Veldboom gaat voor eerste BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen
Het duurzaamheidskeurmerk voor nieuwbouwwoningen is op komst. Veldboom staat in de startblokken en wil direct met de toekomstige BREEAM-NL richtlijn aan de slag. Er zijn al plannen om projecten te certificeren, hun houtbouwwoningen in het nieuwe gebied Entree Zoetermeer staan vooraan in de rij.
Projectontwikkelaar René de Man: “Als je een houten woongebouw maakt, reageren mensen al enthousiast. En dat is pas één duurzaamheidsaspect. BREEAM-NL is de overtreffende trap, het is allesomvattend. Het gaat bijvoorbeeld over de veiligheid van voetgangers en fietsers, maar ook over circulariteit en ecologie. De methodiek dwingt je om over alle duurzaamheidsthema’s na te denken, zo kun je echt het verschil maken en kwaliteit waarborgen. Een vergelijkbaar verduurzamingsinstrument zie ik nog niet in de markt.”
Inzicht en uitleg Duurzaamheid aantoonbaar en meetbaar maken, is volgens De Man een andere belangrijke reden om te certificeren: “Want houtbouw klinkt leuk, maar partners willen meer inzicht in de volledige duurzaamheidsprestaties van gebouwen.” Bewoners hebben ook baat bij meer uitleg over duurzaamheidsmaatregelen, denkt De Man. “De energierekeningen lopen op en we hebben met elkaar de verantwoordelijkheid om oplossingen te vinden en zuiniger met energie om te gaan. Daarom geven we uitleg over goed gebruik van luchtwarmtepompen in onze woningen of vertellen we wat het kost om een oude koelkast altijd aan te hebben staan”, zegt hij.
Tegelijkertijd ziet De Man dat een groot deel van de huurders overtuigd is van het belang van duurzaamheid. “Veel huurders zijn jong en de nieuwe generatie kiest vaak voor duurzame opties. In verschillende woonprojecten in de binnenstad ontmoedigen we het bezit van een eigen auto. Dat doen we door een grote fietsenstalling en deelauto’s aan te bieden, ook dat zijn duurzaamheidsmaatregelen."
Houtbouw klinkt leuk, maar partners willen meer inzicht in de volledige duurzaamheidsprestaties van gebouwen.
De theorie in praktijk brengen is het leukst.
Laten zien dat het werkt
Veldboom wil ook andere partijen meenemen in de ontwikkeling van duurzame nieuwbouwwoningen en het gebruik van BREEAM-NL. “We selecteren ketenpartners steeds vaker op hun duurzaamheidsvisie. Het projectteam van Entree Zoetermeer is doordrongen van duurzaamheid en heeft op dit gebied hoge ambities. Daarnaast zijn er partijen die toch weerstand bieden en praktischer in de wedstrijd staan. Daarin merk je dat de markt op enkele punten nog wel een stimulans nodig heeft om in een project bewust te kiezen voor duurzaamheid. We proberen hen mee te krijgen door op een positieve manier met elkaar in gesprek te gaan, de BREEAM-NL richtlijnen helpen bij die gesprekken. Als we over een tijdje daadwerkelijk nieuwbouwwoningen met BREEAM-NL certificeren, gaan we een project bezoeken. Zo maken we tastbaar hoe een credit in de richtlijn staat en wat dat in de praktijk betekent. We willen laten zien dat het werkt”, licht De Man toe.
Onlangs bezocht oprichter Axel Veldboom het project dat Veldboom negen jaar geleden voor het eerst met BREEAM-NL certificeerde. “Dit was een groot bedrijf op een industrieterrein. De energierekening is nul, de installatieruimte uit het zicht. Voor veel mensen is het een fijne plek om te werken en leven. De hoge kwaliteit en het comfort die door gebruik van de BREEAM-NL methodiek zijn ontstaan, geven zelfs dit bedrijventerrein de ervaring van een vijfsterrenhotel. Als je het terrein oprijdt, zie en voel je dat het werkt.”
Houten nieuwbouwwoningen
Diezelfde ervaring en kwaliteit wil Veldboom realiseren in nieuwbouwwoningen. Daarom draagt de organisatie bij aan de ontwikkeling van de beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen. “We hebben een eerste reactie gestuurd op de marktconsultatie. Als de richtlijn er eenmaal is, gaan we testen en toepassen. Dan lopen we samen ongetwijfeld tegen bepaalde struikelblokken aan en zoeken we naar verbeterkansen. De theorie in praktijk brengen is het leukst”, zegt De Man.
Dat doet Veldboom straks in Zoetermeer. Onderdeel van de nieuwe klimaatbestendige en duurzame wijk is woontoren Houtblok, met 336 woningen verdeeld over negentien bouwlagen. De houten woningen beoogt Veldboom met BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen te certificeren. “We gaan voor een mooie score, maar binnen BREEAM-NL kiezen we voor thema’s die we het belangrijkst vinden in dit project. Materiaalgebruik staat natuurlijk hoog op die lijst, omdat we de woningen uitvoeren in hout en Cross-Laminated Timber (CLT). We onderzoeken de mogelijkheden voor een gemeenschappelijk energienet, dat wordt nog wel een uitdaging”, licht De Man toe. Verder is ecologie een belangrijk thema in Entree Zoetermeer. “In de ontwerpfase besteden we veel aandacht aan een fijn woon- en leefmilieu. Er wonen straks veel mensen op een klein stukje grond, dus we moeten de juiste ingrediënten toevoegen.”
Trotse bewoners
De toepassing van BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen in Zoetermeer beschouwt De Man niet als startpunt. “In onze projecten maken we bewust duurzame keuzes en daarbij richten we ons voornamelijk op minder energiegebruik. We streven bij onze ontwikkelingen naar een A+ label of hoger. Dit blijkt in de praktijk met name bij bestaand vastgoed niet altijd mogelijk, dan gaan we voor een zo groot mogelijke verbetering in het label. Ik hoop dat BREEAM-NL vooral bij onze nieuwbouwprojecten bevestigt dat we de juiste keuzes maken voor mens en milieu en ons helpt om breder naar duurzaamheid te kijken.”
Over vier à vijf jaar gaan de eerste woningen in Entree Zoetermeer de verhuur in. “Ik hoop dat BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen dan zo is geland dat mensen trots zijn om in zo’n woning te leven, en dat je het ook terugziet in de waarde. Vooral hoop ik dat we met het nieuwe keurmerk een instrument krijgen om een onderscheidend mooie, kwalitatieve en duurzame woonomgeving te realiseren, en dat je het voelt”, besluit De Man.
Ik hoop dat BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen over een paar jaar zo is geland dat mensen trots zijn om in zo’n woning te leven, en dat je het ook terugziet in de waarde.