Pionier en duurzame leider Coen van Oostrom

Auteur: Bart van der Vaart

Ik ben niet snel tevreden

Begin met een willekeurig persoon een gesprek over unieke kantoorpanden en ongetwijfeld valt de naam van EDGE. En wie EDGE zegt, komt automatisch uit bij Coen van Oostrom. Hij is niet alleen de voorman van de vastgoedontwikkelaar, maar de belichaming van de missie van het bedrijf, het creëren van better buildings.

Die better buldings zijn ook gelijk de aanleiding voor de eerste vraag tijdens een uitgebreid interview met Van Oostrom. Want, waar moeten die better buildings in zijn ogen aan voldoen?

“In het kort, aan vier punten. Als eerste moeten gebouwen duurzaam en niet evil zijn. Gebouwen stoten nu nog te veel CO₂ uit. Daarnaast moeten ze bijdragen aan de gezondheid van de personen die erin werken. Voor de coronacrisis was dat al een probleem, door bijvoorbeeld een gebrek aan daglicht, verkeerde ventilatie of slecht afgestelde installaties.” Dan snijdt Van Oostrom plots de in iedere organisatie veelbesproken koffieautomaat aan. “Die zou in vrijwel elk gebouw een upgrade moeten krijgen. Kortom, goede koffie. Daarmee kom ik op punt drie. Een kantoor moet leuk zijn en inspirerende werkplekken bieden. Zeker in deze tijd, moet het een keuze zijn om naar kantoor te komen.” Het vierde punt is een onvermijdelijke, wanneer je met Van Oostrom praat: technologie. “Dat is ook gelijk een belangrijke aanjager van de eerste twee punten die ik noemde.” Trots De vier genoemde elementen zijn op grote schaal toegepast in de gebouwen die EDGE Technologies aan de horizon doet verrijzen. Op de vraag op welk project hij het meest trots is, heeft hij niet een eenduidig antwoord. Aansprekende projecten passeren de revue: “De Rotterdam was een uitdaging. Het grootste gebouw van Nederland, ontstaan in de crisis van 2008. Dat was niet gemakkelijk. Maar ook het ontwikkelen van een kantoor van PwC in het centrum van Berlijn, met alle buitenlandse wet- en regelgeving waarmee je te maken krijgt, vroeg het uiterste van ons. Als je dan toch iets optimaals kunt realiseren waarmee iedereen blij is, zorgt dat voor gepaste trots.” Datzelfde geldt voor een kantoor van Unilever in Noord-Amerika waar bij de totstandkoming iets unieks werd gerealiseerd. “We hebben een green lease aangeboden, een energiecomponent in het contract. Eerst begrepen ze daar niets van zo’n voorstel, maar toen ze zagen dat het juist geld kon opleveren waren ze om.” Valley Ook in Nederland staat er weer iets bijzonders te gebeuren, waarbij de hand Van Oostrom opnieuw duidelijk zichtbaar wordt. Er wordt hard gewerkt aan de realisatie van Valley (zie onderstaande video) in Amsterdam. Hij legt uit dat er veel concurrentie was in de aanbesteding voor het project. “We moesten echt iets uitzonderlijks doen om te winnen.” Dat lukte. Het veelzijdige complex, dat naast kantoren en woningen ook ruimte voor cultuur, retail en horeca herbergt, is uniek en duurzaam in alle opties. “Maar toch was er iets dat me stoorde”, vertelt Van Oostrom. “Onder de motorkap is alles nagenoeg perfect. Maar aan de buitenkant zou je dat niet zien. Daarom besloten we de buitengevels te voorzien van grote planten. We moeten buiten laten zien wat er binnen gaande is, dat gaat formidabel tot uiting komen.”

In deze tijd moet het een keuze zijn om naar kantoor te komen

Valley Amsterdam

Valley is een plek waar mensen echt zullen leven, werken en genieten van het stadsleven. Het is een spannende mix van eersteklas kantoren, een culturele expositieruimte, winkelunits, parkeervoorzieningen en woonappartementen in het hart van de Amsterdamse Zuidas. Valley wordt in het voorjaar van 2021 opgeleverd door EDGE Technologies.

Inspiratie Uit zijn woorden spreekt gedrevenheid, iets dat typerend is voor zijn winnaarsmentaliteit. “Ik ben niet snel tevreden”, geeft hij direct toe. “Onze gebouwen moeten bijdragen aan iets goeds en inspireren.” Zelf haalt hij zijn inspiratie uit daar waar het maar mogelijk is. “Ik reis graag, luister podcasts en sport veel. Dat zorgt voor frisse, nieuwe ideeën. Maar ik raak ook enorm geïnspireerd door iemand als Al Gore.” Van Oostom ontmoette Gore voor het eerst in 2006 en nog altijd ziet hij het als een belangrijk moment in zijn carrière. Duurzaamheid vormde toen geen rode draad in mijn manier van ondernemen. Hij kwam echter met zo’n goed onderbouwd verhaal, dat je er eigenlijk niet meer om heen kon. De wereld omarmde zijn boodschap. En ik ook.” Een totaal ander karakter, maar ook iemand die een sector radicaal anders liet bewegen spreekt eveneens tot zijn verbeelding: “Elon Musk. Ja, hij heeft een gek karakter. Maar hij zorgt er in zijn eentje voor dat we met zijn allen anders gaan rijden. En dat ongepolijste, dat waardeer ik wel.”

Het ongepolijste karakter van Elon Musk kan ik wel waarderen

Nieuwe generatie De can do-mentaliteit en visie van beide heren ziet hij als essentiële eigenschappen voor duurzaam leiderschap. Met gepaste bescheidenheid voegt hij toe: “Op kleinere schaal realiseren we met EDGE iets vergelijkbaars als Gore en Musk doen. We creëren een nieuwe generatie vastgoed.” En die nieuwe generatie vastgoed vraagt ook om andere regelgeving. Van Oostrom spreekt met verbazing over verschillen in lokale wetten en regels die het duurzaam bouwen soms nog bemoeilijken. “Dat in Europa iedere stad of regio zijn eigen bouwbeleid kan hebben, vind ik onbegrijpelijk. Wij willen bijvoorbeeld met hout bouwen. In de ene Europese stad mag dat wel in je buitengevel zitten en in de andere niet. Dat moet echt anders.”

Het is een punt dat ongetwijfeld aan de orde kwam toen Van Oostrom eerder dit jaar Frans Timmermans sprak in Davos. Op de inhoud van dat gesprek wil hij niet te diep ingaan, maar hij benadrukt dat de politiek wel degelijk behoefte heeft aan feedback vanuit de markt. “Een goede samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid is in deze sector echt cruciaal, ook met het oog op de klimaatafspraken van Parijs.” Blijven doorgaan Van Oostrom gelooft er dan ook heilig in dat Nederland een energieneutraal land kan worden. “Of 2050 haalbaar is weet ik niet. Maar de gebouwde omgeving speelt zo’n belangrijke rol.” Een ding is zeker. Hij zal niet van achter de geraniums of vanaf een tropisch eiland afwachtend toekijken. “Een vervroegd pensioen zie ik niet zitten. Misschien dat ik niet meer 70 uur per week werk, maar werk en privé zijn bij mij wel met elkaar vervlochten geraakt.” Hij kijkt dan ook met veel bewondering naar Cor van Zadelhoff, die inmiddels 82 is, maar nog altijd druk in de weer. “Zo zie ik mezelf over dertig jaar ook wel. Zolang er inspiratie is, blijf ik ondernemen.”

Deel deze pagina