'Maak BREEAM-NL bewijslast voor voldoen aan groene Europese regels'
Micha Reusen, lid van de Werkgroep EU Taxonomie
Europa heeft nieuwe groene regels waar ook Nederlandse bedrijven aan moeten voldoen. Deze raken het duurzaam bouwen. DGBC maakte al een vergelijking tussen de EU Taxonomie en BREEAM-NL: ze kennen overlap, maar ook verschillen. “Het zou mooi en efficiënt zijn als Bouwinvest straks met BREEAM-NL kan aantonen dat een gebouw voldoet aan de Taxonomie”, zegt Micha Reusen van Bouwinvest
Reusen, Head of Sustainability & Innovation bij Bouwinvest Real Estate Investors, is lid van de Werkgroep EU Taxonomie en voerde met andere vastgoedinvesteerders en adviseurs gesprekken over hoe om te gaan met de groene spelregels uit Europa. Die stellen eisen aan investeringen, om het etiket duurzaam te krijgen. Het gaat hierbij, voorlopig, alleen om duurzaamheid op het gebied van milieu. “Voor de uitwerking van de sociale kant moeten we nog even geduld hebben, deze blijkt lastiger te liggen binnen Europa”, zegt Reusen. Dat terwijl voor Bouwinvest, met vooral pensioenfondsen als klant, naast milieu ook de sociale duurzaamheid een prominente rol speelt bij investeringen. Bouwinvest streeft financieel én maatschappelijk rendement na voor zijn vastgoedinvesteringen.
“Uit de gesprekken met vastgoedpartijen bleek dat we met dezelfde vragen zitten en dat een gemeenschappelijke vertaling van de taxonomie naar de Nederlandse vastgoedmarkt gewenst is, dan hoeft niet elke partij zelf uit te vinden hoe ze aan de Europese regels moeten voldoen. Zo kwamen we bij DGBC uit. Nu worden voor het beoordelen van de duurzaamheid van vastgoedportefeuilles instrumenten zoals Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) en BREEAM-NL gebruikt. Voor vastgoed nuttig, alleen kunnen onze klanten dit moeilijk optellen bij duurzame investeringen in andere beleggingscategorieën binnen hun portefeuille. Deze mogelijkheid biedt de EU Taxonomie wel en zorgt voor meer transparantie”, aldus Reusen.
Inzicht
De groene spelregels uit Europa helpen dus snel inzicht te krijgen in de mate waarin investeringen bijdragen aan een beter milieu. Het is niet alleen handig: het wordt voor steeds meer bedrijven een wettelijke plicht om hierover te rapporteren. “Voor de bijdrage aan sociale doelen komt de taxonomie dus later. Deze is lastiger eenduidig te maken en we zien verschillen tussen landen. Want een betaalbare huur, bijvoorbeeld, is in Nederland anders dan in Duitsland”, legt Reusen uit.
Op dit moment dekt BREEAM-NL niet de volledige vereisten vanuit de EU Taxonomie. “Voor ons zou het ideaal zijn als we de bewijslast die moet worden geleverd voor Europa straks met BREEAM-NL kunnen afdekken. Dan hebben we één proces en een onafhankelijke expert die alles toetst. Dat is efficiënter dan nu een deel via BREEAM-NL doen en daarnaast aanvullende bewijslast verzamelen voor de overige eisen uit de Taxonomie”, legt Reusen uit.
Slagen te maken
Volgens Reusen zijn er binnen BREEAM-NL nog wel wat slagen te maken om te voldoen aan alle groene spelregels van Europa. “Het BREEAM-NL keurmerk is veel breder dan de EU Taxonomie. Maar het is wel slim om die op de EU Taxonomie af te stemmen. Bouwers en ontwikkelaars zijn namelijk al gewend aan BREEAM-NL en willen niet nog eens los rapporteren om aan de Europese regels te voldoen. En dat geldt ook voor investeerders. Helaas zijn de Europese regels ook nog niet op alle punten even helder uitgewerkt. Bijvoorbeeld wanneer een fysiek klimaatrisico hoog, gemiddeld of laag is. Dat is nu aan interpretatie onderhevig, met mogelijk grote gevolgen op de langere termijn. Als je dat nou gemeenschappelijk afspreekt en een plek geeft in BREEAM-NL, is meteen duidelijk waar je aan moet voldoen. Ik heb begrepen dat daar een DGBC-werkgroep mee bezig is”, schetst Reusen.
De vereisten voor bestaande gebouwen zijn een stuk overzichtelijker dan die voor nieuwbouw bijvoorbeeld. “Voor nieuwbouw blijkt het een uitdaging om precies uit te werken waaraan moet worden voldaan. Wij merken dat het ook voor bouwers en ontwikkelaars nog geen gesneden koek is en zij zitten nog niet aan tafel in de Werkgroep EU Taxonomie van DGBC. Daar zitten nu vooral partijen in die gebouwen afnemen. We moeten dit samen met de hele vastgoedsector doen. Juist bouwers en ontwikkelaars zijn in staat om de regels voor nieuwbouw goed te laten aansluiten”, stelt Reusen.
Voor ons zou het ideaal zijn als we de bewijslast die moet worden geleverd voor Europa straks met BREEAM-NL kunnen afdekken.
Beter in elkaar passen Met een paar slagen kunnen volgens Reusen de regels beter in elkaar passen. ”Bij het doel klimaatmitigatie, bijvoorbeeld, moet je de CO₂-uitstoot van de bouw en het gebruik inzichtelijk maken. Dat zit al in BREEAM-NL, maar dan een beetje verstopt. Als je dat naar voren haalt, is het makkelijk te toetsen. Het zou ook mooi zijn als in BREEAM-NL een extra tabblad komt, zodat je in één oogopslag kunt zien of je gebouw aan de EU Taxonomie voldoet met alle gegevens die je hebt ingevoerd”, suggereert Reusen.
Een uitdaging voor Nederland ziet hij in bouwlocaties. “Volgens de Taxonomie mag er bij nieuwbouw geen significante schade worden toegebracht aan biodiversiteit. Dit kan aan de orde zijn bij nieuwe ontwikkelingen. Bij binnenstedelijke herontwikkeling speelt dit veel minder. In Nederland hebben we ruimtegebrek en woningtekort. Dan moet je soms kiezen tussen sociale en milieudoelen. Hoe dat de komende jaren met de EU Taxonomie gaat uitvallen, moet de praktijk uitwijzen”, besluit Reusen.
EU Taxonomie
Bedrijven en instellingen die onder de EU Taxonomie vallen, zijn sinds 1 januari 2022 verplicht te rapporteren over twee van de zes Europese klimaatdoelen. Deze doelen zijn gericht op klimaatmitigatie en klimaatadaptatie. Per 1 januari 2023 moeten zij ook rapporteren over de overige klimaatdoelen. Voor de bouwwereld komt er alleen nog de overgang naar een circulaire economie als doel bij.
De EU Taxonomie is een uniforme taal voor duurzaamheid, zodat overheden, bedrijven en andere organisaties op één lijn zitten als ze duurzaamheid definiëren. Tegelijk is de Taxonomie een instrument om bedrijven en instellingen te laten rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Investeerders kunnen hierdoor bewustere keuzes maken, zonder dat zij (onbedoeld) bijdragen aan ‘greenwashing’.
DGBC heeft een vergelijking gemaakt tussen BREEAM-NL en de groene spelregels uit Europa, zodat je snel kunt zien waar de overeenkomsten zitten en in hoeverre je met BREEAM-NL voldoet aan de eisen uit de Taxonomie.