Dutch Green Building Week 2022: Hier gaan we voor!
We moeten meerdere maatschappelijke doelen tegelijk bedienen.
Annemarie van Doorn
De Dutch Green Building Week 2022 heeft als thema ‘Hier gaan we voor’. In het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties zijn veel initiatieven en projecten verzameld die meerdere doelen raken. Ze laten zien waar de partners van Dutch Green Building Council (DGBC) voor gaan.
De initiatieven komen soms van bewoners, soms van medewerkers, soms van de grote spelers en soms van kleine bedrijven. Allemaal zien ze in dat het onvermijdelijk is om onze leefomgeving gezond, betaalbaar en duurzaam te houden.
SDG’s
“De duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de Sustainable Development Goals (SDG’s), nodigen ons uit om breed te blijven kijken: we moeten meerdere maatschappelijke doelen tegelijk bedienen. Bijvoorbeeld duurzaamheid combineren met betaalbaarheid, maar ook omkijken naar elkaar, sociale duurzaamheid”, zegt DGBC-directeur Annemarie van Doorn.
Het DGBC Festival op dinsdag 11 oktober in Rotterdamse Theater Zuidplein staat in het teken van dergelijke initiatieven. Lokale partijen die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzame steden en gemeenschappen en de sociale duurzaamheid in acht nemen, krijgen een podium in de hal van het theater om hun initiatief of project toe te lichten. In de grote zaal van het theater is een plenair programma.
Ministerie van BZK
Tijdens het plenaire deel vertelt Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), over de plannen van de Rijksoverheid op het gebied van de verduurzaming van de gebouwde omgeving.
Triodos bank
Hans Stegeman, econoom en hoofdstrateeg van Triodos bank gaat in zijn bijdrage onder andere in op zijn pleidooi voor een beprijzing van negatieve externe effecten. Hoe kunnen we de ongrijpbare “maatschappelijke opbrengsten” van meer veiligheid, verbinding of gezondheid en geluk daadwerkelijk van een geldstroom voorzien en waar komt dat geld dan vandaan? Hoe zou dat werken?
Panelgesprek
Sociaal geograaf Floor Milikowski, Teun van Bokhoven, voorzitter uitvoeringsoverleg Klimaatakkoord Gebouwde Omgeving, en Anton van de Craats van de gemeente Rotterdam gaan met elkaar in gesprek over hoe te bouwen aan een werkelijk leefbare stad en hoe de bouw- en vastgoedsector ook kan bijdragen aan sociale doelen. Dus niet alleen technisch perfecte duurzaamheid leveren, maar de stad versterken met een sociaal netwerk en de stad voorbereiden op de verdergaande klimaatverandering.
Sessies
Daarna zijn er diverse deelsessies, bijvoorbeeld over duurzaam wonen, Whole Life Carbon, de Quickscan Duurzame gebiedsontwikkeling van de gemeente Rotterdam, het Paris Proof Commitment, het Framework for Climate Adaptive Buildings, circulair bouwen, de EU Taxonomie en meer.
Gala
DGBC houdt op donderdag 13 oktober het jaarlijkse galadiner speciaal voor partners van Dutch Green Building Council. Het DGBC-galadiner vindt dit jaar plaats bij Circl in Amsterdam.
Naast al deze activiteiten zijn er partners die in het land iets organiseren.