Trends
Ecotoerisme in de hotelsector
Waar de samenleving in een toenemende mate bewust wordt van de impact dat toerisme heeft op de planeet, neemt de vraag naar duurzame vakanties toe. We reizen vaker met de trein en sinds corona ook dichter bij huis (ANWB, 2022). Verschillende horecaondernemingen zien dit en bieden duurzame ervaringen aan voor de bewuste toerist. Daarnaast moet ook de toeristische sector voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs en gelieerde wet- en regelgeving. Het horecagedeelte binnen het toerisme is hier inherent onderdeel van en draagt ook significant bij aan de impact van toerisme zoals te zien is in het figuur hieronder. Duidelijk wordt ook dat de luchtvaart en cruises nog het meeste impact hebben. Zowel push (wet- en regelgeving) als pull (economische kansen van klimaatbewuste toeristen) zorgen ervoor dat hotels, vakantieparken en restaurants/cafés in beweging komen. Ook boekingswebsites spelen hierop in. Booking.com, Tripadvisor en Expedia hebben ieder een eigen duurzaamheidsprogramma. Hierbij kunnen consumenten aanvinken dat zij in een duurzame accommodatie willen verblijven.
Situatie eigendom horecavastgoed
Binnen de horecasector is er sprake van een zeer diverse eigendomssituatie. Waar fastfoodketens werken met franchiseconstructies en hotels met uitbaters, ziet de DGBC ook steeds meer conglomeraties binnen stedelijke gebieden. Deze zogenaamde horecagroepen huren van particulieren of ontwikkelaars of bezitten zelf vastgoed. We verwachten dat omzethuren populairder worden, met of zonder minimale huurprijs. Daarvoor zullen financiers voorwaarden en regelgeving moeten aanpassen, zodat vastgoedeigenaren hiermee kunnen gaan werken. Mede door de ontwikkeling van cashloos betalen is het risico op misbruik van omzetafhankelijke huren aanzienlijk verlaagd. De rol van F&B-concepten in een mixed-use omgeving zoals een multi-tenant gebouw, wordt aanzienlijk groter.
Vakantiehuisjes meer in trek sinds corona
Vakantievastgoed is sinds het begin van de coronapandemie steeds populairder geworden. Met name particuliere beleggers investeren steeds vaker in vakantiewoningen en recreatief vastgoed. Onderzoek van het FD en het Kadaster heeft getoond dat de markt voor vakantiehuisjes in de afgelopen twee jaar zelfs is verdubbeld tot zo’n 5.100 vakantie- en recreatielocaties. Op ongeveer 4.700 daarvan staan 140.000 vakantiehuizen. Dit is volgens het FD te verklaren aan de lage rente en snelle waardevermeerdering (FD, 2022). De meeste vakantiehuizen blijken van particuliere eigenaren te zijn. Zelfs op de grote vakantieparken is gemiddeld 60% van de vakantiehuizen in bezit van particulieren eigenaren. De rest is van bedrijfsmatige eigenaren.
Opbloei horeca na coronapandemie
Onderzoek van ING laat zien dat de horecasector bezig is met een grote inhaalslag. Daarmee zijn de vooruitzichten voor de horeca rooskleuriger dan de afgelopen twee jaar. De ING verwacht voor 2022 een volumegroei van tussen de 30% en 35%, onder voorwaarde dat er geen nieuwe lockdown komt. De inhaalslag is met name te verklaren aan de groeiende vraag voor etentjes, cafébezoeken en partijen buiten de deur zoals bruiloften en personeelsfeesten. Daarnaast nemen er na corona meer (commerciële) evenementen plaats zoals festivals, Koningsdag en de Formule 1. De ING verwacht dat de horecasector pas in 2023 op het pre-coronaniveau van 2019 is (ING, 2022). Ook de toerismesector herstelt. Volgens het CBS is het toerisme begin dit jaar al gestegen tot 90% van het pre-coronaniveau (Rabobank, 2022).
Pessimisme over economisch klimaat
Door toenemende personeelstekorten en stijgende energieprijzen kampt de horecasector met hogere inkoopprijzen van consumpties en apparatuur. Ook de bouwkosten om te verbeteren nemen toe. Daarnaast moeten ondernemers voor de winter van 2022 ook de coronasteun terugbetalen en zijn veel ondernemers door hun reserves heen. Daarom verwacht de ING dat de prijzen in 2022 gemiddeld met 3% omhoog gaat, net zoals in 2021 (ING, 2022). Volgende de Koninklijke Horeca Nederland kunnen de prijzen lokaal nog harder stijgen maar hoe extreem dit uitpakt is nog onbekend. Aan het begin van het derde kwartaal van 2022 waren er meer ondernemers die een verslechtering van het economisch klimaat voorzagen voor de komende drie maanden, dan ondernemers die een verbetering voorzagen; per saldo was 12 procent pessimistisch. Binnen vrijwel alle bedrijfstakken waren ondernemers overwegend pessimistisch over het verwachte economisch klimaat in de komende drie maanden. Alleen de cultuursector voorzag per saldo een verbetering. Ook een kwartaal eerder waren de verwachtingen over het economisch klimaat in deze bedrijfstak het hoogst. De bouwnijverheid was in het derde kwartaal het meest pessimistisch; 6 procent van de ondernemers verwachtte een verbetering van het economisch klimaat en 41 procent een verslechtering (CBS, 2022).