Paris Proof-partners zelf aan de slag

De gebouwde omgeving moet Paris Proof worden en wel zo snel mogelijk. En dus veel minder CO₂ uitstoten. Daarvoor heeft DGBC een masterplan opgestart, om samen met marktpartijen de Nederlandse gebouwen te verduurzamen tot het niveau van de Parijse klimaatdoelstellingen. Negen koplopers sloten zich aan bij het programma als themapartner. We vroegen hen naar de projecten waar ze trots op zijn en wat zij doen om hun voorbeeldrol vorm te geven.

Arcadis

Kringloopwinkel Noppes is Paris Proof én circulair

De gemeente Houten liet in 2012 een nieuwe kringloopwinkel ontwerpen en ontwikkelen door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. De Paris Proof-partner creëerde een kringloopwinkel die niet alleen in aanbod circulair is, maar gaf het ook een circulaire huisvesting. Bovendien is het pand verregaand energiezuinig. Zo zuinig dat het ruimschoots de titel ‘Paris Proof’ verdient.

INNAX

‘Smeed het ijzer als het heet is’

Wat als de eigenaar van het gebouw dat je huurt niet verder wil verduurzamen? “Dan ga je uiteindelijk weg”, is de even simpele als ingrijpende beslissing die Jörgen Waagenaar van INNAX voorstelt. Hij is algemeen directeur van de missiegedreven gebouwverduurzamer. Ook als gebouwverduurzamer moet je een gebouw huren, dus spreekt Waagenaar inmiddels uit ervaring.

Deel deze pagina