Voorzitters aan het woord
Ieder BREEAM-NL keurmerk heeft een eigen adviesgroep. De professionals in deze adviesgroepen stuwen de ambitie van BREEAM-NL steeds verder op. Hoe borgen de voorzitters van de adviesgroepen een mooier morgen? Ze komen een voor een aan het woord.
Voorzitter BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie
Iris van de Beek Real Estate Development bij Being Development
De conclusie in Glasgow was helder: nog geen enkel land doet genoeg. Een radicale ommekeer is nodig en het kantelpunt is nu. We moeten aan de slag en ik sta te trappelen! De alternatieven op geen vlees, minder consumeren en bewuster leven ervaar ik als gezonder en creatiever. Zo zie ik ook de toekomst van vastgoedontwikkeling.
Het is razend uitdagend om te denken vanuit het grotere systeem. Het vraagt om te anticiperen op de impact van een project op korte én lange termijn. Om van elkaar te leren over nieuwe technologieën en procesmatige innovaties. Daar ligt ook een rol voor de adviesgroep Nieuwbouw & Renovatie. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig meekrijgen van beleidsorganen zodat regelgeving slimme innovaties niet in de weg zit, maar ook aan scherp blijven op de zin en de onzin van nieuwe toepassingen. Het BREEAM certificaat zie ik als een middel waarmee keuzes meetbaar en transparant worden gemaakt. Niet steeds het wiel opnieuw hoeven uit te vinden, maar wel steeds de lat een beetje hoger leggen. Elkaar inspireren, kennis delen en verbinden. Dan kan er veel gebeuren.
Voorzitter BREEAM-NL Gebied
Marius Schoppink Procesmanager en senior-adviseur locatie- en gebiedsontwikkeling bij Sweco Nederland
BREEAM-NL Gebied is een instrument om onze wereld van vandaag met al zijn imperfecties naar een mooier morgen te begeleiden. Met uiteenlopende partijen in een gebied, of het nu nieuw of bestaand is, praten over de veelzijdigheid van duurzaamheid en vooral verduurzaming tastbaar te maken. De wereld van morgen MOET mooier, duurzamer omdat we de wereld willen doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. In mijn dagelijks werk gaat er geen dag voorbij of BREEAM is wel toepasbaar in een situatie om mensen uit te leggen wat duurzaamheid is en hoe je er mee aan de slag kunt. En doe je doorlopend ideeën op om het instrumentarium te verbeteren. Als lid en voorzitter van de Adviesgroep Gebied mag ik samen met DGBC werken aan een mooier morgen. Wat is er mooier om te doen?
Voorzitter BREEAM-NL In-Use
Claire van Staaij Sector Banker Vastgoed bij ABN AMRO
Aan het einde van 2021 kijk ik graag naar de toekomst. De tijd waarin wij nu leven en die door corona wordt gedomineerd is voor niemand makkelijk. Er zijn gelukkig nog genoeg bedrijven die de lat hoog leggen en ook verduurzaming samen pakken met gezondheid en comfort. Hoe iedereen ook met de verduurzaming omgaat, alles is goed, want zolang er over gedacht wordt, zijn we er nog mee bezig. Er zijn ontwikkelingen genoeg: Paris Proof, de Green Deal Fit, for 55 en het IPCC rapport dat wederom bevestigt dat het helemaal niet de goede kant opgaat met ons klimaat! Tot slot de COP26. Wij hadden er allemaal meer van verwacht, maar de deelnemende landen hebben in ieder geval toenadering tot elkaar gezocht. Voor een mooier morgen doe ik graag een collectieve oproep aan iedereen die gebruik maakt van de gebouwde omgeving waar wordt gewoond, gerecreëerd, gewerkt en geproduceerd. We moeten allemaal een stap zetten. Ik hoop oprecht dat 2022 een uitgang biedt naar een wereld waarin wij weer vrijer kunnen bewegen, met respect voor het klimaat.