Vesteda certificeert complete woningportefeuille met BREEAM-NL
Stephan de Bie: ‘Dit is pas het begin’
Foto's: Zien24
Vesteda wil middenhuurwoningen betaalbaar houden én verduurzamen. Alle 28.000 woningen uit de portefeuille van Vesteda zijn binnenkort gecertificeerd met BREEAM-NL In-Use Woningen. En volgens Stephan de Bie, programmamanager duurzaamheid bij Vesteda, is dat pas het begin. De Bie was vanaf het eerste moment nauw betrokken bij de ontwikkeling van de richtlijn voor bestaande woningen. “We hebben geholpen om BREEAM-NL In-Use Woningen te toetsen. Ons hele portfolio certificeren met het keurmerk is een logische vervolgstap”, vindt De Bie.
Grootste portfolio ooit De portfolio-aanpak is ook een mijlpaal voor het keurmerk – met 28.000 woningen verdeeld over 620 assessments is dit internationaal gezien het grootste met BREEAM-NL In-Use gecertificeerde portfolio. Vesteda beschouwt de certificering als startpunt voor verdere verduurzaming van de hele woningportefeuille. “Met BREEAM-NL brengen we meetbaar in kaart hoe duurzaam onze woningen zijn en wat beter kan. Veel organisaties willen met een Excellent of Outstanding score aantonen hoe duurzaam hun gebouw is. Wij zijn juist benieuwd naar de slechtere scores. De inzichten die we daaruit halen, gebruiken we als mechanisme om onze woningen te verduurzamen”, legt De Bie uit.
“Bij duurzaamheid gaat het nog steeds veel over energie, energiegebruik is ook goed meetbaar. BREEAM-NL maakt thema’s als circulariteit, gezondheid, veiligheid, mobiliteit, klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen heel kwantitatief. Straks evalueren we binnen welke categorieën kansen liggen, dan hebben we gerichte onderdelen om op te sturen. Aan de hand van de BREEAM-NL scores maken we verbeterplannen op gebouwniveau en stellen we duurzaamheidseisen aan renovatie en onderhoudsprojecten. Waar moet een complex aan voldoen en waar willen we over een aantal jaar staan? BREEAM-NL helpt ons om een nieuwe basis voor duurzaamheid te creëren. We werken toe naar een minimale en gewenste score, waarbij we de totale duurzaamheidsprestaties en de scores binnen een categorie steeds naar een hoger niveau tillen.”
Aanpak Ruim dertig wooncomplexen zijn inmiddels met BREEAM-NL In-Use Woningen gecertificeerd. “Vorig jaar startten we met een aantal proefprojecten om ervaring op te doen met het traject en te onderzoeken of het mogelijk is om onze hele woningportefeuille te certificeren. En dat kan! In een hele korte periode behaalden de proefprojecten een certificaat, daarna zijn we meteen gestart met al onze woningen”, vertelt De Bie enthousiast. De mijlpaal van 620 certificaten komt in zicht. De Bie: “We zijn al een aardig eind op weg en doen er alles aan om het dit jaar rond te krijgen. We willen het liefst ons hele portfolio in één keer certificeren. Om het behapbaar te maken, werken we met twaalf clusters van ongeveer vijftig projecten. Een aantal clusters ligt nu bij DGBC voor controle, een aantal bij de BREEAM-NL Expert van CFP Green Buildings om bewijslast te controleren en in te voeren, en weer andere liggen bij Longevity die de rol van BREEAM-NL Assessor vervult.”
Voor een portfolio-aanpak van deze omvang heb je volgens De Bie een BREEAM-NL Expert en BREEAM-NL Assessor nodig die echt meedenken en als partner in het traject staan. Een goede samenwerking helpt om het proces zo efficiënt mogelijk te doorlopen en het maximale uit de nieuwe certificering te halen. Het beheer van de gebouwen verzorgt de woningbelegger en verhuurder zelf, want naar eigen zeggen staan ze dichtbij de objecten. Vesteda wil leveranciers en andere partijen betrekken bij het keurmerk voor bestaande woningen: “Hoe meer partijen bekend zijn met de methodiek, hoe groter BREEAM-NL wordt als verduurzamingsinstrument. Wat als we degene die het energielabel opneemt, ook BREEAM-NL Expert maken? Dan is er een partij die al deze informatie verzamelt, werken we een stuk efficiënter en borgen we dat de woning aan verschillende kwaliteitsnormen voldoet. Om dat daadwerkelijk door één partij te laten controleren, moet de gevraagde informatie wel beter op elkaar worden afgestemd. Het energielabel kijkt bijvoorbeeld naar de maten van een raam inclusief kozijn, terwijl BREEAM-NL de binnenmaat vraagt”, zegt De Bie.
Op weg naar 620 certificaten Op weg naar de 620 certificaten heeft Vesteda een hoop lessen geleerd. “Een complete portefeuille certificeren doe je niet zomaar even. Je moet alle bewijslast op orde hebben en goed kijken naar de beschikbare data. Onze woningen zijn gemiddeld meer dan dertig jaar oud en die hebben we niet allemaal van begin af aan in onze portefeuille. Daarom zijn bouwtekeningen niet altijd meteen voorhanden, maar die informatie hebben we wel nodig. Bovendien zijn er veel verschillen tussen individuele woningen binnen een wijk of complex. Het bouwjaar van de badkamer verschilt per woning en niet in iedere woning zit dezelfde ketel. Dat maakt het moeilijk om bewijslast te verzamelen en de kwaliteit te beoordelen”, licht De Bie toe.
“Het certificeringstraject leert ons niet alleen meer over de duurzaamheidsprestaties van onze woningen, maar ook over onze organisatie. We stellen een intern advies op om processen te verbeteren, waarbij we ook kijken naar de samenwerking met andere partijen. Dit moet bewijslast verzamelen eenvoudiger en efficiënter maken. Hoe zorgen we ervoor dat we de informatie steeds op dezelfde manier opslaan en verwerken? Heldere afspraken met partners en een goede voorbereiding besparen enorm veel tijd tijdens het traject”, vervolgt hij. Hoewel er genoeg kansen liggen om efficiënter te werken, is De Bie erg tevreden over het verloop van het proces en de gekozen methodiek: “Die biedt een gemeenschappelijke taal voor wat nou echt duurzame woningen zijn en biedt aanknopingspunten om duurzaamheidsprestaties op allerlei vlakken naar een hoger niveau te tillen. Ik geloof in onze aanpak om in één keer alles te certificeren. Precies zoals BREEAM-NL In-Use is bedoeld: blijven verbeteren”, besluit De Bie.