Beeld & Geluid, een veelkleurig pand met BREEAM-NL In-Use
Icoon van het Hilversumse Mediapark scoorde een Excellent
Pim Klinkenberg van Duurzaamheidscertificering was betrokken als BREEAM-NL Expert. “Ik kende de manager Facilitaire Zaken nog van mijn tijd in de installatiebranche toen ik in Beeld & Geluid aan het werk was. Zij wilden weten wat BREEAM-NL In-Use precies inhoudt en welke score haalbaar was. Het doel was Excellent, want ze zijn trots op hun duurzame gebouw en dat wilden ze bij de opening graag laten zien.”
Ondanks dat Beeld & Geluid een groen eigen terrein heeft, was er nog geen ecologisch rapport. “Het groene pad door het Mediapark is daarin ook mooi meegenomen”, zegt Klinkenberg. Daarnaast was er nog geen energielabel voor het museum. “Een gelukje was nog dat ze net bij de verbouwing van het museum overal ledverlichting, temperatuurregeling en aanwezigheidsdetectie hebben aangebracht.”
Ambitie Excellent Het gebeurt nog niet vaak dat een museum voor een BREEAM-NL certificaat gaat. Toch is het proces volgens Klinkenberg niet heel anders dan bij andere gebouwen. Al kan hij zich voorstellen dat een kruip-door-sluip-doorpand als het Rijksmuseum iets lastiger is dan een relatief nieuw pand als Beeld & Geluid. “Hier was ook de uitgesproken ambitie duurzaamheid te tonen. Zonder de rapporten ecologie en het energielabel was een Very Good het hoogst haalbare. Voor de ambitie Excellent waren de rapporten nodig. “De manager Facilitaire Zaken, Thea Kaspers, had de nodige gegevens goed op orde. Dat maakte het verzamelen van data een stuk makkelijker”, zegt de BREEAM-NL Expert.
Het coronavirus waarde rond tijdens de certificering. Dat zorgde er enerzijds voor dat de audits redelijk makkelijk waren, want ook door de verbouwing liep er niemand in de weg en kon iedereen overal goed bij. Anderzijds kostte het een paar punten op het onderdeel Gezondheid. “Dat kwam vooral omdat door de maatregelen ook werkplekken op de gangen waren ingericht. Daar kon je niet het licht of de ventilatie per werkplek regelen en wat ook meespeelde is dat de mooie gevel niet meetelde als zonwerend volgens BREEAM-NL. Al met al scheelde dat wel een paar procenten”, zegt Klinkenberg.
Zonder de rapporten ecologie en het energielabel was een Very Good het hoogst haalbare.
Gevel telde niet mee De kleurrijke gevel is een idee van grafisch ontwerper Jaap Drupsteen die samen met glasbedrijf Saint Gobain en onderzoeksinstituut TNO de bekleding van de vier glasgevels realiseerde. Aan de buitenkant zie je wat er in het gebouw te vinden is in een selectie van 768 abstract gemaakte beelden uit de collectie van Beeld & Geluid. Er zijn 2244 glazen panelen met elk een uniek reliëf en kleurenpatroon. Aan de kantoorkant zitten doorzichtige glasplaten tussen de gekleurde panelen, zodat de medewerkers genoeg daglicht krijgen in de kantoren. ”Die gevel telt volgens BREEAM-NL niet mee als zonwering, terwijl die juist wel zo was ontworpen. Het licht is niet genoeg afgeschermd en de gordijnen die zijn opgehangen tellen niet mee”, legt Klinkenberg uit. Al had hij moeite om dat goed duidelijk te maken aan de mensen van het gebouw, omdat die juist dachten hiermee bij de oplevering in 2006 een mooie en goede oplossing te hebben voor de zonwering.
Het dak van het Beeld & Geluid bevat geen sedum en geen zonnepanelen, maar het pand lift mee op de Warmte-Koudeopslag van het Mediapark. De vijver op eigen terrein is de watervoorraad voor de sprinkler en dat scoort heel goed bij BREEAM-NL. “Verder waren er nog wat kleine dingen als een insectenhotel dat eerst verkeerd stond, maar dat was snel aangepast. Verder zijn er veel inheemse planten bijgeplaatst en draagt het groene pad over het Mediapark bij aan de score op Landgebruik en ecologie (66,67 procent)".
Afvalscore 100 procent Het afval scheiden op eigen terrein leverde het gebouw een Afvalscore van 100 procent op. “Maar dat is bij BREEAM-NL In-Use met de beoordelingsrichtlijn 2016 niet heel erg moeilijk”, tempert Klinkenberg het enthousiasme. Verder heeft hij geen extra maatregelen hoeven nemen om op een van de punten hoger te scoren om Excellent te halen. “Dat was ook tegen de wens van de medewerkers daar. Die wilden geen credits halen om de procenten, maar echt een bewijs van de duurzaamheid. Het is nu wel een van de musea die het hoogst scoort op het deel Asset en dat is vooral te danken aan het feit dat de gegevens op orde waren”, besluit Klinkenberg.
Beeld & Geluid verwacht in februari 2023 de deuren van het compleet vernieuwde Mediamuseum te openen.