Instrumenten
Instrumenten voor energiezuinig bouwen en energiebesparing in de bestaande bouw
Er zijn al instrumenten beschikbaar die energiezuinig bouwen ondersteunen. Ook voor duurzaam renoveren van woningen zijn er instrumenten beschikbaar. Hieronder een overzicht van deze instrumenten:
Duurzaam bouwen en renoveren
In de praktijk betekent duurzaam bouwen dat woningen worden gebouwd met behulp van innovatieve technologieën en materialen die helpen om het energieverbruik te verminderen en de impact op het milieu te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door middel van zonnepanelen, warmtepompen, hoogwaardige isolatie en efficiënte ventilatiesystemen. Daarnaast wordt bij duurzame woningbouw in Nederland vaak rekening gehouden met de locatie van de woningen, waarbij er wordt gekeken naar de beschikbaarheid van openbaar vervoer, de aanwezigheid van groenvoorzieningen en de nabijheid van voorzieningen zoals winkels en scholen. Dit draagt bij aan een gezonde en leefbare omgeving voor de bewoners.
Op deze pagina vind je meer informatie over energieneutrale nieuwbouw.
Duurzaam certificeren
DGBC werkt momenteel aan een nieuwe BREEAM-NL richtlijn voor Nieuwbouw Woningen. Deze richtlijn is toe te passen op verschillende woningbouwtypen. Er bestaat al een richtlijn voor woningen die in gebruik is.
Energieloketten
Energieloketten zijn initiatieven op lokaal of regionaal niveau die informatie en ondersteuning bieden aan huishoudens, bedrijven en andere organisaties op het gebied van energiebesparing, duurzame energie en energietransitie. De taken en diensten van energieloketten kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke doelen en initiatieven in een bepaald gebied. Een energieloket speelt een belangrijke rol bij de verduurzaming van woningen door huiseigenaren en bewoners te voorzien van informatie, advies en (financiële) ondersteuning op het gebied van energiebesparing en duurzame energie.
Meer weten?
Op de website van Milieucentraal vind je nog meer informatie over hulp bij besparen.
Verduurzaming financieren in de woningsector
Hieronder volgen een aantal hulpmiddelen voor particulieren om energiebesparing te financieren:
Huidige woningvoorraad verduurzamen met subsidies
Er zijn verschillende subsidies beschikbaar in Nederland om bestaande woningen te verduurzamen. Enkele voorbeelden zijn:
- Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE): De ISDE subsidie is bedoeld voor de isolatie van koophuizen en de aanschaf van duurzame warmtebronnen, zoals zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.
- Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor Verenigingen van Eigenaars (VvE's): De SEEH-subsidie is ook beschikbaar voor VvE's die energiebesparende maatregelen willen nemen in hun gebouw.
- Subsidie voor energiebesparende maatregelen voor huurwoningen: Deze subsidie is bedoeld voor verhuurders van sociale huurwoningen en biedt financiële ondersteuning voor maatregelen zoals isolatie, energiezuinige ventilatie en LED-verlichting.
Extra lenen voor verduurzaming met lage rente
Er zijn voor particulieren meerdere manieren om extra te lenen om energiebesparing te realiseren:
- Via de hypotheek: Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Huizenkopers die willen verduurzamen, kunnen tot 106 procent van de woningwaarde lenen. De bank zet het extra hypotheekbedrag in een depot en controleert of het daadwerkelijk wordt besteed aan energiebesparende maatregelen zoals PV, isolatie of HR++ beglazing.
- Energiebespaarbudget: Als een huizenkoper nog niet weet welke energiebesparende maatregelen hij/of zij wil nemen, dan is er een Energiebespaarbudget. De koper kan dan maximaal zes procent van de marktwaarde meefinancieren voor verduurzaming en later uitzoeken wat de beste maatregelen zijn. Nog niet alle geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid aan.
- Rentekorting: Onder andere ABN AMRO, ING, Rabobank, ASN Bank, Vista hypotheken, Obvion, Woonnu en Triodos Bank geven een rentekorting als sprake is van een energiezuinige woning. Ook als het energielabel van het huis omhoog gaat na het nemen van energiebesparende maatregelen, kan een huizenkoper in aanmerking komen voor korting op de rente. Kijk op de website van de hypotheekverstrekker voor meer informatie.
Meer weten?
De energiesubsidiewijzer Verbeterjehuis helpt je om erachter te komen welke subsidies er bij jou in de buurt beschikbaar zijn.