Installatiebranche werkt samen tegen wildgroei aan verpakkingen
Verschillende installateurs, leveranciers en groothandelaren werken samen om de verpakkingen in de branche te verminderen, te verduurzamen en te hergebruiken. De installatiebranche presenteert dit in het Brancheplan Verpakkingen. “Het is een bijna holistische aanpak om bewuster met verpakkingen om te gaan”, omschrijft Esther Loman van technisch dienstverlener Kuijpers en lid van de Programmaraad Circulariteit.
Het initiatief voor het brancheplan lag bij Schneider Electric. “Wij hadden voor onszelf al bepaald dat de organisatie in 2025 plasticvrije verpakkingen heeft met plantaardige inkt. We wilden dat breder trekken en branchevereniging Techniek Nederland pakte het op”, zegt Pim Loef van Schneider Electric.
“Het thema leeft in de branche en indirect spreken we hiermee ook fabrikanten en groothandels aan. Die zijn geen lid, maar via onze leden wel betrokken. Want we krijgen verpakkingen pas echt circulair als iedereen meedoet. Alle radertjes moeten meedraaien om beweging te krijgen”, zegt Laurens de Vrijer van Techniek Nederland. “Onze klanten ergeren zich ook groen en geel aan de hoeveelheid verpakkingen. Dat kan en moet anders. Door het plan is er ineens heel veel aandacht voor. Wat ook helpt, is een aantal bevlogen mensen zoals wij”, voegt Paula Reinders van Technische Unie toe.
Verdergaande verduurzaming
“Inmiddels zijn er veel partijen die het brancheplan onderschrijven”, zegt Loef. Hij verwacht dat na 2025 alle verpakkingen duurzaam zijn en de ketenpartners elkaar weten te vinden in verdergaande verduurzaming. Het brancheplan dient ook als bewustwording. “Ik hoop dat het plan als neveneffect krijgt dat installateurs en de keten ook nadenken over circulaire installaties. Dat gebeurt al, maar dat zouden ze allemaal moeten doen”, zegt De Vrijer. “Mijn droom is dat we in de toekomst afvalvrij kunnen verpakken. Het begint bij zo min mogelijk verpakkingen, maar als het dan moet, dan herbruikbaar en anders goed recyclebaar, zodat we afval kunnen vermijden. Dat is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid”, aldus Reinders.
“Wij willen een betere wereld meegeven aan de volgende generatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen kan je niet alleen. Waar een consument bijvoorbeeld bij het vervangen van een lamp één doosje gebruikt, krijgen wij er bij een vervanging dertig, die we moeten openen, plastic eraf, karton en een beschrijving eruit en met opdruk in vele kleuren met de naam van de fabrikant. Dat kan anders, zoals een verpakking gebruiken voor zes stuks met beschrijving achter een QR-code”, zegt Loman.
Bewustwording
Dit jaar starten een aantal proefprojecten en met de Rijksoverheid is de afvalstroom in kaart gebracht. Die gaat ook meten of de doelen worden gehaald. De proeven zijn in 2023 afgerond. Dan begint de uitwerking om de doelen (zie kader) in 2025 te halen.
De deelnemers roepen iedereen in de keten op om mee te doen. “We gaan ook in gesprek met de bouwbranche, maar het moet niet te groot zijn, want een proef met honderd deelnemers en meningen, dat werkt niet”, aldus Loman. “Het mooie is dat dit plan uit de branche komt en niet is opgelegd door de overheid. Een goed voorbeeld van samenwerken en het blijft zeker niet bij woorden”, besluit De Vrijer en de andere drie bevestigen dat.
"Het mooie is dat dit plan uit de branche komt en niet is opgelegd door de overheid. Een goed voorbeeld van samenwerken en het blijft zeker niet bij woorden."
Laurens de Vrijer
Het Brancheplan Verpakkingen is een initiatief van Schneider Electric en opgepakt door branchevereniging Techniek Nederland. Het uitgangspunt is dat alleen door samenwerking de verpakkingen en opdrukken echt duurzamer kunnen worden gemaakt. De doelen voor 2025:
- Twintig procent minder plastic en karton ten opzichte van 2021.
- Bedrukking en/of stickers op verpakkingen (inclusief palletfolie) zijn weg of vervangen door een duurzaam alternatief.
- Voor ten minste twintig procent van de productcategorieën zijn de plastic verpakkingen gemaakt van volledig gerecycled plastic óf volledig biobased materiaal.
- Kunststofverpakkingen voor eenmalig gebruik bestaan uit volledig gerecycled materiaal.
- Al het gebruikte papier en karton bevat een FSC/PEFC label of een FSC/PEFC Recycle label.
- Plastic en karton verpakkingen zijn volledig recyclebaar.
- Alle houten pallets voor eenmalig gebruik (wegwerppallets) zijn vervangen door herbruikbare pallets.
- Minstens zeventig procent van de plastic verpakkingen wordt gerecycled of hergebruikt.
- Papier en karton wordt waar mogelijk hergebruikt en anders gerecycled.
- Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van monostroom verpakkingen zodat recycling mogelijk is