Samenwerken betekent winst op alle fronten’

ABN AMRO financier van duurzame woningleverancier Elements

Auteur: Matthijs Timmers

Floortje Speelman, Sectordirecteur bij ABN AMRO

Wij ondersteunen de bedrijven, onze klanten, bij het realiseren van duurzame en circulaire ambities

Dat de economie haar tempo aan de actuele gezondheidssituatie in de wereld heeft aangepast, is in de bedrijfshal van bouwbedrijf Elements in Breukelen niet te merken. Hier draait de productie van het duurzame nieuwbouwconcept op volle toeren. Directeur Robert Sijtsma: “We gaan voor gecontroleerde groei.” ABN AMRO is als duurzame financier betrokken. Sectordirecteur Bouw Floortje Speelman: “Duurzaam samenwerken betekent winst op alle fronten.”

Het bedrijf Elements is twee jaar geleden gestart. “Omdat we een geïntegreerd duurzaam energiesysteem voor woningen op de markt wilden brengen”, licht de directeur toe. Een gat in de markt, dacht hij. Het bleek echter dat klanten, vaak bouwbedrijven, het energiesysteem niet los wilden adopteren, of al werkten met bestaande leveranciers. “Dan moeten we er gewoon ook de woning omheen leveren”, vertelt Sijtsma. Het resultaat: een woning met een geïntegreerd en duurzaam energiesysteem. Dit concept slaat aan. Naast Sijtsma is Age Vermeer eigenaar en directeur van Elements. Vermeer heeft bij Dura Vermeer zijn sporen verdiend in de sector. Zijn netwerk komt goed van pas bij Elements. Een Elements woning, het concept Hoe een Elements woning eruitziet? Het belangrijkste uitgangspunt is dat de woning zo veel mogelijk energiezelfstandig wordt gemaakt. Energiezelfstandigheid betekent dat het complete energiegebruik in de woning zelf wordt opgewekt en wordt opgeslagen in een eigen energieopslag. Die energie wordt gebruikt om het huis te verwarmen en te koelen. Maar ook voor warm water, koken en televisiekijken. “Een Elements woning heeft een hoog comfortniveau”, maakt Sijtsma even reclame. Hij somt kort de specificaties op: een warmtekoudeopslag, een ventilatiesysteem, vloerverwarming en vloerkoeling, een water-water warmtepomp, zonnepanelen, warmteopslag, een slimme groepenkast, elektrische opslag en een laadpaal. Iedere Elements eengezinswoning heeft zijn eigen energiesysteem met deze onderdelen. “En volgend jaar wordt de woning geleverd met een bidirectionele laadpaal voor een elektrische auto. Dan kan onze woning een elektrische auto laden én ontladen en helpen om het elektriciteitsnet te stabiliseren.” De naam Elements komt van het bouwsysteem dat wordt gebruikt: de losse elementen die naar wens aan elkaar worden gemonteerd. Buiten de gebruikelijke hokjes Floortje Speelman is sectordirecteur Bouw bij ABN AMRO en zorgt met haar team voor de financiële dienstverlening aan zakelijke klanten in deze sector, van kleine en middelgrote bedrijven tot ondernemingen met een omzet van 250 miljoen euro. De sector Bouw bedient alle partijen in de bouwkolom: van architect tot aannemer. Speelman heeft de doelstelling van de bank ‘Banking for Better for generations to come’ hoog in het vaandel staan. Belangrijke pijler daarin is om samen met de klant de duurzaamheidstransitie te versnellen: “Wij ondersteunen de bedrijven, onze klanten, bij het realiseren van duurzame en circulaire ambities. We gaan met klanten in gesprek en bekijken hoe we duurzame bedrijfsmodellen kunnen financieren”, legt Speelman uit. “Ook als de financiering van dat bedrijfsmodel niet in de ‘gebruikelijke hokjes’ past.”

Zie het als een ontdekkingsreis die we graag samen met onze klanten willen maken

Kansen zien Elements is zo’n bedrijf, dat heeft een heel nieuw businessmodel. Dat maakt het spannend om te financieren, geeft Speelman toe, maar het biedt ook mogelijkheden om de bouwsector te ondersteunen bij duurzame innovaties. Daar worden de medewerkers ook in getraind, die gaan de duurzame kansen steeds meer zien. ABN AMRO heeft bovendien een Sustainable Envelop geïntroduceerd om klanten met innovatieve, duurzame businessmodellen eerder te kunnen ondersteunen met financiering dan de bank normaal gesproken zou doen. Duurzame potentie Speelman ziet dat Elements inspringt op een aantal belangrijke duurzame trends in de bouwsector. Denk aan het terugdringen van de stikstofuitstoot, het verminderen van de CO₂-uitstoot en het gasloos maken van de woningvoorraad. Speelman: “Het concept van Elements is duurzaam, innovatief en het biedt kansen om het nog verder te optimaliseren. Zie het als een ontdekkingsreis die we graag samen met onze klanten willen maken.” Duurzaamheid versus circulariteit Het concept van Elements is in de eerste plaats vooral gericht op energiezuinigheid. Minder zichtbaar, maar wel degelijk aanwezig, is de aandacht voor circulariteit. Robert Sijtsma vertelt: “We willen de CO₂-footprint die gepaard gaat met het slopen van een conventionele woning binnen vijf jaar compenseren met onze Elements woning. Dat doen we onder andere door goed te letten op het materiaal. Zo gebruiken we geen beton bijvoorbeeld. De woning is remontabel. En bij het assembleren, proberen we vervoersbewegingen tot een minimum te beperken.” Groei verwacht In de eerste twee jaar is Elements flink aan het groeien. Ook voor volgend jaar wordt, ondanks de roerige situatie in de wereld, een groei verwacht naar 240 afgeleverde elementen. Sijtsma verklaart: “Een partij voor de woning én het energiesysteem die er ook de service bij levert, dat maakt het interessant.” Dit betekent echter niet dat het concept af is. “We zijn voortdurend in ontwikkeling. Zeker in tijden van groei moeten we aandacht houden voor de kwaliteit van het concept. Daarom hebben we een educatieprogramma ontwikkeld waarmee medewerkers bekend raken met de Elements-methode. Ook werken we toe naar de belofte om binnen twintig werkdagen een complete rij bestaande woningen te vervangen door Elements woningen.”

En de plannen zijn nog niet klaar. Nu worden de woningen verkocht. Maar er wordt ook gewerkt aan een huurvariant, laat directeur Robert Sijtsma weten. Floortje Speelman spitst haar oren. “Zeker interessant, dit soort as-a-service constructies. Naar dit soort innovaties zijn wij op zoek. Robert, op welke termijn denk je deze variant te introduceren?” Sijtsma ad rem: “Dat hangt van de financiering af!” Speelman: “We gaan die reis graag met jullie aan. Wanneer spreken we af?”

Robert Sijtsma, Directeur van Elements

Duurzaam financieren bij ABN AMRO ABN AMRO wil de transitie naar een nieuwe economie faciliteren. Daarvoor heeft de bank verschillende producten ontwikkeld die klanten helpen. ABN AMRO heeft ze verzameld in een duurzame menukaart. Een van de onderdelen van deze menukaart is de Sustainable Envelop. Het belangrijkste doel van de Sustainable Envelop is om bestaande of nieuwe klanten met vernieuwende businessmodellen te ondersteunen met financiering. Bekijk ook de andere onderdelen op de duurzame menukaart.

Deel deze pagina