• Pages
  • Editions

Visie op de sector

Visie op de woningensector

Met het Deltaplan Duurzame Renovatie werken we toe naar een Paris Proof gebouwde omgeving in 2040. De energietransitie kan niet los gezien worden van andere belangrijke maatschappelijke vraagstukken als de transitie naar een circulaire economie, een veilige en gezonde leefomgeving en een inclusieve en sociale maatschappij.

Aanpak per thema

Het verduurzamen van de gebouwde omgeving, en daarmee van de bestaande en nog te bouwen woningen, gaat dus veel verder dan alleen het verminderen van het energiegebruik.

Het centrale thema van de routekaart: de energietransitie

Het centrale thema van deze routekaart is de transitie naar een CO₂-neutrale energievoorziening. De werkgroep heeft besproken wat hier voor nodig is. Aangegeven is dat voor verhuurders de acceptatie en huurdersparticipatie van groot belang zijn. Hetzelfde geldt voor de betrokkenheid en mogelijkheden van de eigenaar-bewoners om hun woning te verduurzamen. Het is van belang dat er duidelijke eindnormen gesteld worden. Waar werkt de sector naartoe en wanneer zijn ze klaar? Lees hierover meer op de pagina over wet- en regelgeving.

Visie op overige duurzaamheidsthema’s

De energietransitie staat niet op zich. Momenteel spelen meer thema’s als het gaat om renovatie en nieuwbouw van woningen, zoals circulariteit, materiaalgebruik, gezondheid, biodiversiteit en inclusiviteit. Deze thema’s moeten in samenhang gerealiseerd worden. De werkgroep Woningen en andere themagerichte DGBC werkgroepen -waar ook leden van de werkgroep Woningen in zitten- hebben hier uitgebreid over gesproken.

Circulariteit

Nu meer dan ooit relevant. De invloed van een gebouw op de gezondheid van gebruikers en bewoners. Dat gaat hand in hand met bijvoorbeeld de energietransitie.

Bekijk dit thema

Biodiversiteit

De grote woningbouwopgave zorgt ervoor dat de druk op het Nederlandse landschap alleen maar toeneemt. Bouwers en ontwikkelaars staan voor een grote uitdaging om deze nieuwe gebieds(her)ontwikkelingen in harmonie met natuur en biodiversiteit vorm te geven.

Bekijk dit thema

Klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie verwijst naar de processen en maatregelen die worden genomen om zich aan te passen aan de veranderende klimaatomstandigheden, zoals hogere temperaturen, zeespiegelstijging, hevigere neerslag, droogte en meer extreme weersomstandigheden.

Bekijk dit thema

Gezondheid

Gezondheid in woningen verwijst naar de fysieke, mentale en sociale aspecten van het welzijn van de bewoners. Het gaat niet alleen om de afwezigheid van ziekte, maar ook om het creëren van een gezonde leefomgeving die de gezondheid van de bewoners bevordert.

Bekijk dit thema

Inclusiviteit

Inclusiviteit in woningbouw verwijst naar het streven om woningen en woonomgevingen te ontwerpen en te bouwen die voor iedereen toegankelijk en geschikt zijn, ongeacht achtergrond, inkomen, leeftijd, gezinssamenstelling of beperkingen.

Bekijk dit thema

Actie 5.1 Breder begrip duurzaamheid onder bewoners

Er is behoefte aan duidelijke communicatie om de brede markt te kunnen overtuigen dat verduurzaming op de lange en korte termijn voordelen oplevert. Daarvoor moet er niet alleen naar woningeigenaren gekeken worden, maar ook naar huurders. Zij vertegenwoordigen een grote groep binnen de sector.

Ga naar actie

Lees op de volgende pagina over de werkgroep Woningen

Volgende pagina

Neem contact op e-mail: info@dgbc.nl Telefoon: +31 (0)88 - 55 80 100 Adres: Zuid Hollandlaan 7 2596 AL Den Haag

Partner worden van DGBC? Bekijk hier de voordelen Blijf op de hoogte Lees hier het laatste nieuws