelijk wat nodig is om de besparingsdoelen te halen en welke kansen en belemmeringen er zijn.
Paris Proof
Het Deltaplan Duurzame Renovatie is in 2017 gestart om het behalen van het Klimaatakkoord te versnellen, en dat het vastgoed in Nederland hier liefst in 2040 al aan voldoet, ofwel Paris Proof is. Een toenemend aantal partijen heeft zich concreet verbonden aan het eerder halen van de Parijsee doelen via het DGBC Paris Proof Commitment. Om concreet te maken wat ‘Paris Proof’ betekent, is binnen het Deltaplan een energienorm per sector bepaald, uitgedrukt in een maximaal energiegebruik per vierkante meter. Die norm moet binnen de benadering van Dutch Green Building Council (DGBC) worden behaald om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs.
In het Klimaatakkoord hebben de maatschappelijke sectoren afgesproken sectorale routekaarten op te stellen en te monitoren. Deze routekaarten geven inzicht in wat nodig is om de doelen in 2040 te halen en welke kansen en belemmeringen er zijn, bijvoorbeeld vanuit wet- en regelgeving. Daarnaast geven de routekaarten informatie over concrete maatregelen, investeringen en inspirerende voorbeelden. DGBC heeft voor de sectoren werkgroepen opgericht en samen met de daar vertegenwoordigde brancheorganisatie de taak op zich genomen om de sectorale routekaarten voor de commerciële sectoren op te stellen, zoals deze routekaart voor de horeca. Daarnaast werkt DGBC ook aan sectorale routekaarten voor logistiek en retail, twee sectoren die een overlap hebben met de horeca.
Overzicht en scope
De routekaart Horeca is een zogenoemd ‘levend document’ dat wordt aangepast naarmate acties worden uitgevoerd en nieuwe inzichten worden opgedaan. Binnen de routekaart worden acties en handelingen vastgelegd. De voortgang wordt gemonitord en besproken binnen de werkgroep en met andere relevante partijen zoals brancheorganisaties.
Vanuit de acties wordt verwezen naar de verschillende onderdelen van de routekaart, waarin als eerste een algemene marktanalyse van de horecasector is gedaan. Vervolgens wordt de huidige en toekomstige wet- en regelgeving besproken. Daarna wordt de verduurzaming in de horeca toegelicht met een nadruk in het verminderen van het energiegebruik. Dit onderdeel is opgesplitst in technische aspecten zoals maatregelen, data en monitoring en financiële middelen. Als laatste worden er een aantal maatregelen en voorbeelden genoemd.
Het format voor deze routekaart volgt de lijn die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is opgezet voor sectorale en portefeuille routekaarten voor maatschappelijk vastgoed.
Definitie Horeca en scope routekaart
Een horecabedrijf is een commercieel bedrijf dat logies en/of spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse verstrekt (CBS). Het is een relatief uitgebreide en diverse sector in vergelijking met bijvoorbeeld de logistiek en kantoren. Logiesverstrekkende horeca omvat hotels, vakantieparken, kampeerplaatsen, huisjesverhuurders, pensions en jeugdherbergen. Er is een diversiteit in de drank en spijsverstrekkende horeca, bestaand uit cafés, discotheken, restaurants en fastfoodketens.
Voor deze routekaart maken we een onderscheid tussen de drie groepen:
Hotels
Restaurants en cafés
Vakantieparken
Deze routekaart richt zich uitsluitend op energievraagstukken en niet op de andere aspecten van duurzaamheid. Dat wil niet zeggen dat het verminderen van gas- en energiegebruik in de horeca de belangrijkste manier van verduurzamen is. Verduurzaming voor de horecasector gaat namelijk veel verder dan alleen het verminderen van gas- en energiegebruik. Ook het verminderen van afval, de transitie naar meer plantaardig en minder dierlijke voeding/producten/gerechten op de menukaart, verpakkingen zonder plastic en het terugdringen van voedselverspilling en watergebruik zijn belangrijke aspecten van duurzaamheid binnen de sector. Ook het bouw en (her)inrichtingsproces heeft een grote CO₂-impact: de materiaalgebonden CO₂. Dit komt in het Building Life project van DGBC aan de orde. Samen met brancheorganisaties hoopt de DGBC in de toekomst ook aansluiting te vinden met deze andere thema’s.