“Je kunt nu vanaf je eigen werkplek modules kiezen”
Online aanbod permanente educatie
Iris Rijneveld, Manager Academy bij DGBC
BREEAM-NL is niet meer weg te denken in de oplossing voor duurzame gebouwen, meent Iris Rijneveld. “Daarom is het belangrijk dat je er zelf actief mee aan de slag kunt gaan, en je de mogelijkheden concreet kunt toepassen.” Sinds mei 2021 is ze manager van de DGBC Academy. “Ik vind het belangrijk om mee te werken aan het meetbaar maken en het versnellen van het gebruik van BREEAM-NL. Trainingen kunnen daar een goed startpunt bij zijn.
Voor elk niveau Er zijn trainingen voor elk niveau. Zo is er een algemene training. “Dit is de basis. Je leert onder meer wat de voordelen zijn van BREEAM-NL, en hoe je het zou kunnen toepassen in de praktijk. Deze training is bedoeld voor een brede doelgroep, bijvoorbeeld eigenaren van panden, gemeentes en architecten.
De expert-training is een niveau hoger. “Zij leren vooral hoe je de juiste informatie kunt krijgen en kunt aanleveren. Daarboven komen de assessoren. Zij houden zich met name bezig met het beoordelen. De expert- en assessortrainingen worden vooral gevolgd door duurzaamheidsadviseurs die in de uitvoering zitten.”
Permanente educatie Wie als BREEAM-NL Expert actief wil blijven, moet elk jaar voldoen aan de permanente educatieverplichting. “Vóór COVID werden er veel trainingen op locatie georganiseerd en was er een BREEAM-congres dat ook kon meetellen in die verplichting”, licht Iris toe. “Nu is de Permanente Educatie online in de vorm van E-learnings. Je kunt vanaf je eigen werkplek modules kiezen waarin experts je meer vertellen over de ontwikkelingen van specifieke onderwerpen.” Op dit moment is DGBC bezig de opzet van de trainingen te veranderen, vertelt Iris. “Voorheen waren het lezingen; nu wordt het veel praktischer ingestoken. Op dit moment hebben we ca. 30 E-learnings, en op jaarbasis geven we in totaal zo’n 40 trainingen.”
Nieuw Aanbod Dit jaar is het aanbod aangevuld met nieuwe modules, aldus Iris. “En we blijven ook geregeld nieuw aanbod toevoegen, zodat de inhoud zo aantrekkelijk mogelijk blijft. Het trainingsaanbod is breed, want DGBC is niet alleen bezig met BREEAM-NL. Naast BREEAM-NL In-Use, Nieuwbouw en Gebied worden ook andere onderwerpen behandeld zoals Circulariteit, Paris Proof, Bio-based bouwen, Verlichting et cetera.”
De E-learnings duren ongeveer een uur, en bestaan onder meer uit video’s en naslagwerken. “Er is ook altijd een afsluitende toets. Wanneer je drie E-learnings hebt afgerond met positieve toetsen, krijg je een certificaat en word je expertstatus verlengd.”
Wil je meer informatie over permanente educatie? Neem een kijkje op de website.